perjantai 27. helmikuuta 2015

PERUNA-PORKKANASOSEKEITTO - EN SLÄT SOPPA MED POTATIS OCH MOROT






Tämä ei ole tanssiaisten kuningatar tuulen mukana liehuvassa helmassaan, ei illallisten kuohkea gourmetkeitto. Tämä on täyteläinen, maistuva ja mausteinen arjen sankari. Juureva sosekeitto saa lämmittävät idän makunsa kurkumasta ja currysta. Kerma taas antaa sille täyteläisen pehmeät kurvinsa.

Olen heikkona kuivattuun rakuunan, joten vaikka yleensä suosin tuoreita yrttejä teen rakuunan kohdalla aina poikkeuksen. Kuivattuna rakuunassa on jotain itämaista ja se sopii mielestäni täydellisesti intialaisten ja nepalilaisten makujen kanssa. Suosittelen lämpimästi.


En värmande soppa med både kick och mjuka kurvor. Kryddig och fyllig. Inte precis balens drottning, utan mer en vardagshjälte. En varm rekomendation även för använding av torkad dragon, en ört som enligt mig har mer djuphet som torkad än färsk - ett äkta undantag.



MAUSTEINEN PERUNA-PORKKANASOSEKEITTO


Näitä tarvitset:

• oliiviöljyä • 1 sipuli
• 2 valkosipulin kynttä
• 2 tl curry jauhetta
• 1 tl kurkumaa
• 1 tl kuivattua rakuunaa
• 3 isoa tai 5 pientä porkkanaa
• 10 keskikokoista perunaa
• 1 l kasvislientä (tai litra vettä ja yksi kasvisliemikuutio)
• 1-2 dl kermaa (vaihtoehtoisesti pulet kermaa ja puolet maitoa)
• 1 dl philadelphia sulatejuustoa
• suolaa
• pieni puristus mehua sitruunasta

Lämmitä oliiviöljyä suuressa, paksupohjaisessa kattilassa.
Silppua sipuli ja kuullota kattilassa hitaasti miedolla lämmöllä.
Viipaloi valkosipulin kynnet.
Lisää kattilaan valkosipuli, curry, kurkuma ja rakuuna. Kuullota kunnes mausteista nousee tuoksu, toisin sanoen, pari minuuttia.
Kuori perunat ja porkkanat ja pilko paloiksi. Lisää kattilaan sipuleiden ja mausteiden joukkoon, kasvisliemen kanssa.
Anna kiehua noin puoli tuntia tai kunnes perunat ja porkkanat ovat pehmenneet.
Poista hetkeksi liedeltä ja soseuta sileäksi. Varo kuitenkin soseuttamasta liikaa, ettei soseutettu peruna muutu liisteriksi.
Siirrä kattila takaisin hellalle ja sekoita kerma ja juusto joukkoon noin 3-5 minuutiksi, kunnes juusto on sulannut keittoon. Maista ja mausta suolalla. Purista sitruunan mehu ja sekoita.

Tarjoile esimerkiksi koristaen annokset auringonkukansiemenillä tai ruokalusikallisella turkkilaista jogurttia. Tai miksi ei kummallakin.



KRYDDIG, SLÄT SOPPA MED POTATIS OCH MOROT


Det här behövs:

• olivolja
• 1 lök
• 2 vitlöksklyftor 
• 2 tsk curry
• 1 tsk gurkmeja
• 1 tsk torkar dragon
• 3 stora eller 5 små morötter
• 10 potatisar
• 1 l grönsaksbuljong (alternativt 1 l vatten och 1 grönsaksbuljongtärning)
• 1-2 dl grädde (alternativt hälften grädde och hälften mjölk)
• 1 dl philapdelphia smältost
• salt
• ca 1 msk pressad citronsaft

Värm upp oljan i en stor kastrull, med tjockt botten.
Finhacka löken och bryn i kastrullen sakta på svag värme.
Skär vitlöken i tunna skivor och tilssätt i kastrullen. Tillsätt även curryn, gurkmejan och dragonen.
Låt kryddorna brynas till dofterna stiger, dvs. ett par minuter.
Skala potatisen och morötterna och skär i stora tärningar. Lägg den i kastrullen och tillägg grönsaksbuljongen.
Låt koka i ungefär 30 minuter eller tills potatisen och morötterna är mjuka.
Lyft från spisen för en stund. Åk soppan slät med en stavmixer. Akta dock att du inte mixar för länge, så potatisen inte blir till klister.
Lägg kastrullen tillbaka på spisen och tillägg grädde samt osten. Blanda väl och låt värmas tills osten smultit, ungefär 3-5 minuter.
Smaka och slata vid behov. Pressa citron juicen i och blanda.

Garnera om du vill med t.ex. solrosfrön eller en klick turkisk yogurt. Eller varför inte både och.

4 kommenttia:

  1. Hauska kuvaidea! Perunaporkkanakeitto onkin jo vähän kyllästyttänyt, täytyykin laittaa vähän potkua tällä tavalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa kyllästymistä oli täälläkin monen vuoden ajan lähes kaikkien sosekeittojen suhteen. Mutta pari vuotta sitten, kun ystäväni teki sosekeittoa kuullottamalla sipulit ja mausteet keiton pohjaksi heräsin uudelleen sosekeiton makuun. Nykyään maustan sosekeittoja aika monipuolisesti - vaihtelu virkistää!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos! Siinä se soppa tasapainoilee :)

      Poista