tiistai 24. helmikuuta 2015

KYLMÄSAVULOHIPIIRAKKA RUISPOHJALLA - PAJ MED KALLRÖKTLAX OCH RÅGDEG



Mitä tulee leipomiseen yritän aina päästä mahdollisimman helpolla. Ennen luulin sen tarkoittavan muun muuassa valmistaikinoiden käyttöä, mutta nytpä olen oppinut toisin. Rukiinen piirakkapohja on niin helppo ja nopea tehdä, että se tuntuu jopa vaivattomammalta, kuin valmiin pakastetaikinan sulattaminen. 




Rukiisen kylmäsavulohipiirakan voisi hyvin myös nimetä laiskimuksen piirakaksi. Tätä tekee hymyssä suin sellainenkin, joka ei kovasti välitä leipomisesta. Taikina syntyy kirjaimellisesti käden käänteessä, eikä täytekään vaadi edes paistinpannun käyttöä. Helpommaksi ja nopeammaksi ei oikein homma voi enää mennä. Kun siihen päälle vielä lisää hyvän savukalan maun ja raikkaan sitruunan, niin jo ollaan voittajia. Eikä leipomista karttavaa haittaa, että lopputulos on ehkä hieman litteä eikä täyte ole kuohkea, sillä maku on hyvä ja pohja on kivan rapea.

Eli olisiko sittenkin sopivampi nimi voittajien piirakka tai voittoon-siitä-mistä-aita-on-matalin-piirakka?


Jag är inte precis den, som älskar att baka. Då jag bakar, vilket är rätt så sällan, försöker jag främst bara komma lätt undan. Den här pajen är just så lätt, som jag tykcer pajer ska vara. Det stör mig inte, att den e rätt så platt och fyllningen inte är precis fluffig. Smaken är god och degen passligt krispig. Enligt mig - en vinnare!



KYLMÄSAVULOHIPIIRAKKA


Taikina

Näitä tarvitset:
 
• 1,5 dl kylmää vettä
• 2 dl ruisjauhoja
• 2 dl vehnäjauhoja
• ripaus suolaa
• 2 rkl oliiviöljyä

Kuumenna uuni 180 asteeseen.
Voitele piirakkavuoka.
Mittaa kylmä vesi kulhoon, lisää suola, jauhot ja öljy. Sekoita taikina nopeasti ensin lusikkaa käyttäen, lopuksi kädellä nopeasti vaivaten.
Painele taikina vuokaan ja aseta jäääkaappiin odottaamaan.


Täyte

Näitä tarvitset:

• 2 kananmunaa
• 2 dl kevytmaitoa (vaihtoehtoisesti puolet maitoa ja puolet kermaa)
• pari hyppysellistä suolaa
• iso nippu tilliä
• 200-220 g kylmäsavulohta viipaleina
• 1 tl pieniä kapriksia 
(• sitruuna)

Riko munat kulhoon.
Lisää maito ja sekoita.
Silppua tilli ja leikkaa lohi pieniksi paloiksi vaikkapa saksilla.
Lisää tilli ja lohi munamaitoon, suolaa ja sekoita.

Ota taikina jääkapista. Painele siihen haarukalla reikiä sinne tänne.
Esikypsennä pohjaa uunissa noin 8-10 minuuttia.
Ota piirakkapohja uunista, kaada täyte päälle ja ripottele kapriksia pinnalle.
Kypsennä uunissa noin 50-60 minuuttia.
Piirakan ollessa valmis, ota uunista ja purista halutessasi hieman sitruunamehua päälle.


Kastike

Näitä tarvitset:

• turkkilaista jogurttia
• silputtua tilliä
• puristus sitruunamehua
  
Sekoita ainekset keskenään, maista ja mausta tarpeen mukaan.
Tarjoile piirakan kanssa.


PAJ MED KALLRÖKT LAX

Bottnet

Det här behövs:

• 1,5 dl kallt vatten
• 2 dl rågmjöl
• 2 dl vetemjöl
• en nypa salt
• 2 msk olivolja

Värm upp ugneen till 180 grader.
Smörja pajformen.
Mät det kalla vattnet i en skål.
Tillsätt salten, mjölen och oljan.
Blanda degen snabbt till början med hjälp av en sked och sedan för hand.
Tryck degen i formen och lägg formen i kylskåpet.
  

Fylnningen

Det här behövs:

• 2 ägg
• 2 dl lätt mjölk (alternativt hälften mjölk och hälften grädde)
• några nypor salt
• en knippe dill
• 200-220 g kallrökt lax i skivor
• 1 tsk små kaprisar
( • citron)

Söndra äggen i en skål.
Blanda ner mjälken med äggen.
Finklipp dillen och strimla laxen. Lägg laxen och dillen i ägg-mjölk blandningen.
Smaksätt med slat och blanda till.

Ta fram pajformen med degen och tryck små hål med en gaffel här och där.
Grädda pajbottnet i ugenen i 8-10 minuter.
Ta pajen ur ugnen, häll fyllningen på och garnera med karpisarna.
Grädda pajen 50-60 minuter i ugnen. När ytan är gyllene gul, ta den ur ugnen och pressa lite citronsaft över.
 

Såsen

Det här behövs:

• turkisk yogurt
• finhackad dill
• pressad citron

Blanda alla ingredienser i en liten skål, smaka och smaksätt vid behov.
Bjud såsen med pajen.


   

6 kommenttia:

  1. Mä olen tehnyt suolaiset piirakat vuosia tuon tyylisellä reseptillä, jossa on noin puolet jauhoista ruista tai muuta täysjyvää ja valtaisan rasvamäärän sijaan vettä ja vain vähän oliiviöljyä tai voita. Tykkään sekä rakenteesta että mausta ja siitä, että piirakkaa voi syödä ruoaksi ilman, että siitä saa rasvaa koko viikon tarpeiksi.

    VastaaPoista
  2. Mun heikkokohta on suolaiset piirakat. siis sillä lailla heikko, että en ole koskaan tyytyväinen tekeleisiini, mistä seuraa, että piirakoita tehdään harvoin. Tekisi mieli opetella suolaisen piirakan mestaripaakariksi, tässä voisi olla hyvä aloitus!

    Kanske platt och inte fluffig, men ser himmelskt gott ut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun heikko kohta on suolaset piirakat siinä mielessä, että tykkään niistä ihan hirveästi ja olen onnellinen ihan vaan jo siitä, että pohja on kypsynyt ja täyte hyytynyt :D Leipomisessa olen oppinut olla vaatimatta itseltäni liikoja ;)

      Den här var väldigt god (kanske inte helt himmelskt god, men väldigt god ändå). Men den kräver såsen att njutas med. Utan yogurtsåsen är pajen lite torr.

      Poista
  3. Mmm,ihana piirakka.Olispa tuo savulohi täällä edullisempaa niin tulisi ehkä tehtyä tuollaista. Minäkin,kuten Nanna,rakastan suolaisia piirakoita:) Jag älskar att baka,men helst så att andra äter vad jag har bakat;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jag igen älskar att äta bakat, då andra bakat åt mig ;)

      Poista