keskiviikko 23. lokakuuta 2013

JAMIE PUHELIMESSA. VALOT SAMMUIVAT.



Nyt on syksy. Tämän jälkeen tulee talvi ja kevääseen on vielä pitkä matka. Tässä harrastuksessa se tarkoittaa valon puutetta valokuvissa. Kameroista ja valokuvauksesta en sano tietäväni mitään, sillä en tiedä niistä mitään. Käytössä on pieni pokkarikamera, jolla tänne blogiin kuvia räpsäisen. Jos kellään muulla ruoasta bloggaavalla on antaa vinkkejä siihen, miten valon saisi talvellakin kuviin niin kommentilootaan vaan kertomaan, kiitos! Tällä hetkellä ainoa idea, jonka asian tiimoilta olen itse saanut on, että valmistaisin näin vuoden pimeämpinä aikoina vain viikonloppuisin lounaaksi niitä tänne päätyviä ruokia.





Ja sitten iloisempiin aiheisiin - itse ruokaan! Jamie Oliver on kerta toisensa jälkeen osoittautunut oivaksi reseptien kehittelijäksi. Käytän hänen ohjeitaan paljon. Ja nyt niiden käyttäminen on osaltani helpottunut. Jamiellä on nimittäin aplikaatio, jonka hinta on muistaakseni alle 5 euroa 3sta kuukaudesta. Aplikaatio tarjoaa yli 300 reseptiä erinäisten otsikoiden alta. Se tarjoaa myös ohjeiden ja ainesosalistan lisäksi tiivistelmät jokaisesta ohjeesta ja jokaisen ohjeen kohdalla oman listan sen valmistamiseen tarvittavista välineistä ja taidoista. Tarvittavista taidoista löytyy aplikaatiosta myös ohjeistavat videot. Jokaisesta reseptistä on myös helppo lisätä kaikki ainesosat yhdellä painalluksella aplikaationsa henkilökohtaiseen ostoslistaan. Ostoslistasta voi sitten raksata yli ainesosia sitä mukaan, kun ne ostoskärryyn on kaupassa nostanut. Aplikaatio tarjoaa myös oivan helpotuksen tilanteisiin, joista löydän itseni aika usein - menen ruokakauppaan töiden jälkeen matkalla kotiin tietämättä laisinkaan mitä sitä tänään syötäisiin. Ruokakaupan hyllyjen keskellä avaan puhelimeen, selailen tätä aplikaatiota, inspiroidun, innostun ja päädyn kokeilemaan itselleni jotain uutta. Lisään tähän vielä, että tämä ei ole maksettu mainos. Olen vain tyytyväinen kuluttaja.

Tällä kertaa valitsin ohjeen nimeltä Tofu stir-fry with noodle salad. Sovelsin reseptiä hieman. Vaihdoin siitakesienet herkkusieniin, sillä Stockan Herkusta ei löytynyt siitakesieniä. Vaihdoin idut vihreisiin papuihin, sillä pidän niistä enemmän ja käytin salaattina rucolaa, sillä se osui käteeni. En ostanut maustamatonta vihreää teetä, sillä muistin, että minulla on kotona Clipperin vihreää teetä, joka sisältää echinacheaa. Ja kuulkaas, se on sellainen kasvi, jota intiaanit ovat käyttäneet rohtona monen moneen vaivaan. Ja jos inkkarit tykkää, minäkin tykkään. Lisäksi muutin hieman valmistus järjestystä. Tuntui hassulta, että alkuperäisen ohjeen mukaan olisi pitänyt aloittaa keittämällä nuudelit. Enkä myöskään näe mitään järkeä siinä, että tofuja ei voisi heittää pannulle yhtä pitkäksi aikaa, kuin sipulit, sienet ja inkiväärin. Tässä nyt siis alla muokkaamani ohje. Hyvää oli!


NUUDELI-TOFUSALAATTI
3lle

Näitä tarvitset:

• 3 pientä porkkanaa
• 200 g pakastettuja vihreitä papuja
• kourallinen retiisejä
• 70 g rucolaa
• 1 punasipuli
• peukalon kokoinen pala inkivääriä
• 200 g herkkusieniä
• 250 g maustamotonta kiinteää tofua
• 1 ruukullinen korianteria
• nuudeleita
• pussi Clipperin Green Tea with Echinacea enhanced with Citrus Flavours
• 1 sitruuna
• seesamiöljyä
• rypsiöljyä
• soijakastiketta
• suolaa

Kuori porkkanat ja poista niistä kannat.
Suikaloi porkkanat kuorimaveitsellä pitkiksi, ohuiksi suikaleiksi js siirrä kulhoon.
Sulata pavut ja lisää ne porkkanoiden joukkoon.
Puhdista retiisit, poista niistä kannat ja leikkaa hyvin ohuiksi viipaleksi. Pese rucola ja kuivata. Siirrä retiisit ja rucola porkkanoiden ja papujen joukkoon samaan kulhoon.

Kuori ja viipaloi sipuli ohuesti.
Puhdista sienet ja leikkaa niistä paksuhkoja viipaleita.
Kuori ja pilko inkivääri.
Kuutioi tofu.

Kuumenna wokki tai paistinpannu hellalla.

Kiehauta vettä kattilaan. Lisää nuudelit ja teepussi kiehuvaan veteen. Anna kiehua pari minuuttia.
Valuuta kypsyneet nuudelit siivilässä valuvan kylmän veden alla ja poista teepussi.
Huuhtele kattila kylmällä vedellä niin, että se viilenee ja siirrä nuudelit takaisin kattilaan. Kaada päälle 1 tl seesamiöljyä ja 2 tl soijakastiketta. Sekoita.

Siirrä sipuli, inkivääri, sienet ja tofu kuumalle pannulle. Kypsennä samalla sekoittaen.
Paistoksen kypsennettyä purista päälle puolikkaan sitruunan mehu ja lisää 1 tl soijakastiketta. Sekoita ja siirrä pois kuumalta liedeltä.

Kaada kulhossa olevien vihannesten päälle 1 tl sesaamiöljyä ja purista päälle hieman sitruunan mehua.
Silppua korianteri.

Asettele salaatin annokset lautasille seuraavanlaisesti - ensin pohjalle nuudeleita, niiden päälle raa'at vihannekset ja päällimmäiseksi paistos. Koristele lopuksi silputulla korianterilla.



4 kommenttia:

  1. Minä käytän kirkasvalolamppua lisävalona kuvissa, nyt kun valo on niin radikaalisti taas vähentynyt. Ja sitten minulla on omatekoinen valolaatikko, IKEAn valkoinen taitettava kangaslaatikko, jonka sisälle laitan joskus annoksen lautasella, valaisen sitä lisälampuilla laatikon ulkopuolella (osaan siis todistettavasti ajatella "laatikon ulkopuolella" hehe). On meillä salamalaitteita ja niitä voi ketjuttaa ja heijastimiakin, mutten oikein vielä(kään) niitä käyttää tai yksin kuvatessa on vähän käsistä puute pitelemään heijastimia. Kevättä odotellessa! Talvella kyllä viikonloppuisin syödään melko aikaisin juuri siksi, että ehtisi hyödyntää vähäisen päivänvalon ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikamoiset syystemit sulla :D
      Olen miettinyt tuota kirkasvalolampun hankintaa. Siinä sais 2 kärpästä yhdellä hinnalla...hyödyllistä valoa omalle nupille ja hyvää valoa kuviin.
      Arkena illallista syödään meillä töiden takia lähestulkoon poikkeuksetta siinä 8 maissa, aikaisintaan 7lta ja silloin luonnon valosta ei ole enää tietoakaan.

      Poista
  2. Täälläkin pimeä tulee jo aikaisin eli klo 6 aikaan illalla ja sitä ennen jo hämärtää niin että sitä kunnon valoa on vaikeaa saada.Mulla on yhdessä lampussa sellainen "daylight"-lamppu,jota käytän silloin,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Daylight-lamppu! Enpä ole sellaisesta ikinä kuullutkaan. Kuullostaa järkevältä vaihtoehdolta. Kiitos Jael vinkistä!

      Poista