perjantai 5. helmikuuta 2016

THAI KASVISKEITTO - THAI VEGGOSOPPA


Tällä viikolla olen kerännyt roimasti Hyvä Morsian-pisteitä keittelemällä keittoja flunssasta kärsivälle sulhaselle. Mausteinen keitto inkiväärillä maistuu helmikuun loskapäivinä ja helpottaa nuutunutta oloa.




Flunssan iskiessä keitto tuntuu ainoalta järkevältä syötävältä. Meille tyypillisimpiä flunssa-ajan keittoja ovat borsch ja tuliset kookosmaitopohjaiset keitot. Kummatkin vaihtoehdot sisältävät runsaasti hyviä ravintoaineita ja kookos-tofukeitossa inkivääri ja lime myös vaikuttavat vahvistavasti vastustuskykyyn.
Ja kuten kaikki keitot tämäkin maistuu parhaalta seuraavana päivänä uudesti lämmitettynä. 
Mitä teillä valmistetaan flunssaa taltuttamaan? Onko keitot vai padat hellalla? Mikä pelastaa flunssaisen päivän?



________________________________

 


Flunssan är här igen! Hos oss betyder det stora kastruller med massor av soppa. Det mest typiska sopporna i vårt hushåll under flunssan är borsch och thailändska kokosmjölkbaserade soppor. Båda alternativen innehåller en hel del bra näringsämnen och dessutom stärker ingefäran och limen i kokos-tofusoppan väl på motståndkraften. En riktig vinnare, tycker jag!
Vilka soppor räddar era dagar i flunssan? 



________________________________




PEHMEÄ KOOKOS-TOFUKEITTO


Näitä tarvitset:

• tölkki kookosmaitoa
• litra vettä
• 2 tl currytahnaa (punaista tai keltaista)
• hyppsellinen, tai kaksi, kurkumaa
• sipuli
• 2 porkkanaa
• parsakaali
• peukalon kokoinen pala inkivääriä
• 1 tl sitruunaruohotahnaa
• maustamaton tofu
• rasiallinen herkku- tai siitakesieniä
• 2 suurta luumutomaattia
• 1 mieto, punainen chili
• 3 rkl kalakastiketta
• 1 tl fariinisokeria
• hyppysellinen suolaa
• 1/2-1 limen mehut
• kevätsipulia
• tuoretta korianteria

Sekoita kookosmaito, vesi, currytahna ja kurkuma kattilaan. Kiehauta.
Laikkaa sipuli puolirenkaiksi, porkkanan kapeiksi tikuiksi ja erottele parsakaalin nuput. Kuori ja viipaloi inkivääri. Lisää nämä ja sitruunaruohotahna kattilaan, sekoita ja anna kiehua 2-3 minuuttia.
Viipaloi sienet, puolita tomaatit ja viipaloi. Poista chilistä siemenet ja silppua chili. Kuutioi tofu. Lisää kattilaan, laske lämpöä ja anna hautua hetken tai kunnes vihannekset ovat kypsyneet.
Mausta kalakastikkeella ja fariinisokerilla. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.
Purista limen mehua keittoon oman maun mukaan. Minulle riittää reilu puolikas lime, mutta jos kaipaat lisää happoa keittoon voit hyvin puristaa koko limen joukkoon.
Viipaloi kevätsipulin varsia noin kourallisen verran ja silppua korianteri. Lisää nämä keittoon ihan viime miinutilla.
Tarjoile kuumana vaalean, kylmän oluen kanssa.



________________________________




EN MJUK KOKOS-TOFUSOPPA


Det här behövs:
• en burk kokosmjölk
• 1 liter vatten
• 2 tsk currypaste (röd eller gul)
• en eller två nypor gurkmeja
• en lök
• 2 morötter
• 1 broccoli
• en bit ingefära
• 1 tsk citrongräspaste
• 1 tofu
• 2 stora plommontomater
• 1 ask champinjoner eller shitake
• 1 mild, röd chili
• 3 msk fisksås
• 1 tsk farinsocker
• några nypor salt enligt egen smak
• 1/2-1 limes saft
• vårlök
• koriander 

Blanda kokosmjälken, vattnet, currypasten och gurkmejan i en kastrull och låt koka upp.
Skiva löken till halvringar, morötterna till smala stickor och ta isär knopparna från broccolin. Skala och skiva ingefäran. Lägg allt detta samt citrongräspasten i kastrullen, blanda om och låt koka i 2-3 minuter.
Skär tofun i tärningar, skiva svamparna och halvera samt skiva tomaterna. rensa chilin från sina frön och finhacka chilin. Lägg allt detta i kastrullen och låt putra på låg värme tills grönsakerna har mjuknat.
Smaksätt med fisksås och farinsocker. Salta enligt behov.
Pressa in limesaft enligt egen smak.
Hacka vårlöken och finchacka koriandern och lägg dem i soppan i sista minuten.
Servera som het tillsammans med en ljus och iskall öl.


6 kommenttia:

  1. Olen syönyt ennaltaehkäisevästi saman tyylistä soppaa :) Toistaiseksi on auttanut...

    VastaaPoista
  2. Ei ole vielä onneksi iskenyt - kop, kop, kop - mutta kookoksella, chilillä ja inkiväärillä maustettu keitto on kyllä ennalta ehkäisevää lempparia talvisin! Ihana resepti ja kuvat : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Tänä talvena on yllä tullut kokkailtua ja nautittua vielä enemmän keittoja, kun kahtena aiempana vuotena. Ehkä ne oli noi pakkaset, jotka herättivät mieliteon keittoihin.

      Poista
  3. Mmm, varmasti hyvää! Tällaiset lämpimät keitot on just parhaita talviruokia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat! Ja vielä on talvi, joten vielä näistä voi nauttia ihan täysin siemauksin :)

      Poista