maanantai 13. tammikuuta 2014

MAMMAN SOTKUSOPPA





Äitini ollessa nuori, siinä 60-luvulla, ja hänen asuessaan vielä vanhempiensa luona soitti momini eräänä päivänä töistä kotiin ja pyysi äitiäni valmistamaan perheelle jotain päivällistä siitä, mitä nyt kaapista sattuu löytymään. Syntyi mamman sotkusoppa, joka kylläkin todellisuudessa kulkee hänen tyttönimellään. Soppa oli hyvää ja hän teki sitä toiste...ja toiste...ja toiste.

Vuosia tämän jälkeen, joskus 80- ja 90-lukujen vaihteessa mamma törmäsi Helsingin kaduilla nuoruuden ajan poikaystäväänsä. He vaihtoivat kuulumisia ja lopuksi mies kysyi "Vieläkö sä teet sitä sotkusoppaa?". No, kyllähän mamma sitä teki ja tekee edelleen. Viimeksi valmistimme sitä yhdessä nyt edellisenä lauantaina vanhempieni luona vieraillessani.


MAMMAN SOTKUSOPPA

Näitä tarvitset:

• 600-700gr naudan jauhelihaa
• voita
• lihalientä
• 1/2 lanttu
• 2-3 porkkanaa
• pala juuriselleriä
• palsternakkapala
• perunaa maun mukaan
• 3-4 tomaattia
• 2 mauste- tai suolakurkkua
• 1 purkki säilykeherneitä liemineen
• pari ruokalusikallista ketsuppia
• valkopippuria
• McGormickin nelimaustetta*, joka sisältää 8 maustetta (korianteria, maustepippuria, fenkolia, meiramia, salviaa, timjamia, neilikkaa ja inkivääriä)
• tuoretta persiljaa

Ruskista jauheliha isossa padassa.
Lisää joukkoon lihaliemi, kuoritut ja kuutioidut lanttu, selleri, porkkana ja palsternakka.
Anna porista hetken.
Lisää pilkotut tomaatit ja maustekurkut sekä kuoritut ja kuutioidut perunat.
Mausta ketsupilla, valkopippurilla ja nelimausteella (tai niillä 8:lla mausteella, jota nelimauste sisältää).
Kun perunat ovat kypsiä heitä purkki säilykeherneitä liemineen joukkoon.
Koristele keitto silputulla persiljalla.

Muista, että tämä keitto, niin kun useimmat keitot, on parhaimmillaan uudesti lämmitettynä seuraavana päivänä.

*McGormickilta, niin kun ei ymmärtääkseni keneltäkään muultakaan maustevalmistajalta, ei löydy enää nelimaustetta valikoimista. Siksipä sitä voi tehdä itse sekoittamalla purkkiin noita kahdeksaa maustetta, jota tuohon verrattomaan mausteseokseen kuului.



8 kommenttia:

  1. Mahtavan kuuloinen soppa, eihän tuo ole sotkua nähnytkään! Kiitos inspiraatiosta, kunnon lihakeittoa en olekaan aikoihin tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, juu ei se sotkulta näytä, eikä sotkulta maistu, vaikka mamma sen sellaiseksi nuoruuden vimmassaan nimesikin.
      Hyvää lihasoppaa on! Suosittelen kokeilemaan!

      Poista
  2. Ihana tarina! Hyvä ruoka maistuu jotenkin vielä paremmalta, kun siinä on historiaa mukana.

    VastaaPoista
  3. Samaa mieltä Merjan kanssa. Miltä maistuvat purkkiherneet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sellaisenaan ne ei kyllä maistu, hahah. Mutta tällalailla 60-luku henkisessä keitossa toimii oikein hyvin. Tuolloinhan varmaan purkkiherneet on olleet kuuminta hottia :D

      Poista
  4. On siihen ihan tehokkaasti kaappeja tyhjennetty ;-) Parhaat asiat syntyvät vahingossa, eikö se niin mene?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellinen hävikistä herkuksi, sanoisin.

      Parhaat asiat syntyvät vahingossa, toden totta. Juuripa viime viikolla langoltani meni "ilmiö"pastaan lehtipersiljan sijaan vahingossa ajatuksissa ruukullinen lipstikkaa. Hetkellisen kauhistelun jälkeen uskaltauduimme maistamaan ja totesimme sen oikeastaan olevan lipstikkaisena alkuperäistä maukkaampi :D

      Poista