keskiviikko 18. helmikuuta 2015

PERUSASIOIDEN ÄÄRELLÄ, SOIJAMAKARONILAATIKKO - SOJAMAKARONILÅDA



Makaronilaatikko on varmasti osa joka kodin perusrepertuaaria. Lååtasta on olemassa monenlaisia versioita, mutta lihamakaronilaatikko lienee se kaikkein yleisin. Jos nyt kuitenkin olet miettinyt lihan vähentämistä ruokavaliossasi sen voi helposti korvata soijarouheella. Riittävä maustaminen onkin siinä sitten se keskeisin juttu.




Soijarouhe on kätevä korvike lihalle, mutta korvikkeen sijaan sitä voi myös ajatella ihan vaan omana itsenään, hyvänä raaka-aineena. Se on proteiinirikasta ja kevyttä. Hyvä vaihtoehto siis!

Kun reilu kymmenen vuotta sitten jätin lihan pois ruokavaliostani opettelin soijarouheen käyttöä ruoanlaitossa ja vuosien varrella siitä on tullut tuttu ja turvallinen, monikäyttöinen ja maistuva kaveri.
Oma suosikkini rouheen käyttämiseen on makaronilaatikko, johon lisään soijan kaveriksi porkkanaa ja kapriksia. Valkosipulikin sopii hyvin maustamaan uuniruokaa.

Meillä tehdään makaronilaatikkoa ja keittoja aina sillä periaatteella, että "tästä syödään sitten useampana päivänä". Ne, kun ovat sellaisia ruokia, jotka eivät ota pahakseen uudelleen lämmittäessä. Kuulisinkin mielelläni teiltä, mitä teillä tehdään silloin, kun tiedetään edessä olevan useampi päivä ilman aikaa kokkailulle. Kommenttiboksi odottaa ideoitanne ja vinkkejänne!


Sojakross kan kännas främmande för nå'n, som vanligtvis äter mycket kött. Men våga pröva! Det kräver mycket kryddor och smått förbehandling, men i längden lär du dig hur gott det kan vara med denna proteinrika matvara, som dessutom är lätt på fett.
Nedan recept på min egna sojafavorit - makaronilåda! Det är något vi lagar ofta med tanken att äta av i flera dagar. Lite som soppor, ni vet, som inte lider av att återvärmas. 
Nu frågar jag efter era idéer för rätter ni lagar då ni vet, att ni inte kommer att ha tid att stöka i köket på flera dagar.



SOIJAMAKARONILAATIKKO
6lle (2 uunivuokaa)

Näitä tarvitset:

• 400 g makaroneja
• 7 dl kevytmaitoa
• 3 kananmunaa
• 1.5 dl tummaa soijarouhetta
• 3 dl kasvislientä
• 1 iso prokkana tai 2 pientä
• 1 sipuli
• 2-3 valkosipulin kynttä
• 1-2 tl pieniä kapriksia
• 1 tl paprikajauhetta
• suolaa ja mustapippuria
• 150 g emmenthal-raastetta
• pala parmesaania

• voita vuoan voiteluun
• tuoretta basilikaa tarjoiluun

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja voitele uunivuoat.
Kiehauta kasvisliemi, lisää soijarouhe ja anna kiehua kevyesti kunnes vesi on täysin imeytynyt rouheeseen.
Silppua sipuli ja kuullota.
Pilko porkkana pieniksi kuutioiksi ja murskaa valkosipuli.
Lisää sipulin joukkoon pannulle keitetty soijarouhe, porkkanakuutiot, kaprikset ja valkosipuli.
Mausta runsaalla mustapippurilla, paprikajauheella ja suolalla. Seos saa maistua vähän liiankin suolaiselta, sillä laatikossa uunissa maku hieman vaimenee.
Keitä makaroneja vain hetken, 2-3 minuttia riittää.
Riko munat kulhoon ja vatkaa keltuaiset rikki. Lisää maito, mausta ripauksella suolalla ja pippuria ja sekoita.
Valuuta makaronit ja kaada ne uunivuokiin. Lisää rouheseos ja sekoita makaronien joukkoon tasaisesti.
Kaada munamaito päälle.
Sirottele juustoraaste päälle ja raasta lisäksi vielä parmesania mukaan.
Kypsennä uunin alatasolla noin 45 minuuttia.
Koristele basilikan lehdillä.



SOJAMAKARONILÅDA
6 pers. (2 ugnsformer)

Det hör behövs:

• 400 g makaroner
• 7 dl lättmjölk
• 3 ägg
• 1,5 dl mörk sojakross
• 3 dl grönsaksbuljong
• 1 stor eller 2 små morätter
• 2-3 vitlöksklyftor
• 1-2 tsk små kaprisar
• 1 tsk paprikapulver
• salt och svartpeppar
• 150 g riven emmenthal-ost
• en bit parmesan

• smör att smörja formerna
• färsk basilika för garnering

Värm ugnen till 200 grader och smörja formerna.
Koka upp buljongen, tillägg sojakrossen och låt sjuda tills krossen sugit upp allt vatten.
Hacka löken och bryn smått på pannan tills gyllene.
Tärna morötterna och krossa vitlöken.
Tillägg den kokta sojakrossen, morötterna, vitlöken och kapris på pannan.
Smaksätt med peppar, salt och paprikapulver. Det får vara lite för saltigt, eftersom smaken mjuknar till i ugnen.
Koka makaronerna en stund, 2-3 minuter räcker.
Söndra äggen i en skål och vispa äggulorna sönder. Tillägg mjölken, smaksätt med peppar och en nypa salt och blanda väl.
Låt det kokta makaronerna rinna av i en sil och häll dem sedan i ugnsformarna.
Dela upp sojakrossblandingen i ugnsformarna och blanda väl och jämt ihop med makaronerna.
Häll ägg mjölken över.
Täck hela ytan med riven ost och riv ännu lite parmesan över alltihop.
Grädda i ugnen i ungefär 45 minuter på nedre nivån.
Garnera med basilikablad.

12 kommenttia:

  1. Tykkään ajatusmallistasi, että soija ei ole lihan korvike vaan raaka-aine itsessään!

    Kaikki uudelleen lämmitettävät ruuat ovat hyviä peruskiireiselle viikolle. Ja suomalainen perinteinen arkiruokahan on kaikki lähes sellaista. Kaikki laatikot, keitot ja padat!

    Spaghetti bolognesea tehdään aina jättiannos. Jäljelle jääneet spagetit kun voi sekoittaa kastikkeeseen ja sitä seosta voi uudelleen lämmittää pannulla tai mikrossa ja aina vaan maistuu.

    Och samma på svenska! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Toki soijasta, rouheen tai suikaleiden muodossa, tulee usein tehtyä perinteistä "liharuokia", kuten bolognesea tai stroganoffia. Mutta silloin pitääkin mielestäni muistaa, että ei hae niihin sitä perinteistä makua, vaan omaa soijan tuomaa sävyä...ja keveyttä :)

      Tuo onkin hyvä vinkki heittää spaghetti sinne sååsin sekaan. Sååsin seassahan se pysyy hyvin kosteana vielä uudesti lämmittäesskin. Kiitos vinkistä! Tack och hej, leverpastej!

      Poista
  2. Tätä minun pitääkin kokeilla, sillä ostin elämäni ensimmäistä kertaa soijarouhetta. Ensimmäinen ruoka oli tortillapata, joka onnistui kyllä todella hyvin. On kiva vähentää lihansyöntiä ja oppia käyttämään uusia raaka-aineita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tortillapata kuullostaa sellaiselta, jota mä haluaisin kokeilla. Oletko postannut sen ohjeen omaan blogiisi?
      Oikea asenne sulla! Lihansyönnin vähentämistä kannattaakin ajatella juuri uusiin ruoka-aineisiin tutustumisena, eikä niinkään luopumisena jostakin :)

      Poista
    2. En ole vielä ehtinyt postaamaan, mutta varmasti se on vuorossa piakkoin :) Se oli kiva arkiruoka!

      Poista
  3. Kyllä meillä mennään aika usein keitoilla useampia päiviä. Juuri syötiin kolme päivää myös lihapulla-papuchiliä. Ihan huikeaa parani päivä päivältä. Kolmantena päivänä melkein harmitti, että jo loppui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikamoinen suositus, jos kolmen päivän jälkeenkin harmittaa, että loppui :) On se teidän papuchili varmaan ihan sairaan hyvää! Löytyykö ohje blogistasi?

      Poista
  4. Soijarouhetta on nyt tullut syötyä vaikka alkuun suhtauduin siihen vähän pyh-asenteella, niinku joihinkin "uusiin" juttuihin :D Se on kyllä hyvää ja pitää nyt kokeilla tätä sun reseptiä kun just ruuantekoinspistä kaipailinkin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääasia, että aina välillä kuitenkin kokeilee niitä itselle uusia juttuja. Joskus saattaa jopa tykästyäkin johonkin :)
      Soijarouhehan ei itsessään maistuu oikein miltään. Mutta jos sen maustaa hyvin ja muistaa jo turvotus/kiehautus vaiheessa laittaa mukaan makuja, niin siitä saa oikein hyvää. Ja jos laitat sitä esimerkiksi tomaattiseen pastakastikkeeseen se on hyvä lisätä sinne turvotettuna jo sipulien kanssa samaan aikaan. Näin se imee itseensä reippaasti makuja.

      Poista
  5. Soijarouheen maku paranee, kun sitä paahtaa kuivalla pannulla makean savupaprikajauheen ja oreganon kanssa. Täytyy vain varoa, että pannu ei ole liian kuuma ettei kuiva rouhe pala. Nesteen lisään vasta 5-10 min paahtamisen jälkeen.
    -Penni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, Penni. Kuullostaa oivalta idealta. Kokeilenkin tuota ensi kerralla :)

      Poista