sunnuntai 20. tammikuuta 2013

TORTILLA


Rakastan kaikkia aterioita, jotka antavat mahdollisuuden syödä salsaa ja guacamolea. Tortillan avulla niiden nauttimiseen saa automaattisesti hyvän syyn.
Vehnätortilloja saa hyvään hintaan kaupan hyllyltä, eikä niiden mauissakaan ole paljon kritisoitavaa. Mutta, jos jotain voi tehdä itse niin onhan sitä kokeiltava. Niinpä lauantai-ilta menikin sitten tortilloja tehdessä. Ohje löytyi Texmex från grunden-kirjasta, jonka reseptit on luonut vannoutunut texmex-ruoan puolestapuhuja, Jonas Cramby. Kirjan esipuheessa hän paljastaa olevansa tacoista riippuvainen sekä nimenneensä kummatkin tyttärensä texmex-keittiön mukaan; toisen Dixie Margaritaksi ja toisen Lone Stariksi. Uskonkin, että näissä texmex jutuissa on tähän heppuun luottaminen!

Vehnätortillojen valmistaminen on sen verran vaivatonta ja yksinkertaista, että lupaan sen onnistuvan myös niiltä, jotka kokevat olevansa keittiössä todellisia tunareita. Aikaa menee tietenkin jonkun verran, mutta on silti ehdottomasti sen arvoista. Tämän jälkeen kaupan hyllyiltä löytyvät letut eivät enää kyllä kelpaa.

Crambyn ohjeesta riittäisi tuhottoman moneen lättyyn. Meillä oli ruokapöydässä vain kaksi henkilöä, joten vähensin määriä reippaalla otteella. Tekemästäni taikinamäärästä riitti kahdeksaan noin 20 cm halkasijaltaan olevaan tortillaan.


KOTITEKOISET VEHNÄTORTILLAT
8 klp

Näitä tarvitset:
• 5 dl vehnäjauhoja
• 1/2 tl leivinjauhetta
• 1/2 tl merisuolaa
• 25 gr voita
• 2 dl lämmintä vettä

Sekoita kulhoon keskenään kuivat ainekset.
Leikkaa voi pieniksi paloiksi ja lisää kulhoon.
Kaada hitaasti lämmin vesi joukkoon samalla sekoittaen kunnes tuloksena on tahmea taikina.
Vaivaa jauhotulla tasolla noin 2 min., aseta takaisin kulhoon.
Kostuta suihkepullolla kevyesti keittiöpyyhe ja peitä sillä kulho. Anna taikinan levätä 20 min.

Taikinan levättyä jaa se kahdeksaan osaan ja pyöritä pieniksi palloiksi.
Kaulitse sitten pallot jauhotulla tasolla pyöreiksi ja oikein ohuiksi tortilla letuiksi.
Leikkaa 2 leivinpaperiarkkia neljään osaan ja aseta letut pinoon, niin että jokaisen välissä on yksi leivinpaperipala, jotta letut eivät tartu toisiinsa.
Anna lettujen levätä 10 min.

Kuumenna pannu oikein kuumaksi ja paista tortilloja kuivalla pannulla noin 30 sekuntia per puoli.

Tarjoile samantien. Tai mikäli tässä välissä valmistat tortilloille täytteitä voit myös lämmittää niitä myöhemmin uudestaan uunissa 100:ssa asteessa, tällöin pyyhkeeseen käärittynä.

Tällä kertaa rullasimme tortillamme. Sisälle mahtui kidneypavuista, paprikoista ja sipuleista väsätty chilimuhennos, päälle raastettua juustoa. Uunivuoassa uunin kautta pöytään ja kylkeen ranskankermaa ja jumalaisen hyvä, avokadosalaatin tyyppinen guacamole tipico.

Guacamolen ohjeen lupaan jakaa täällä piakkoin. Siihen asti löydätte aiemmin postaamani ohjeen meille pohjoismaalaisille tutumpaan tahnamaiseen guacamoleen täältä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti