keskiviikko 18. syyskuuta 2013

SALSA COCIDA






Salsa cocida toimii kaikenlaisiin tacoihin (hyvä kaveri kidney- ja mustapavuille) ja voisin kuvitella että myös oivasti alkusyksyn viimeisten grillilihojen kylkeen. Miksei myös erinäisiin Mexiko-henkisiin burgereihin.

Kypsennetyistä salsoista meille suomalaisille tutuin lienee salsa roja. Ero salsa rojan (punaisen) ja salsa cocidan (kypsennetyn) välillä on aika merkittävä - rojakin kypsennetään, mutta ymmärtääkseni useimmiten keittämällä ja siinä käytetään usein myös kanalientä, cocidassa kypsennys tapahtuu ensisijaisesti paahtamalla. Tämä tekee siitä ehkä lähemmän serkun salsa verdelle, joka valmistetaan paahdetuista tomatilloista. Vaikka verdestäkin on olemassa "raaka" versio, jossa tomatilloja ei kypsennetä laisinkaan. Siinä missä salsa verde on tomatillojen ansiosta raikkaan hapan, cocida on tomaattien ansiosta makeampi ja hieman miedompi. Paahdettu salsa verde kiehautetaan lopuksi vielä kasaan, salsa cocidaa yleensä ei.

Salsat ovat siitä mahtavia, että niihin tarvittavat ainesosat löytyvät ainakin meiltä lähestulkoon aina kaapista. Tällä kertaa kuitenkin kaapista löytyi korianterin sijaan persiljaa ja luulenpa, että tästä tulee meidän huushollissa nyt vakiintunut versio - sen verran raikas oli! Yleisin tapa salsa cocidan valmistamisessa lienee, että kaikki ainesosat paitsi korianteri paahdetaan. Minä jätin myös chilin paahtamatta, sillä mielestäni sen maku kypsentämättömänä on niin oiva.


SALSA COCIDA

Näitä tarvitset:

• 5 kypsää tomaattia
• 1 pieni punasipuli
• 2 valkosipulin kynttä
• 2 punaista chiliä
• kourallinen persiljaa
• oliivi- tai maissiöljyä
• suolaa ja pippuria

Puolita tomaatit ja poista niistä kannat. Kuori sipuli ja puolita. Kuori valkosipulin kynnet.
Aseta tomaatit, sipuli ja valkosipulin kynnet uunipellille leivinpaperille. Roiskauta päälle hieman öljyä, kevyesti suolaa ja pippuria ja paahda 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Anna viiletä.
Poista chileistä siemenet.
Siirrä chilit, tomaatit, sipulit ja valkosipulinkynnet blenderiin ja pyöräytä tasaiseksi.
Lisää persiljaa ja pyöräytä uudestaan.
Maista ja mausta tarpeen mukaan suolalla.
Anna viiletä jääkaapissa ennen tarjoilua.

6 kommenttia:

  1. Oih, tätä pitää kokeilla joskus! Paahtamista olen kokeillut chimichurrissa ja hyvää oli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, paahdettu chimichurri kuullostaa myös ihanalle!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Heheh, hyvää salsaa se kieltämättä on. Tosin minun mielestäni kaikki salsat on hyviä. Olen joskus sanonutkin, että mikä tahansa ruoka, joka antaa syyn syödä salsaa on minun mieleeni :)

      Ja tuo tietoisku johtunee siitä, että salsat ovat ihan pienestä asti olleet lähellä sydäntäni ja niiden kotimaaperälläkin on tullut visiteerattua. Aina kun käy jonkin ruokakulttuurin kotimaassa, siitä saa kivasti käyttöönsä nippelitietoa, jolla voi sitten "päteä", hahah :D

      Poista
  3. Minun pitikin kysyä, miten ihmeessä tiedät noin paljon salsoista. Nyt tyydyn nauttimaan näistä tiedonjyväsistä ja pistän tämän listalle seuraavaan meksikolaiskokkauskertaan.

    VastaaPoista