keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

YSTÄVÄLTÄ OPITTUA - FALAFEL





Meillä on ilo olla ystäviä, jotka tekevät hyvää ruokaa ja kutsuvat meidät sitä syömään.

Tällä kertaa heistä mainittakoon mahtava pariskunta, jonka kokkaava osapuoli on Ameriikoista kotoisin ja jonka suvun juuret kantautuvat Italian Napoliin asti. Heidän keittiössään on usein tullut nautittua muun muuassa mehukkaita canneloneja, yksinkertaisen maukasta prawn pastaa ja pitkiä thanksgiving illallisia. Viime viikonloppuna heillä vieraillessamme mussutimme aitoja amerikan burgereita ja keväällä huokailimme onnesta falafel pyöryköiden säestämänä. Siinä sivussa kävimme kovaa kisaa Monopolyn kuninkuudesta. (Ihan vaan tiedoksi: minä en voittanut.)

Kokki jakoi minulle falafelien reseptin ja liudan vinkkejä, joilla onnistua. Ja nyt vuorostani jaan ohjeen ja vinkit teille. Näiden avulla onnistuin nimittäin jo ensimmäisellä kerralla - lopputuloksena rapea kuori ja mehukas sisus.

• Käytä kuivattuja kikherneitä. Purkkisäilötyt eivät vaan toimi, niillä pyörykät vaan hajoo.
• Falafel massan valmistukseen monitoimikone on lähes ehdoton. Sauvasekoitinkin käy.
• Muista antaa taikinan levähtää rauhassa jääkaapissa ennen paistamista, muutoin on hankalaa saada pyörykät pysymään kasassa.
• Monessa falafel ohjeessa käytetään vehnäjauhoja. Jauhot kuitenkin tekevät pyöryköistä hieman vaisuja. Käytä siis jauhojen sijaan bulguria.
• Bulguria käytetään kiinteyttämään massaa. Kokeile ensin ohjeen määrällä ja lisää vasta tarvittaessa, jotta pyöryköistä ei tule kuivia. Taikinan levättyä ja öljyn kuumettua kokeile ensin paistaa yhtä falafelia. Jos se hajoaa, lisää taikinaan bulguria.
• Uppopaista falafelit. Uunissa ne eivät saa yhtä hyvää rakennetta.
• Paista vain tarvittava määrä pyöryköitä ja nauttikkaa ne heti valmistuttua. Mikrossa lämmittäessä jälkeenpäin ne kuivuvat. Loput taikinasta voit pakastaa ja käyttää myöhemmin.


FALAFEL
noin 30 pyörykkää

Näitä tarvitset:
 
2,5 dl kikherneitä (kuivattuja, säilötyt eivät toimi)
• 1/2 iso sipuli (tai vastaavatsti 1 kokonainen pieni sipuli)
• 4 valkosipulin kynttä
• 2,5 tl jeeraa/juustokuminaa
• 1,5 tl kuivattuja chilihippuja
• suolaa
• ruukullinen tuoretta lehtipersiljaa
• ruukullinen tuoretta korianteria
• 1 tl leivinjauhetta
• 4-6 rkl bulguria
• öljyä paistamiseen

Laita kikherneet isoon kulhoon ja lisää kylmää vettä niin, että herneet peittyvät kokonaan. Liota yön yli (noin 12 tuntia).

Valuta liotetut kikherneet huolella. Siirrä ne monitoimikoneeseen, jossa metalinen terä, ronskisti pilkotun sipulin ja kokonaisten valkosipulin kynsien kanssa. Lisää persilja ja korianteri, suola, chili ja juustokumina. Jauha tasaiseksi koneella (ei kuitenkaan pyreeksi, saa ja pitääkin jäädä rouheaksi).

Siirrä lopuksi massa toiseen kulhoon ja sekoita joukkoon leivinjauhe ja 4 ruokalusikallista bulguria. Jos massa tuntuu kovin kostealta voit lisätä loput bulgurista.

Peitä kulho kelmulla ja siirrä jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi.

Taikinan levättyä jääkaapissa riittävän aikaa ja illallisen lähestyessä nosta kulho jääkaapista ja kuumenna öljy suuressa ja korkeassa kattilassa. Öljyn tulisi olla noin 180 astetta. Jos sinulla ei ole mittaria voit hyvin käyttää vanhanajan konstia. Niin minäkin teen. Eli, kun uskot öljyn kuumenneen tarpeeksi tiputa siihen varovasti pieni leivän pala. Jos leipäpala ruskistuu parissa minuutissa on öljy tarpeeksi kuumaa.

Aloita kokeilemalla paistaa yksi pyörykkä. Mikäli pyörykkä hajoaa, lisää taikinaan bulguria, sekoita ja kokeile uudestaan yhdellä pyörykällä.

Parhaiten kauniin pyöreän muodon saa muuten aikaiseksi pyörittämällä taikinaa vain yhdessä kädessä kevyesti puristellen ja samalla toinen käsi pysyy kivasti puhtaana.

Pidä koko paistamisen ajan huoli, että öljy ei kuumene liikaa, jolloin pyörykät palavat pinnalta, mutta eivät kypsy sisältä. Muista myös paistaa vain 6 pyörykkää kerrallaan, sillä muutoin taas öljy viilenee liiakseen. Pyröyköiden kypsyessä noin viidessä minuutissa (2,5 min per puoli) kaikki on hyvin.

Siirrä valmiit pyörykät reikäkauhalla kattilan öljystä talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva valuu pois.



Ystävillämme falafelien kanssa nautittiin couscousia, vihersalaattia ja yksinkertaista, mutta ah, niin maukasta tsatsikia. 
Meillä kotona falafelien kanssa uppoaa tsatsiki, jonka ohjeen löydätte täältä vanhoista kätköistäni ja Tabbouleh-salaatti, joka tehdään Liemessä-blogin Jennin ohjeen mukaan - ohje on nimittäin osoittautunut aivan lyömättömäksi.





5 kommenttia:

  1. Hienot falafelit:)Ihan vaan sellainen vinkki vielä että nuo kikherneet kypsyvät nopeammin kun sekä liotus-ja keitinveteen lisätään leivinsoodaa.Joku aika sitten postasin falafeleista mutta yleensä en sellaisia tee sillä niitä on täällä joka kulmassa;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi kerralla siis kokeilen vielä soodaa liotusveteen. Kiitos vinkistä!

      Poista
  2. Sori tyhmä kysymys, mutta siis bulguri kypsennetään pakkaukse ohjeen mukaan vai ei?

    Nimim. kikherneet likoaa jo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bulguria ei kypsennettä. Kuiva, kypsentämätön bulgur sitoo taikinasta ylimääräisen nesteen itseensä. Pidä kuitenkin huoli, että taikina saa kuivan bulgurin lisäämisen jälkeen levätä tovin, juuri jotta bulgur kerkeää imemään nestettä itseensä. :)

      Poista
    2. Joko valmista? Mitä pidit?

      Poista