torstai 3. lokakuuta 2013

IDEOITA LIHATTOMAAN LOKAKUUHUNNo niin, koska lähemmäs 30 000 suomalaista osallistuu lihattomaan lokakuuhun, kokosin lyhyen blogihistoriani arkistoista top 10 (+2) kasvispääruokaa. Joukkoon valikoitui ruokaisimmat kasvistuotokseni, joiden uskon maistuvan paatuneemmallekin lihansyöjälle.

Ruokakulttuurit, mm. Intia ja Lähi-itä, jotka pohjaavat vahvasti kasvisruokavalioon ovat lihattomaan lokakuuhun mitä oivin valinta. Lähi-idän falafelit lienevät monelle tuttuja. Itse tunnen useita henkilöitä, jotka kebabkioskilla valitsevat pitansa sisään näitä yrtiisiä kikhernepyöryköitä kebab-lihan sijaan, vaikka eivät kasvissyöjiä olekaan. Parhaimmat ravintola-falafelit saa Helsingissä Fafa'sista. Mutta pyöryköiden valmistus kotona ei ole oikeastaan kovin vaikeaa. Aikaa vievintä on kikherneiden liotus ja taikinan seisottaminen. Muutoin homma on ystävältäni saaduilla ohjeilla helppoa, kuin heinän teko.

Intialaisen keittiön suosikkini on Jamie Oliverin kasviscurry. Kylkeen saman linkin takaa löytyvä mango chutney ja raita kastike - ja sen on sillä selvä. Naan-leipääkin kannattaa tuolta linkin takaa valmistaa. Sen valmistaminen on helppoa ja se on intialaisen keittiön sydän. Naania käytetään Intiassa monesti haarukan ja lusikan sijaan ikäänkuin syötävänä ruokailuvälineenä.

Lähempää löytyy kuitenkin myös vallan mainioita ruokaohjeita, joissa lihaa ei ole pyritty korvaamaan millään, vaan jossa koko ohje perustuu alunperinkin siihen, että lihaa ei ruoassa ole. Esimerkiksi italialaisessa keittiössä tomaatit ja juustot ovat vähintäänkin yhtä tärkeässä osassa ruokaa, kuin liha. Omat suosikkini ovat perinteisistä perinteisin pizza ja mitä ihanin bataatti-ricottalasagne. Itse tehtyjä ravioleja prosecco-kermakastikkeen kanssa ei voita minkään näköiset lihapastat, se on varma.

Yritettäessä tehdä kasvisruokaa liharuoan ohjeella korvaamalla liha vaikkapa jollain soijatuotteella tai yksinkertaisesti vain jättämällä liha pois on lopputulos usein vain vaimea, mauton ja tunnoton versio alkuperäisestä. Jaan tässä kuitenkin mielestäni erittäin onnistuneen version soija stroganoffista ja maukkaan (usealle lihaa syövälle ystävälleni maistuneen) borsch-keiton ohjeen.

Maistuvia ja mausteisia lihattomia keittoja on maailma pulollaan. Borschin lisäksi omia suosikkejani ovat linssikeitto ja minestrone. Kotimaista kesäkeittoa unohtamatta. Näin myöhään syksyllä kesäkeitto taitaa tosin olla jo aika off season ja siksi se onkin tämän top 10 (+2) listan ensimmäinen suluissa oleva "+".

Täydellisen Dagen efter - murkinan uskon maistuvan kelle tahansa pitkään venyneen illan tai yön jälkeiseen olotilaan. Suola, makea, mausteisuus ja tomaatti-kermapohja lienee juhlan jälkeisen päivän täydellinen kombinaatio.

Top 10 (+2) listan toinen sulkujen sisäinen "+" on ihan tässä lähiaikoina keittiössämme ensi kertaa syntynyt lämmin ja proteiinipitoinen bulgur- ja kikhernesalaatti. Meillä se menee ihan pääruoasta, mutta joku isompi bodaaja mies saattaa kaivata rinnalle postauksen alussa mainitsemiani falafeleja.

Lopuksi vielä kaikille oikein maukasta lihatonta lokakuuta. Toivottavasti monet löytävät tämän kuukauden aikana itselleen jotain uutta tai itsestään jotain uutta.
8 kommenttia:

 1. Vaikka en edes varsinaisesti aio viettää lihatonta lokakuuta, nämä vinkit otan kyllä käyttöön. Olen vähentänyt lihankäyttöä systemaattisesti, mutta en tiedä, mikä tässä syksyssä oikein on, yhtäkkiä tekee mieli haudutella lihapatoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, padat ovat syksyn parhaimmistoa. Ja useimmat lihapadat on hyvä pitää lihapatoina, sillä niistä ei saa hyvää kasvisversiota millään. Esimerkiksi burgundinpataa on ihan turha edes yrittää tehdä ilman lihaa, niin se vaan on.

   Ehkä pääasia on kuitenkin, että yhä useampi ihminen ottaisi vaikkapa sinusta esimerkkiä ja vähentäisi huomattavasti omaa lihan kulutustaan :) Ihan vaan jo sillä maailma voisi olla vähän parempi paikka.

   Terveisin: Idealistinen pikku flicka :)

   Poista
  2. Olen kanssasi samaa mieltä. Ihan huomaamatta on käynyt niin, että huomaan syöväni hyvää ruokaa, en hyvää kasvisruokaa, vaikka ruoassa ei ole lihaa eikä kalaa. Kasvisruoan syöminen ei varsinaisesti ole enää ohjelmanumero taloudessamme. Vähentäminen on käynyt vähän huomaamatta, mutta lähti kyllä liikkeelle ideologisesta valinnasta: Vähemmän ja parempaa. Pidä flicka kiinni idealismistasi, se vie maailmaa eteenpäin ;-)

   Poista
 2. Intialaiset ruuat, linssikeitto, minestrone, ah, ah ja ah! Intialaista käyn syömässä ravintolassa, ja kokkaamisesta vain haaveilen. Linssikeitto on ihan perusjuttu ja hyvää, vaikka omani onkin ihan "riisuttu" versio tuohon sinun reseptiisi verrattuna. Helppo, yksinkertainen ja vikkelä. Ja minestrone maistuu, kuten olemmekin jo huomanneet :)
  Hyviä ja makoisia vinkkejä olet antanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Intialaista kannattaa kokeilla myös kotona. Se vaatii hieman aikaa ja useita komponentteja ollakseen mahdollisimman autenttista, mutta varsin vaikeaa se ei ole ja on ehdottomasti vaivan arvoista :)

   Poista
 3. Kiva kooste! Näin ympäri vuoden lihattomana syöjänä on kiva seurata mitä lihansyöjät valmistavat lihattomana lokakuuna;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä. Vaikka meillä kala kuuluu kyllä ympärivuotiseen ruokavalioon.
   Odotan innolla millaisia ihania kasvisruokia lihapainotteisiin blogeihin ilmestyy :)

   Poista