keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

SHANGHAI & ANHUI



Jos olet syönyt kiinalaisissa ravintoloissa vain Suomessa tai muissa länsimaissa, saatat Kiinassa yllättyä maan keittiöiden monipuolisuudesta ja monimuotoisuudesta. Vietin toukokuussa 3 viikkoa yhteensä liikkuen Shanghaissa ja Anhuin maakunnassa. Tässä jaan teille vinkkini hyviin ravintoloihin ja lopussa myös muuta Kiinan matkaajan selviytymistietoa.




Matka Shanghaihin on minulle jo toinen, avopuolisolle ensimmäinen. Matkamme syy on kahden viikon työprojektini - opetan tiivistä kurssia alani Shanghailaisessa yliopistossa. Viimeisinä päivinämme Shanghaissa ystäväpariskuntamme Suomesta liittyy seuraan ja pari päivää myöhemmin, kun työni on ohi, siirrymme reppureissaamaan Anhuin maakuntaan ja sen pakahduttavan kauniille kansallispuistoalueelle. Lopuksi vielä yksi ilta Shanghaissa ennen paluulentoa Helsinkiin.

Kahdessa viikossa kerkeämme tutustumaan Shanghaihin ja tykästymään kaupunkiin, sen ihmisiin, sen sykkeeseen, sen outouteen ja tuttuuteen. Rakastumme sen ruokaan! Shanghaissa parasta on maut ja Kiinan lukuisten keittiöiden laaja ravintolavalikoima. Lisäksi Shanghaissa on tarjolla paljon myös maailman eri ruokakulttuureja - nekin oikein hyviä, tosin eivät yllä kiinalaisten keittiöiden tasolle.


Pyöräkorjaamo eräällä vilkkaalla kadulla Shanghaissa


Maailman suurin kaupunki on samalla vilkas ja rauhallinen. Tätä on vaikea selittää sanoin - ymmärrätte, kun menette itse paikan päälle. Tieliikenne tuntuu tulevan päälle. Kirjaimellisesti. Autot noudattavat kyllä liikennesääntöjä, mutta sähkömopoilijat ja pyöräilijät eivät niinkään. Jalankulkijan tulee ylittää katu määrätietoisesti ja itsevarmasti samalla täysin ympäristöstään tietoisena ja silmät auki selässä, niskassa, ohimoilla, joka puolella. Aluksi se hieman pelottaa. Kahden viikon jälkeen huomaan, että Shanghain vilkas syke saa minut tuntemaan olevani todella elossa.




Se, mikä kuitenkin rauhoittaa kaupunkia on sen turvallisuuden tunnetta nostava vire. Shanghaissa ei liiemmin tarvitse pelätä väkivaltaa tai taskuvarkaita. Järki käteen kuitenkin! Kyllähän tässä kaupungissa on taskuvarkaita. Aivan varmasti on! Onkohan? Kovaäänisyydestään huolimatta Shanghailaisilla näyttäisi olevan aika rauhallinen luonne, sellainen jonkinasteinen zen-tila.

Rakastun Shanghain puistoihin ja etenkin niissä oleskelevien ihmisten luomaan tunnelmaan. Pitkin viikkoa vanhukset kokoontuvat puistoihin pelaamaan yhdessä korttipelejä tai mahjongia, harrastamaan liikuntaa tai muuten vain kävelemään takaperin!




Kyllä, Shanghaissa voit kävellä julkisissa paikoissa mitä oudoimmin tyylein, käsiäsi joka puolelle viskoten, lantiotasi samalla pyöritellen tai jopa takaperin, eikä kukaan katso sinua oudoksuen (paitsi ehkä turistit). Tämä on paikallisten tapa pitää huolta kehostaan ja fyysisestä hyvinvoinnistaan. Ranskalaisten kortteleiden pienehkössä puistossa vanha mies pyörittelee minuuttikaupalla korvalehtiään. Toinen hieroo polviaan, nousee varpailleen ja ojentaa kätensä ilmaan ja toistaa tätä liikesarjaa noin puolen tunnin ajan. Puistoissa minulla tulee olo, että nämä vanhukset eivät vaikuta kovinkaan yksinäisiltä. Muutenkin kiinalaiset eivät tunnu olevan kovinkaan yksinäisiä. Yhteinen hengailu puistoissa ei ole jonkun organisaation tai seuran järjestämää, johon pääset mukaan vain jos maksat jäsenyysmaksua. Nämä ovat luonnollisia, orgaanisesti syntyviä kohtaamisia julkisessa tapaamispaikassa. Ihanaa, eikö olekin?





XINJIANGILAINEN (Läntinen Kiina)


Olemme avopuolison kanssa lukeneet Lonely Planetimme huolellisesti ja eräänä iltana päätämme kokeilla kirjan suosittelemaa intialaista ravintolaa. Meitä kiinnostaa miten kyseinen ruokakulttuuri tulkitaan Shanghaissa. Löydämme kirjan ohjaaman osoitteen. Ravintola sijaitsee kerrostalon 3:ssa kerroksessa, johon menemme hissillä. Ylös päästyämme huomaamme, että ravintola ammottaa tyhjyttään. Ei yhtäkään asiakasta. Kellonajasta ei voi olla kyse, sillä olemme paikalla paikallisten suosimaan illallisaikaan klo 19. Samassa kerroksessa intialaista ravintolaa vastapäätä on toinen ravintola. Sen sisältä kantautuu rappukäytävään naurua ja puhetta, astioiden kolinaa ja aisteja herättäviä tuoksuja. Ovessa lukee XIBO. Astumme sisään.

Xibo edustaa läntisestä Kiinasta peräisin olevaa xinjiangilaista keittiötä. Xinjiang on multietninen alue, jonka ruoka ottaa vaikutteita myös venäläisistä, tiibetiläisistä ja lähi-idän mauista. Niinpä Xibon listalla parveilevat erilaiset lammasruoat, vartaat ja grillillä valmistetut annokset. Riisiä ei listalla ole, sillä xinjiangilainen keittiö pohjaa leivälle. Tarjolla on myös aivan loistava mozzarella piiras. Suurin herkku on kuitenkin aurinkokuivatuilla chileillä maustetut vihreät pavut. Näitä en voi liiakseen kehua. Chili on voimakasta, mutta tulisuus ei leviä suuhun, vaan jää kiehtovasti vain kielen päälle. Suosittelen myös tilaamaan lammasvartaita, tacon näköisiä liha- ja kasvistaskuja ja Malbeciä! Punaviini toimii xinjiangilaisen ruoan kanssa erinomaisesti.

Xibo sijaitsee Shanghain ranskalaisissa kortteleissa. Tällä alueella sijaitsee myös pari muuta suosikkiravintolaani. Niistä Spice Bazaar on myös xinjiangilainen. Spice Bazaar löytyy pieneltä, suloiselta Dongping kadulta. Ravintola on trendikkään askettiisesti sisustettu ja tunnelma ainakin lounas aikaan hyvinkin rento ja leppoisa. Parhaina ruokina mieleen jäi uppopaistetut lammastaskut sekä sienet. Myös täällä chilimaustetut vihreät pavut olivat pöydän kuningatar. Taisimme oikeastaan tilata kyseistä annosta ihan jokaisessa ravintolassa, jossa sitä sai eikä se ikinä pettänyt. Ei kertaakaan.


Xibo
3. kerros
83 Changshu Rd
French Concession, Shanghai
lähellä Changshu Rd metroasemaa

Spice Bazaar
29, Dongping Rd, French Concession, Shanghai
lähellä Changshu Rd metroasemaa



YUNNANILAINEN (Eteläinen Kiina)


Perjantai-iltana menemme kollegoideni kanssa jo edellisellä vierailullani kokeilemaan, ranskalaisissa kortteleissa sijaitsevaan Lost Heaveniin. Myös viimeisenä iltanamme Kiinassa palaamme kyseiseen ravintolaan, tosin sen Bundilla olevaan tilaan. Suosittelen ranskiskortteleiden ravintolaa, sillä tilana se tuntuu aidommalta, miellyttävämmältä ja tunnelmallisemmalta kuin Bundilla oleva uudempi versio.
Lost Heavenin parhaimmistoa on beef salad, lammas samosat, papaya salaatti ja vihreät vihanneslätyt. Ranskalaiskortteleiden ravintolassa suosittelen myös testaamaan paikan raikkaita cocktaileja alakerran lounge tilassa ennen illallistamista yläkerrassa.

Lost Heaven edustaa omaa kiinalaisten keittiöiden suosikkiani - yunnanilaista keittiötä - kuten edustaa myös verrattoman hyvä, paikallisten suosima Lotus Eatery, johon Shanghaissa asuva suomalainen tuttavamme meidät yhtenä iltana vie. Suosikkipaikkani kaikista Shanghaissa kokeilemistani ravintoloista on yunnanilainen Southern Barbarian.

Yunnanilainen keittiö tunnetaan muun muuassa sen pikkelöidyistä lisukkeista ja thai vaikutteista. Yrttien, etenkin mintun ja korianterin käyttö on yleisempää kuin muissa kiinalaisissa ruokakunnissa. Yunnanilaiselle keittiölle on myös tyypillistä yhdistää happamia ja tulisia makuja, chiliä ja inkivääriä.

Kasvissyöjälle Yunnanilaisesta keittiöstä löytyy laaja valikoima ihania alkuruokia. Kun näitä tilaa useita pöytään jaettavaksi ei ole pelkoa, että illallisen jälkeen jäisi nälkä. Lihasta nauttivalle löytyy monesta yunnanilaisesta ravintolasta myös kokeellisempia annoksia - sammakoiden ja etanoiden lisäksi esimerkiksi Southern Barbarianissa voi tilata erinäisiä hyönteisiä kun taas Lotus Eateryssä tarjolla on maatilaeläimistä kaikki mahdolliset osat. Yunnanilaiseen keittiöön kuuluukin syödä eläimistä myös päät ja koivet kokonaisuudessaan, varpaat mukaan lukien. Tofun tilaamisen kanssa kannattaa olla varuillaan, sillä yunnanilaiset suosivat tofunsa fermentoituna. Tietenkin, jos rakastat pilaantuneen ruoan makua, niin siitä vaan!

Lotus Eateryssä kannattaa ehdottomasti tilata ravintolan pikkelöityjä kurkkuja, elämäni parasta papayasalaattia sekä makunystyröitä kutkuttelevaa yrtti-pähkinäsalaattia.

Southern Barbarianin listasta suosittelen tilaamaan ihan mitä vaan! Kaikki kokeilemamme on niin hyvää, että luotan kaiken muunkin olevan. Omia suosikkejani ovat kuitenkin minttusalaatti, joka on tehty yksinomaan mintunlehdistä ja jostain tolkuttoman hyvästä salaattikastikkeesta. Miettikää nyt! Vain mintunlehtiä! Ihanan yksinkertaista! Myös paikan hiillostetut munakoisot tomaattikastikkeessa, vartaassa grillatut kesäkurpitsat ja paistettu vuohenjuusto meinaavat viedä minulta tajunnan kankaalle. Southern Barbarian tekee vaikutuksen myös laajalla import-olueiden valikoimallaan. En voi muuta, kuin kehua tätä vaikeasti kerrostalon kiemuroiden takaa löytyvää paikkaa.

Southern Barbarian
2. kerros, Gourmet Zone
56 South Maoming Rd
French Concession, Shanghai
lähellä South Shaanxi Rd metrsoasemaa

Lotus Eatery
2. kerros
1112 Dingxi Rd
West Shanghai
lähellä Zhongshan Park metroasemaa

Lost Heaven
38 Gaoyou Rd
French Concession, Shanghai
lähellä metroasemaa Shanghai Library


Lotus Eatery



ITÄINEN KIINA 
(Shanghai, Hangzhou, Nanjing, Yellow Mountains ja niinkin kauas kuin Xiamen)


Näissä maisemissa karistan korkeanpaikan kammoni ja näen tähänastisen elämäni kauneimmat maisemat. Vuoriston nimi on Yellow Mountains ja se sijaitsee Anhuin maakunnassa Huangshanin kansallispuiston alueella. Kätevin tapa päästä paikalle Shanghaista on ottaa 4n tunnin pikajuna Huangshan Beihin. Täältä hyppäät joko bussiin tai taksiin kohti Tangkoy-nimistä pikkukaupunkia, josta menevät kaapelit kohti vuoriston huippuja. 

Monen reppureissaaja-saitin mukaan Tangkoyssa kannattaa yöpyä ja tankata mukaansa tavaraa (vettä, keksejä etc) sillä ylhäällä vuorilla hinnat kohoavat vuorten huippujen lailla pilviin ja niiden yli. No, Tangkoy ei itsessään ole mikään viehättävä kaupunki tai kylä eikä hinnat ylhäällä vuorilla länsimaalaista lompakkoa paljoa ohenna. Me kuitenkin yövymme Tankgoyssa ja ehkä ne ovat ne maisemat, jotka saa minut suosittelemaan myös tätä kokemusta. Tangkoyn hostellimme on nimittäin aikalailla pohjanoteeraus. Tangkoy on kostea kaupunki ja majoituspaikkamme on voimakkaasti homeessa. En osaa neuvoa löytyykö paikasta parempia majoituspaikkoja. Omassamme kuitenkin palvelu pelaa oikein hyvin.



Tangkoy sijaitsee kurussa, jonka läpi kulkee virta. Me olemme kaupungissa sadepäivänä sumussa ja siltikin maisemassa on jotain lumoavaa. Näemme vain Tangkoyta ympäröivät kukkulat, mutta saatamme aavistaa sumun takaa toisinaan hetkellisesti pilkahtelevien pilarimaisten vuorten läsnäolon.



Seuraavana aamuna siirrymme ylös vuorille pilvien ylle, sinne missä aurinko paistaa. Hetkessä selviää, että tänne todellakin kannatti matkata. Kolmen päivän ajan herkistyn kyyneliin useaan otteeseen. Hämmästelen, kuinka maailma voi olla näin älyttömän kaunis paikka. Kuinka minä, Sofia, pääsen kokemaan tällaista luonnon ihmettä, jonka luulin olevan mahdollista kokea vain Avara Luonto-ohjelman kautta tv-ruudusta. Kiitän itseäni ja puolisoani ja ystäviämme moneen otteseen siitä, että tajusimme matkata tänne. Pelkään korkeita paikkoja melkein yhtä paljon, kuin pelkään pimeää (ja se on paljon se!), mutta pikkuhiljaa totun täällä liikkumiseen ja yhtäkkiä huomaan istuvani vuoren jyrkänteen reunalla (no ei nyt sentään ihan reunalla, mutta sen lähellä) ja hengittäväni koko kehollani tätä käsittämätöntä näkymää.




Yövymme vuorilla kaksi yötä Xihai-hotellissa. Tämä on vuorten kolmesta hotellista kallein, mutta myös ehdottomasti mukavin. Suosittelen erittäin lämpimästi! Hotellin ravintola on myös oikein oiva, vaikkakin kolmannella aterialla alkaa jo tökkimään samat safkat. Mikäli tilaisimme liharuokia, olisi ehkä valikoima monipuolisempi. Pysyttelemme kuitenkin kasvis ja vegaani osastolla. Aamiainen tarjoaa pahaa kahvia (niinkuin kaikissa hotelleissamme), mutta muutoin aamiainen on sekä runsas että herkullinen.

Xihain hotellin ruoka edustaa paikallista keittiötä. Itäisen Kiinan keittiö tunnetaan makeista ja pehmeistä mauistaan, joita syntyy sokerin, viinien, viinietikkojen ja soijakastikkeiden käytöstä. Myös öljyn käyttö on täällä runsasta. Itäisen Kiinan ruokakulttuuriin kuuluu myös runsas valikoima possua sekä mereneläviä. Yleisin lisuke on riisi ja myös höyrytettyä ruokaa on paljon tarjolla. Dumplingsit ovatkin juuri idästä, Shanghaista, kotoisin.

Jos matkanne kulkee Hangzhoun järvikaupungin läpi, paikallista keittiötä edustaa maukkaasti esimerkiksi Green Tea Restaurant, joiden sieninyyttiä voisin syödä jokaisella aterialla, sekä Grandma's Kitchen, jossa suosittelen maistamaan etenkin tulisia kurkkuja ja tofupaistosta.

Dumplingseja syömme matkalla vain kerran ja silloinkin korealaisessa ketjussa. Ketju-leimaa ei kannata pelätä. Aivan kuten Lontoossa myös Shanghaissa suositut ravintolat ketjuuntuvat suosion takia nopeasti. Tämän Shanghaissa sijaitsevan ketjun nimi on Din Tai Fung ja sen dumplingsit ovat kerrassaan verrattomia. Tilaamme lisää ja lisää, kunnes vatsani meinaa poksahtaa halki. Pöydällä olevaa soijaa ja viinietikkaa kannattaa sekoittaa dipiksi suhteessa puolet ja puolet - super hyvää!





Xihai
http://www.xihaihotelhuangshan.com/
Green Tea Restaurant
250 Jiefang Lu
Hangzhou

Grandma's Kitchen
3 Hubin Lu
Hangzhou

Din Tai Fung
Shanghai Centre rakennuksessa
1376 West Nanjing Rd
Jing'an, Shanghai
lähellä metroasemaa Jing'an Temple



_________________________________




PARIA PAIKKAA VIELÄ SUOSITTELISIN


Hyvää kahvia voi olla vaikea löytää maassa, jossa teekulttuuri on vahva. Ihanasta ja monipuolisesta teevalikoimasta huolimatta suomalaisella alkaa jossain vaiheessa kuitenkin kahvihammasta kolottaa.


Long museum - museokahvila
Me suuntaamme museoon lauantaina katsomaan Olafur Eliassonin verratonta näyttelyä. Näyttelyn katsottuamme kävelemme museon takana sijaitsevalle joen varren kävelyalueelle. Istumme kävelyraitin portaikolle katsomaan, kuinka paikalliset viettävät viikonloppuaan. Katseemme kiinnittyy joukkoon koiranomistajia, jotka ovat tulleet rantaan antaakseen koiriensa leikkiä toisten koirien kanssa. Vähän niinkuin koirapuistossa, mutta ilman aitoja. Tilanne ja tapa kiehtoo meitä.
Pitkän istuskelun ja ihmettelyn jälkeen vatsa alkaa hieman kurnia ja iltapäiväkahvihammasta kolottamaan. Museolla on kahvila. Menemme sinne. Puolitamme lehtitaikinaan tehdyn pizzan, minä juon aivan älyttömän hyvän cafe latten ja sulhaseni nauttii elämänsä parhaan flat whiten. 
Toimikoot tämä sepustus suosituksena sekä museoon, sen vieressä olevaan jokirantaan että museokahvilaan.

Fumi coffee
Sijaitsee Fumin Roadilla ranskalaissa kortteleissa. Kahvi on hyvää, palvelu on hyvää ja kortteli on miellyttävä. Ainoana miinuksena lienee, että kahvilassa ei ole wc:tä. Kahvilaa vastapäätä on kivan näköinen pho-keitto paikka, josta näyttäisi saavan myös vegaanista pho-keittoa. Keittopaikkaa emme kokeile, olemme matkalla tapaamaan ystäviämme, mutta paikka jää kaivamaan mieltä. Ehkä ensi kerralla sitten.
 



Kiinan maaseudeulla seikkaillessa voi olla haastavaa valita mihin pieniin kyliin poikkeaisi reitillään. Myös kaupunkien valitsemisessa on oma haasteensa. Toisissa paikoissa kiehtoo paikallisten elämä ja toisissa ikivanhan historian merkit.

Hongcun
Unescon suojelema 900 vuotta vanha kiinalaiskylä, sijaitsee noin tunnin bussimatkan päässä Tangkoysta. Kyseisessä kylässä on myös kuvattu kohtauksia elokuvaan Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme




Kylä on reittimme varrella, joten päätämme piipahtaa täällä päiväretkellä. Heti kylän porteista sisään astuessamme tajuamme olevamme jossain todella kauniissa paikassa. Dallailemme kujia pitkin, eksyilemme, ihastelemme, kurkimme pihoille, ihmettelemme seinillä roikkuvia kuivalihoja. Reput painavat selkää ja kaipaamme pientä taukoa. Vastaan tulee majatalo, jota pitää vanha pariskunta. Jäämme majatalon sisäpihalle juomaan lasilliset teetä. Pariskunta ei puhu sanakaan englantia, mutta miehen kyky ilmaista asiansa käsin on mitä kiehtovin ja toimivin. Ymmärrämme toisiamme. 




Jatkamme ystäviemme kanssa dallailua, eksymme lisää, puikkelehdimme pienillä kujilla uteliaina ja ihastuneina. Vastaan tulee pieni baari. Tänne pitää pistäytyä, sillä onhan se nyt outoa, että täällä keskellä "ei mitään", Kiinan maaseudulla, pienessä kylässä, jossa ei kulje yhtäkään autoa, on baari, jonka import-olueiden valikoima ja sisustus huutavat hipsteriyyttä. Miten tämä länsinuorison elämäntapa on onnistunut valloittamaan tämänkin maailmankolkan? Istumme baarin sisäpihalla yksien olueiden verran ja nautimme ajatuksesta, että olemme juuri täällä. Olipa hyvä päätös piipahta Hongcunissa! Olisimmepa vain tajuneet, että täälläkin olisi voinut yöpyä. Majatalon pitäjäkin yritti tarjota meille yösijaa - kaksi huonetta, 4 vuodetta, vain 200 juania.





Fei Lai Feng & Lingyin Temple
Miljonäärien ja miljardöörien asuttaman kaupungin, Hangzhoun kyljessä on vanha temppelirykelmä. Suuntamme näille seuduille sateisena päivänä pois kaupungin sykkeestä ja sen järvimaisemista. Shanghain hotellin portieri suositteli meille Lingyin temppelillä käymistä ja sinnehän me suuntaamme. Kävelemme temppelialueen porteista sisään. Kävelyreitti Lingyin temppeliin kulkee pientä puroa pitkin. Puron toisella puolella on kallion seinämä ja siihen on kaiverrettu Buddha patsaita. Lukuisia Buddha patsaita. Patsaat ovat 900-1300 luvuilta ja kallion seinämään hakatun ulkotemppelin nimi on Fei Lai Feng. Ylitämme puron ja löydämme pienen luolan. Sisällä on taas yksi seinään kaiverrettu Buddha patsas. Luolan katossa on reikä ja sieltä tuleva valo osuu suoraan patsaaseen. Herkistyn. Ei ole eka kerta tällä reissulla, kun silmäni kostuvat. 




Jatkamme matkaa seuraavista porteista sisään Lingyin temppeliin, monitasoiseen, monesta rakennuksesta koostuvaan temppeli, joka on edelleen aktiivisessa käytössä. Yhdestä temppelirakennuksesta kuuluu mantra. Kurkimme ovista sisään ja pääsemme osaksi munkkien ja nunnien seremoniaa. Mantra voimistuu ja tunkeutuu koko kehooni. Herkistyn taas kyyneliin. Tää on niin tätä.




Temppelissä on myös munkkien ylläpitämä kasvisnuudeliravintola. Tilaamme kaikille nuudelikeitot. Lämmintä on ja hyvää. Sopii sadepäivään.



________________________________




Kiinan matkaa varten kannattaa valmistautua kotona hyvissä ajoin ja huolella, sillä valmistautumaton ei paikan päällä välttämättä enää löydä tietoa oikein mistään, tai ainakaan netistä, Kiinan palomuurin takia. Niinpä tässä alla check-list asioista, jotka on hyvä hoitaa ennen matkaan lähtemistä.




VIISUMI

Muistathan, että Kiinaan matkatessa tarvitset viisumin. Ja mikäli olet matkasi aikana poistumassa Kiinasta hetkeksi, esimerkiksi Hongkongiin ja sieltä kuitenkin vielä palaamassa Kiinaan, tarvitset double-entry viisumin. Visuumin hakukäsitellyssä menee noin 4 arkipäivää ja homma kannattaa hoitaa ajoissa ennen matkaa, mikäli liitteissäsi ilmenee jotain puutteita tai haussa on muita vastoinkäymisiä.



VPN

Hanki elektroniisiin laitteisiisi VPN! Ilmaisia VPN-palvelimia on netti pullollaan. Niistä kannattaa kuitenkin ensin ottaa selvää, kuinka luotettavia ovat ja kuinka toimivat Kiinassa. Suomalainen maksullinen Freedome-palvelin on luotettava, toimiva ja suhteellisen edullinen. Ilman VPN:ää et pääse Kiinassa esimerkiksi Google hakukoneelle tai muillekaan Googlen sivuille, kuten esimerkiksi Blogspottiin. Myös länsimaiset sosiaaliset mediat ovat palomuurin takana.



WECHAT

Lataa puhelimeesi WeChat. WeChat on Kiinan versio WhatsUpista ja lähestulkoon identtinen sen kanssa paitsi, että WeChatissa on hauskemmat emoticonit. WeChat on oiva tapa pitää Kiinassa yhteyttä matkaseuralaisiin silloin, kun kuljetaan vähän eri reittejä, sillä WeChat toimii silloinkin, jos VPN tökkii. Joillakin tutuillani WeChat on toiminut silloinkin, kun ei ole wifi-yhteyttä. Itselleni tuota luksusta ei kuitenkaan ole sattunut.



 KARTTA

Hanki kartta jo Suomessa. Hotellien kartat ovat epämääräisiä, leväperäisiä ja usein vieläpä Kiinaksi. Stockmannilta löytyy ainakin Shanghain kartta, joka on selkeä, kattava ja laminoitu. Kartta kesti koko kolmen viikon matkamme ajan ehjänä, vaikka oli päivittäin kovassa käytössä toisinaan jopa sateessa.
Vaikka sinulla olisi VPN puhelimessasi ja kuvittelet selviäväsi google mapsin avuin Shanghaissa LUULIT VÄÄRIN! Kiina "suojaa maansa turvallisuutta" vääristämällä elektroniset kartat. Toisin sanoen, älä edes harkitse google mapsia.
Voit toki ladata puhelimeesi MapsMe-aplikaation, joka toimii offline tilassa. MapsMe näyttää sinulle missä olet ja toimi ainakin puolisollani Shanghaissa moitteettomasti. Anhuissa maaseudulla ja "pienemmissä" kaupungeissa (lue. 8,7 miljoonan henkilön Hangzhoussa) ei sitten niinkään.




VALUUTAN VAIHTO

Vaihda jo Suomessa hieman rahaa, vaikka tämän hetkisen kurssin mukaan olisikin edullisempaa vaihtaa valuuttaa vasta Kiinan puolella. Lennon jälkeen olet todennäköisesti niin väsynyt, että et jaksa miettiä valuutan vaihtoa. Myöhemmin saat kätevästi nostettua Shanghaista käteistä korttiautomaateista. Niitä löytyy ympäri kaupunkia sen lukuisista ostoskeskuksista ja tavarataloista.




TAKSIT

Muista, että Shanghaissa (ja varmaankin koko Kiinassa) taksikuskit eivät puhu englantia eivätkä lue länsimaalaisia kirjaimia. Taksit ovat kuitenkin super kätevä ja edullinen tapa liikkua Shanghaissa.
Vihreä valo kertoo, että taksi on vapaa, punainen valo on merkki siitä, että taksi on varattu. Taksin saa usein lennosta ihan parissa sekunissa tai minuutissa. Toki sateella taksin saaminen on lähes mahdotonta. Tuolloin paikalliset tilaavat taksinsa tekstareilla ja kuski on saattanut unohtaa vihreän valon päälle, vaikka onkin jo tilattu muualle ja näin ollen varattu. Älä siis ihmettele, jos vihreällä valolla oleva taksi ei sateella pysähdykään käden heilautukseesi.
Punaiset, siniset ja vihreät taksit ovat edukkaampia. Tarkista autoon astuessasi, että pelkääjän paikalla on kuskin ID-kortti ja että auton mittari syttyy viimeistään kahden korttelin jälkeen. Alkutaksa on suhteellisen korkea koko matkan hintaan nähden, joten älä turhaan pelästy mittaria heti alkuun. Huomaat matkasi aikana, että toisinaan matkan hinta nousee alkutaksasta vain 2 juanin verran, mikä meidän rahoissa ei ole kolmeakymmentä centtiä enempää. Taksit maksetaan käteisellä. Aina.
Taksikuskit eivät tosiaan puhu englantia eivätkä lue länsimaalaisia kirjaimia. Pidä siis huoli, että astuessasi autoon, sinulla on osoite kirjoitettuna lapulle kiinaksi kiinalaisilla kirjaimilla. Jos olet menossa esimerkiksi johonkin Lonely Planetin suosimaan paikkaan, voit näyttää kirjasta kiinankielisen osoitteen kuskille. Kanna myös aina mukanasi hotellisi käyntikorttia, jotta varmasti pääset ainakin hotellille takaisin, jos ei sitten muualle.




METRO

Shanghain metro on sekä edullinen että todella toimiva tapa liikkua. Kaupunki on valtava ja pitkät matkat kannattaa ehdottomasti kulkea metrolla.
Metrokortti-systeemi toimii kuten Lontoon Oyster-card. Eli ostat kortin (20rmb panttihinta) ja lataat siihen haluamasi summan. Mennessäsi metroon näytät kortin lukijalle (lukija ilmoittaa sinulle kuinka paljon kortillasi on rahaa) ja poistuessasi metrosta näytät kortin uudestaan lukijalle. Lukija laskee sinulle edukkaimman hinnan matkastasi ja ilmoitta poistuessasi kuinka paljon kortillesi jäi vielä rahaa.
Metroasemilla on turvatarkastus isommille laukuille. Paikalliset kuitenkin suhtautuvat tähän lähes täysin välinpitämättömästi. Mikäli haluat kuulua joukkoon, voit itsekin olla laittamatta laukkuasi liukuhihnalle. Toki toisinaan kohdalle voi osua virkaintoinen virkailija, yleensä asenteen näkee jo päältä ja silloin on ehkä ihan hyvä omatoimisesti laittaa se laukku siihen hihnalle.
Shanghaissa sekä katujen nimet että metroasemat on kirjoitettu myös englanniksi. Kaupunki on kansainvälinen ja liikkuminen on tehty myös meille länkkäreiksi ihanan helpoksi.




LENTOKENTÄLTÄ HOTELILLE

Lentokentältä voit ottaa joko taksin, metron tai Maglevin ja metron. Maglev, eli pikapikapikajuna, on ihan mielenkiintoinen kokemus. Se ei kuitenkaan mene ihan syvälle sisään kaupunkiin, joten joudut todennäköisesti vaihtamaan Maglevin pääteasemalta, Longyang Rd:ilta metroon. Finnairin lento laskeutuu Shanghaihin niin, että Maglevin ottaessasi joudut metroon vaihtaessasi ruuhkaan. Isojen matkalaukkujen kanssa tämä voi väsyneenä tuntua turhan rasittavalta.
Tavallisen metron ottaminen kentältä hotelille on edullisempaa, mutta matka kestää huomattavasti pidempään ja metron vaihtoihin kannattaa myös tässä varautua.
Taksi on ehkä mukavin vaihtoehto, kuitenkin myös selkeästi kallein. Pidäthän tämän vaihtoehdon kohdalla mielessä sen, että sinulle tulee olla hotellin osoite kiinalaisin kirjaimin tulostettuna paperille, jotta kuski tietää mihin sinut viedä.



Shanghailainen tupakkakioski?

2 kommenttia:

  1. Upeita maisemia! Ja olisipa kiva päästä joskus maistamaan aitoa, kiinalaista ruokaa. Mies oli kans toukokuussa Shainghaissa ja kehui sitä kovasti (sekä ruokaa että kaupunkia). Ollaan käyty yhdessä Hongkongissa, mutta ei ehkä syöty kovin kattavasti juuri kiinalaisia ruokia, tai siis keskityimme lähinnä dim sumeihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hongkong on myös ihana! Mutta myös kovin erilainen kuin Shanghai. Kävin Hongkongissa edellisellä Kiinan reissullani viime marraskuussa. Hongkong on todella länsimalaainen ja kansainvälinen, mielestäni vähän Singaporen tyyppinen, lukuunottamatta joitain hyvinkin kiinalaisia kortteleita. Shanghai on myös kansainvälinen, mutta silti tuntui selkeästi, että olemme Kiinassa.

      Poista