sunnuntai 19. toukokuuta 2013

INTIALAISTA SNACKYÄ





Mausteisella taikinalla friteerattua sipulia ja raitaa kylkeen - sitä on intialainen pikkupurtava bhaji. Bhajin tapaan Intiassa valmistetaan toki myös muita vihanneksia. Esimerkiksi pinaatista saa oikein nättejä frittejä, kun käyttää kokonaisia babypinaatin lehtiä. Toisinaan frittejä valmistetaan useita vihanneksia sekoittaen. Silloin taidetaan käyttää nimeä pakora. Nämä nimitykset vaihtelevat ymmärtääkseni myös riippuen vähän siitä, liikutaanko pohjoisessa vai eteläisessä Intiassa.
Tätä ruokaisaa snackyä, bhajia, ei kuitenkaan pidä sekoittaa toiseen suosittuun katuruokaan, pav bhajjiin, joka taas on eräänlainen kastike tai muhennos, jota usein nautitaan leivän (pav) kanssa.

Sipulibhaji syntyy aikalailla kädenkänteessä eikä granaattiomenainen raitakaan vaadi paljon. Toisin sanoen, kätevää pikaruokaa vieraille tarjoiltavaksi kaikenlaisiin illanistujaisiin. Meillä nämä upposivat masuun jossain siinä jääkiekko- ja euroviisunöyryytysten välissä.


GRANAATTIOMENA RAITA

Näitä tarvitset:
1,5-2 dl turkkilaista maustamatonta jogurttia
• 1/2 kurkku
• 1/2 pienestä punasipulista
• 1/2 granaattiomena
• 1/2 tl jauhettua juustokuminaa
• 1 tl korianterin siemeniä
• 1 rkl silputtua tuoretta korianteria
• suolaa

Raasta kurkku suoraan siivilään ja anna nesteiden valua pois noin puolisen tuntia.
Murskaa korianterin siemenet morttelissa.
Silppua sipuli ja tuore korianteri.
Sekoita kulhoon jogurtti, kumina, murskatut korianterin siemenet, sipuli, kurkku ja silputtu tuore korianteri.
Halkaise granaattiomena. Aseta puolikkaan omenan leikattu pinta kämmentäsi vasten ja lyö kuorta puukauhalla niin, että granaattiomenan siemenet tippuvat kämmeneesi. Tee näin kunnes kaikki siemenet ovat irroneet ja lisää sitten siemenet raita kastikkeeseen.
Mausta suolalla.
Sekoita ja siirrä jääkaappiin maustumaan noin 1-2 tunniksi.


SIPULIBHAJI

Näitä tarvitset:

2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
• 1 tl chilijauhetta
• 1/2 tl kurkumaa
• 1 tl jauhettua juustokuminaa
• 2 kananmunaa
• ruukullinen tuoretta korianteria
• 4 isoa sipulia
• öljyä friteeraukseen
• suolaa

Puolita sipulit ja viipaloi ne erittäin ohuiksi siivuiksi.

Sekoita kulhoon vehnäjauhot, leivinjauhe, mausteet ja pari teelusikallista suolaa.
Tee jauhosekoituksen keskelle kuoppa.
Vispaa käsin kananmunat ja niiden sekaan 4 rkl kädenlämpöistä vettä.
Sekoita vatkatut munat jauhoseokseen hiljalleen ohuena vanana.
Jatka taikinan sekoittamista kauhalla kunnes taikina on tasainen. Voit tässä vaiheessa lisätä vielä 1 rkl vettä taikinaan mikäli tuntuu, että se ei muuten sekoitu tasaiseksi.

Lisää viipaloidut sipulit taikinaan ja upota kätesi seokseen. Sekoita käsin niin, että taikinaa levittäytyy jokaisen sipuliviipaleen ympärille.
Lisää lopuksi silputtu korianteri ja sekoita vielä kertaalleen käsin sipuli-korianteri-taikinaseosta.

Täytä paksupohainen iso kattila 1/3 öljyllä ja kuumenna kunnes pieni paahtoleivän pala ruskistuu öljyssä noin 15 sekunissa.
Friteeraa jälkiruokalusikan kokoisia paloja taikinaseoksesta pari kerrallaan n. 1-2 minuuttia per puoli tai kunnes ovat kauniin kullanruskeita.
Nosta fritit reikäkauhalla öljystä ja aseta talouspaperille kuivumaan.
Tarjoile granaattiomenaisen raita-kastikkeen kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti