Jatketaan täällä blogissa vielä tovi näillä perinteisillä kesäruoilla. Kesäloma nimittäin kolkutti toissa päivänä ovelle ja minulle tämä merkitsee ainakin seuraavia asioita: fillarointia kesämekossa, torin laajenevia valikoimia, pöndeilyä ja kesäkeittoa.
Kesäkeitto on muuten ruotsiksi snålsoppa, eli pihikeitto. Nimi viitannee siihen, ettei keitossa ole lihaa eikä kalaa. Palkovihanneksissa kuitenkin riittää proteiineja, joten ei huolta, kyllä tästä vatsa täyttyy.
KESÄKEITTO
Näitä tarvitset:
• 5 dl vettä
• suolaa
• 8 uutta perunaa (sellaisia pienehköjä)
• 3-5 varhaisporkkanaa
• 1/2 kukkakaali
• pari desiä hernepalkoja perattuna
• snadisti kevätsipulin vartta
• 6 dl kevyt maitoa tai kulutusmaitoa
• 1/3 pakettia Koskenlaskija juustoa
• ripaus valkopippuria
• 1 tl sokeria
• nippu tilliä
• lisää suolaa
Kiehauta kattilassa suolattu vesi.
Kuori porkkanat ja viipaloi.
Pese perunat huolella ja puolita.
Lisää perunat ja porkkanat veteen ja anna kiehua n. 5 min.
Irrota herneet kuorista, paloittele kukkakaali ja pilko kevät sipulin varsi. Lisää keittoon ja anna kiehua kunnes vihannekset ja juurekset ovat lähes kypsiä.
Lisää maito, sokeri, valkopippuri ja juusto ja anna vielä kypsyä hetki kunnes juusto on sulanut ja sekoittunut keittoon.
Silppua tilli keiton päälle ja suolaa vielä tarvittaessa.
Just mietin tänään kotiin ajaessa, että kohta on pakko saada kesäkeittoa, tykkäs toinen puolisko tai ei.
VastaaPoistaHyvää lomaa!
Kuulutko niihin, jotka suurustaa keiton tai niihin, jotka eivät?
PoistaJa kiitos hyvänlomantoivotuksista -huomenna suuntaamme kohti saaristoa :)
Minä olen tehnyt sitä itse niin miljoona vuotta sitten, etten edes tiedä, kumpaan joukkoon kuulun. Pitää vamaan kysyä äidiltä ;-)
VastaaPoistaJep, tällaisissa tilanteissa on hyvä kääntyä äitien puoleen. Lapsena meidät jo totutellaan näissä asioissa johonkin "heimoon" ja siitä ei sitten taivuta ;)
PoistaMä olen unohtanut tänä kesänä syödä kesäkeittoa!
VastaaPoistaVoi ei! Nyt nopeasti kattilan ääreen, vielä kerkee :)
Poista