tiistai 2. helmikuuta 2016

HETKIÄ PARIISISSAParas aika Pariisissa on syksyn ja kevään muotiviikot. Turistina kaupungissa ei silloin tarvitse oikeastaan tehdä yhtään mitään muuta, kuin istua jonkun bistron terassille, siemailla roséviiniä ja pällistellä ihmisiä. Tässä postauksessa annan parhaat vinkkini ihmisten pällistelymestoille. Muitakin vinkkejä tietenkin - aamiaisesta illalliseen ja yöllisille kirjaostoksille. 

________________________________


Kuinkas siinä aina käykin niin, että juuri Pariisissa kamerastani on aina joko akku loppu tai kamera on jäänyt hotelille. Siis ei tietenkään silloin, kun sitä en tarvitse. Juuri sellaisina päivinä, kun EN syö jotain taivaallisen hyvää tai näe jotain jumalaisen kaunista tai kutkuttavan mielenkiintoista, kamera on tunnollisesti ladattu ja mukana. Seuraavana päivänä ajattelen, että "en mä nyt sitä aio mukana kantaa, kun ei eilenkään tullut mitään kuvattua" ja kappas! Eiköhän juuri silloin sitä kameraa oliskin tullut käytettyä. Matkustan Pariisin suhteellisen usein, joskus jopa useita kertoja vuodessa. Silti minulla ei taida olla sieltä yhtään järkkärillä otettua kuvaa. Ja niinpä ei ole tullut tehtyä kunnon kattavaa blogipostausta Pariisista.

Viime lauantaina otin kameran kahvila-aamiaiselle varta vasten mukaan, sillä tiesin haluavani kuvata tiettyä aamiaisannosta. Naps! Hei, mitä? Eihän sitä kuulunutkaan... Taas? Kamerasta on akku loppu! Nyt saa luvan riittää. Hermot meni. Alan räpsiä kännykällä. Teen tämän jutun, vaikka huonoilla kuvilla.


Café de Flore


Valitsen Pariisissa muotiviikoilla asuinalueeksi Maraisn pohjoispuolen sieltä Republiquen läheltä. Kulkuyhteydet ovat täältä päin hyviä, sillä Republiquen asemalta pääsee kätevästi melkein minne vain ja 10 minuutin kävelymatkan päässä, Pompiduen vieressä olevalta Rambuteau-asemalta pääsee kulkemaan 1-linjalla. Marais'ssa ja sen lähellä sijaitsevalla Bastillen alueella on viikkojen aikaan paljon showroomeja, mikä luontaisesti tarkoittaa, että näillä alueilla pörrää tuolloin kiinnostavan näköistä väkeä.

Lähikortteleissa Rue de Bretagnella sijaitsee lempiaamiaispaikkani, Café Charlot. Vilkkaassa kadunkulmassa oleva paikka on olennainen, jotta aamu Pariisissa alkaa hyvin. Kananmunapainotteiset aamiaiset ovat erittäin maukkaita. Suosikkini on Oeuf Norwegienne, kylkeen talon omaa tuorepuristettua appelsiinimehua ja cafe au lait. Paikka on selkeästi muidenkin suosiossa, sillä tarjoilijat ovat täällä aamuisin hyvin kiireisen oloisia. Pällisteltäviä tyyppejä löytyy runsain määrin sekä asiakkaiden että ohikulkijoiden joukosta.  Muotiviikkojen aikaan asiakaskunnasta voi bongata suunnittelijoita, sisäänostajia ja toimittajia, kaikki aamusta heti täydessä tällingissä - osa tyylikkäinä, osa taas vetänyt stailinsa vähän överiksi. Ohi kiitävät kiireisimmät muotiviikkojen vipeltäjät tai ne, jotka haluavat vaikuttaa kiireisimmiltä. Kadun puolella, kahvilan terassilla istuvat muotimaailman stereotyypit tupakat kirkkaan punaisiksi maalatuilla hulillaan, kädessä kahvikupit ja pöydällään löysäksi keitetyt kananmunat, joihin kevyesti dippaavat leipätikkujaan.

Nyt tammikuisella reissulla valitsin asuinalueekseni Saint Germainin. Tällä alueella kannattaa kuitenkin varoa, että ei asetu keskelle latinalaiskortteleita, sillä kyseiset korttelit ovat yhtä turistihelvettiä. Valitse hotelli jostain lattarikortteleiden ja Le Bon Marché-tavaratalon välistä. Näin vältyt amerikkalaisten turistien valtaamilta kaduilta ja lisäksi asut kätevästi hyvän aamiaispaikan, Café de Floren, lähellä. Café de Flore on filosofisen kirjallisuuden kannalta ja taidehistoriallisesti merkittävä kahvila. Jotkut jopa väittävät surrealismin saaneen syntynsä tässä kyseisessä kahvilassa. Suosittelen nautimaan aamiaiseksi maitokahvia ja kolmen minuutin oeuf à la coque-munia kahvilan entisiä kantiksia, Sartrea tai de Beauvoirea, samalla lukien. Annos tulee kahdella kananmunalla ja leipätikuilla, joita dipataan löysäksi jätettyihin, voisiin keltuaisiin. Paikka on kallis, mutta tämä perinteinen pariisilainen aamiainen peripariisilaisessa atmosfäärissä on hintansa arvoinen.

Café de Floresta on kätevä suunnata Le Bon Marchén tavarataloon, joka sijaitsee kahvilasta vain parin korttelin päässä. Jos kävelee Le Bon Marchéhen Rue des Saints-Pèresiä pitkin, saattaa eteen osua pari kivaa vaatekauppaa matkan varrella.

Le Bon Marché on ehdottomasti Pariisin paras tavaratalo! Sisäänosto on mielenkiintoista ja hyvin kordinoitua. Lisäksi tavaratalon sivurakennuksen kellarikerroksessa sijaitseva ruokakauppa, La Grande Épicerie, saa Helsingin Stockan Herkun näyttämään, tuntumaan ja maistumaan Prismalta. Täällä voi ostosten lomassa jäädä jollekin ruokakaupan useista tiskeistä lounaalle. Sushitiskillä saa tietenkin sushia, leikkeletiskien lomassa on erillinen baari, jossa voi nauttia erinäisiä leikkeleistä tehtyjä lounaita. Itse söin tällä tiskillä vihersalaatin prosciuttolla ja pecorinolla. Muita listalta löytyviä lounasvaihtoehtoja tällä tiskillä olivat muun muuassa tapas-lajitelmat ja pintxot. Kalatiskillä on myös baari. Siellä voi tilata pöytään kalaisia lounaita tai esimerkiksi osterilautasia. Kaupasta löytyy myös pastalounasvaihtoehtoja ja tietenkin jokaisella lounastiskillä voi nauttia myös lasin viiniä tai kuohuvaa.

Iltapäiväviini on pällistelemisen kulmakiviä. Lasi roséta ja kulho ranuja terasilla. Kaikkien konseptiliikkeiden äiti - Colette - sijaitsee Rue Saint Honorélla ja on saavuttanut jonkinlaisen nähtävyys aseman. Oli vuoden aika mikä tahansa, muotiviikot tai ei, täällä on aina lössiä. Ja tietenkin muotiviikkojen aikaan vielä vähän enemmän lössiä. Liikettä viistosti vastapäätä samassa kadunkulmassa on bistro, jonka kadulle sijoittamat tuolit antavat oivan mahdollisuuden iltapäiväpällistelylle. Lauantai on tietenkin kiireisintä aikaa ja juuripa siksi ihan paras aika. Pällisteltäviä istuu viereisissä pöydissä ja vilisee kaduilla. Suoraan Coletten ovien ulkopuolella hengailee myös aina hyvin pukeutunutta porukkaa ja mietimmekin joskus, että onkohan heidät siihen palkattu. Tiedättekö, niinku' luomaan pöhinää. Ihan hyvin voisi olla niin!
 
Konseptiliike Coletten lehtivalikoima on myös tarkistamisen arvoinen. Viimeksi ostimme sieltä High Snobietyn ja 032c:n - kummatkin erittäin hyviä lehtiä! Muotiviikkojen aikaan liikeessä on jopa ahdistava ruuhka ja kassalle voi joutua jonottamaan pidemmänkin aikaa, joten kannattaa etukäteen oikein asennoitua tähän. Onneksi henkilökunta on täällä kuitenkin ihan prima-luokkaa ja tarjotuvat pitämään lehtiä puolestasi jonottaessasi.

Maraisn pohjoisosasta, Rue Dupetit-Thouarsilta löytyy Pariisin suosikkilehtikauppani, Ofr. La Librarie, josta saa parhaat muoti- ja taidelehdet. Kaupalla on myös myynnissä vanhoja numeroita vuosien takaa, joten löytyöjä tulee helposti tehtyä.

Saint Germainissa latinalaiskortteleissa (alueella turrevaroitus!) löytyy Taschenin kirjakauppa (2 Rue de Buci) ja sen hyllyiltä mitä kiinnostavampia taide-, muoti-, arkitehtuuri- ja muotoilukirjoja. Liike on perjantaisin ja lauantaisin auki keskiyöhön ja paras aika ostoksille tai ihan vaan kirjojen selaamiseen onkin juuri illallisen jälkeen. Kirjaostosten jälkeen voi napata jälkkäriksi vieresestä jätskikioskista jäden ja nauttia sen mausta yöllisen kävelyn lomassa. Kävelymatka takaisin pohjoiseen Maraishen voi tuntua pitkältä, mutta on sen verran eloisa reitti, että ei sitä kannata metrolla tähän aikaan yöstä taittaa.


Pariisin parasta pizzaa.


Illallista? Tässä pari vinkkiä:

Etanoita Le Procopéssä (lue lisää aimmeasta postauksestani täältä)

Tacoja Candelariassa (lue lisää aiemmasta postauksestani täältä)

Pizzaa Santa Luciassa (22 Rue du Canettes) - Pieni italialainen Saint Germainissä, jossa pizzat ovat juuri oikean kokoisia, eli peruspizzaa hieman pienempiä. Taikina on erinomaista, samoin päälliset. Paikka on legendaarinen. Seinät ovat täynnä kuvia julkimoista, jotka ovat nauttineet pizzansa täällä. Vanha, italialainen mies, joka perusti ravintolansa jo 50-luvulla hengailee edelleen sen salissa. Hän ei tee enää töitä, vaan on luovuttanut tehtävän pojalleen, mutta tarkkailee silti vaimonsa kanssa joka ilta, että kaikki sujuu hyvin.

Michelinin suosittelemaa illallista Blue Valentinessa (13 Rue de la Pierre Levée) - Républiquen ja Belle Villen välimaastossa sijaisteva frenchie bistro- henkinen fine dining mesta. Keittiömestari on japanilais-ranskalainen ja japanilaiset puhtaat maut yhdistyvät täällä mielenkiintoisesti ranskalaiseen keittiöön. Ravintolan viinivalikoima on myös erittäin mielenkiintoinen ja hyvä. Husshuss, vanhanaikaiset ja tylsät Chardonnayt ja Rieslingit! Tervetuloa uudet viinimaut! Tuttavani, nuori ranskalainen videokuvaaja Julien ja hänen ystävänsä, Arnaud, osaavat kertoa, että nuori ranskalainen sukupolvi suosii nuoria viinejä, joiden maku muistuttaa mielestäni hieman Lambic-oluita, ja juuri tästä tämän ravintolan viinivalikoimassa on kyse - moderneista viineistä. Lisäksi tarjoilija myi pullon Macabeo-rypäleestä tehtyä La Nouvelle Don(n)en Neo Nervis-viiniä meille tiskin alta mukaan otettavaksi - kiitos ja kumarrus!

• Pastaa Caffe Sopranossa (82 Rue Dupetit-Thouars) - Kun tekee Pariisissa mieli nopeita hiilareita (lue: pastaa) suuntaan tänne. Marais'n pohjoisosassa sijaitseva italialainen tarjoaa supermaukkaita pasta-annoksia, rentoa ilmapiiriä ja lisäksi illallisen jälkeen voi suunnata johonkin alueen lukuisista baareista. Muun muuassa rue Picardiella on kiva askeettinen pikkubaari, jossa ei turhia hienostella, eikä pöytiä ole. Pienen kävelymatkan päässä, Marais'n sydämessä, sijaitsee myös La Perle-baari (78 Rue Vieille du Temple), jossa John Galliano lausui kohtalokkaat sanansa, jotka johtivat hänen erottamiseen Diorin muotitalosta.


Le Bon MarchéSyksyn mallistot näytetään Pariisin muotiviikoilla aina maaliskuun alussa.
Kevään mallistot näytetään Pariisin muotiviikoilla aina syys- lokakuun vaihteessa.
Tarkemmat päivämäärät eri muotiviikoille löydät täältä.


4 kommenttia:

 1. Ihan sattumalta osuttiin siis viimeksi ihan oikeille kulmille - ja löysin jopa Candelarian. Ja olet oikeassa tuosta Bon Marchén ruokaosastosta. Olisin voinut käyttää siellä tuntikausia. Kun seuraavan kerran pääsemme Pariisiin, palaan tämän listan pariin. Niin monta klassikkoa, etteivät nämä ihan heti katoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikkojahan on tietenkin Pariisissa näiden lisäksi vaikka kuinka monta. Mutta nämä sellaisia, joihin palaan kerta toisensa jälkeen. Ja kyllä, klassikopaikkoja, jotka tuskin mihinkään katoavat.
   Pariisissa on mielestäni myös erityisen tärkeää välillä iltapäivisin pysähtyä, nauttia lasi viiniä terassilla (talvella lämpölamppujen alla) ja pällistellä ohikulkijoita. Se on jotenkin tämän kaupungin luonteessa. Mutta pällistelypaikoissakin on eroja - joissain mestoissa ei näe oikeen yhtään kiinnostavia hahmoja, kun taas toiset ovat ihan helmiä :)

   Poista
 2. Oi Pariisi, haluan sinne heti, nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta on taas muotiviikot (1.-9.3), jolloin Pariisi on taas parhaimmillaan. Eikun lentoja tilaamaan :)

   Poista