maanantai 30. marraskuuta 2015

PORKKANAKAKKUA JOULUN ODOTUKSEEN - MOROTSKAKA I VÄNTAN PÅ JULEN



Siisteintä ehkä pitkään aikaan on se, että eilen oli aurinkoinen päivä. Seuraavaa aurinkoista päivää odotellessa voi syödä vaikkapa tätä auringon värisistä aineksista tehtyä kakkua. Oranssina hehkuva, mausteinen, kuohkea, mehevä porkkanakakku on vastaukseni tähän vuodenaikaan. Appelsiini on sitäpaitsi kohta jo sesongissa ja piristää mukavasti muutoin aika tuhtia leivonnaista.





Leivon harvoin. Ensimmäinen syy lienee, etten kovinkaan paljon välitä makeasta. Miksi siis tehdä jotain sellaista, mitä ei itse varsinaisesti halua syödä? Toinen on se, että kymmenen eri komponentin valmistaminen, tarkkojen mittojen seuraaminen ja se, että jokin pitää ensin vatkata ennen kuin jotain muuta saa lisätä, mutta vasta kun on lisännyt siihen väliin jotain toista jollain tietyllä tavalla, ei inspiroi keittiössä tätä likkaa niinku' ollenkaan. Miksi siis tehdä jotain mikä ei inspiroi tai innosta? Kerranhan sitä vaan eletään, vai?

Porkkanakakku on kuitenkin poikkeus. Osittain siksi, että siinä vain heitetään kaikki ainekset kulhoon kerralla ja sitten ne sekoitetaan puukauhalla. Simple as that! Ei vaadi kovinkaan paljon tarkkuutta tai kärsivällisyyttä. Ja loput valmistuu uunissa ihan itsestään. Kakku on toki makea, mutta sitäkin voi säädellä sokerin määrällä. Kanelin ja muskottipähkinän määriä voi keväämällä vähentää, jos tuntuu helmikuussa liian jouluselta. Ja, kun appelsiinin kausi on ohi, voi sen vaihtaa sitruunaan. Toimii oikein hyvin niinkin.


________________________________



Att baka en kaka kan vara allt annat än trevligt, lettsamt och avslappnande. Ifall det alltså inte är frågan om en morotskaka. Det här receptet är det lättaste av alla kakrecept du kan hitta och dessutom lite mer än en vanlig torkaka för att imponera på tex svärmor. 

Nu i väntan på jul är dessutom en morotskaka väldigt passlig till smaken, då kanel och muskotnöt ger en julig kryddighet och appelsinen är i säsong. Mot våren kan du minska på kanelen och muskoten och byta ut appelsinen mot citron, för att få till en vårigare smak. 


________________________________



PORKKANAKAKKU


Taikinaan:

• 4 dl porkkanaraastetta
• 3 kananmunaa
• 2,5 dl rypsi- tai aurongonkukkaöljyä
• 3-3,5 dl sokeria
• 4 dl täysjyvävehnäjauhoja
• 2 tl leivinjauhetta
• 1 tl ruokasoodaa
• 1 tl kanelia
• 1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
• 1 dl rouhittuja hasselpähkinöitä
• 1/2 tl ruususuolaa
(• raastettua appelsiinin kuorta)


Kuorrutukseen: 

• 100 g philadelpia tuorejuustoa
• 200-250 g tomusokeria 
• 2 tl vanilliinisokeria

• appelsiini


Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Irrota irtovuoasta pohja, aseta sen päälle leivinpaperi, kiinnitä pohja reunoihin ja leikkaa ulkopuolelle jääneet leivinpaperin reunat pois. Voitele vuoan reunat ja leivitä ne korppujauhoilla.
Mittaa kaikki taikinan ainekset kulhoon yhtäaikaa ja sekoita puukauhalla tasaiseksi tahnaksi/taikinaksi. 
Kaada taikina vuokaan ja siirrä uuniin alatasolle. Anna kypsyä uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. (Testaa kyspyys puutikulla. Jos taikinaa jää tikkuun kiinni kakku ei ole vielä valmis. Kun tikku nousee kakusta kuivana on kakku valmis ja voit ottaa sen uunista).

Anna kakun levätä noin 20 minuuttia ennen kuin irrotat vuoan reunat. 
Aseta kakun päälle leivonta liina ja anna viiletä yön yli ennen kuorruttamista.

Valmista kuorrute juuri ennen tarjoilua.
Sekoita tomusokeri, tuorejuusto ja vanilliinisokeri kulhossa ensin lusikalla, jotta tomusokeri ei pöllähdä ympärikeittiötä.
Vatkaa sitten kuorrute sähkövatkaimella kuohkeaksi.
Leikkaa kakkupohja kahdeksi levyksi täytekakun lailla. Vaikka kakku on itsessän jo kostea, voit kostuttaa sitä hieman puristamalla päälle appelsiinimehua maun vuoksi. Mikäli käytit taikinassa appelsiinin kuorta ei tarvitse maustaa tässä vaiheessa enään mehulla.
Levitä puolet kuorruteesta kakun väliin ja puolet päälle. Porkkanakakussa kuorrutetta ei perinteisesti levitetä kakun reunoille.
Koristele rouhituilla hasselpähkinöillä ja appelsiinin siivuilla.



MOROTSKAKA


För degen:

• 4 dl riven morot
• 3 ägg
• 2,5 dl rypsolja
• 3-3,5 dl socker
• 4 dl fullkornsvetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 1 tsk matsoda
• 1 tsk kanel
• 1/2 tsk malen muskot
• 1 dl hackade hasselnötter
• 1/2 tsk rosensalt
(• riven appelsinskal)
  

För glasyren:
 
• 200-250 g florsocker
• 100 g philadelphia färskost
• 2 tsk vanilliin socker

• appelsin

Värm ugnen till 200 grader.
Förbered en lösbottenform: ta bottnet isär och lägg över bakplåtpapper. Stäng bottnet med kantterna av formen och klipp ur kanterna av bakplåtspappret, som blev utanför formen.
Smörja formens kanter och bred dem med skorpmjöl.

Mät alla degingredienser i en skål och blanda med en träsläv tills smeten är jämn. Häll smeten i kakformen och lägg i ugnen på lägsta nivå för ca 45 minuter. Kolla att kakan är färdig före du tar ut den. Du kan kolla detta med hjälp av en trästicka. Dippa stickan in i kakan. Om den kommer upp som torr är kakan färdig.

Låt den färdiga kakan vila i 20 minuter tills du tar av kanterna av formen. Lägg sedan en bakduk över kakan och låt den svalna över natten.

Gör glacyren precis före du serverar kakan.
Blanda ihop florsockret med vanillinsocker och osten i en skål med hjälp av en sked. När allt är väl blandat ta fram elvispeln och vispa tills smeten är fluffig.
Skär kakbottnet i tu på samma vis som en fyllkaka. Ifall du inte använde appelsinskal i kaksmeten kan du safta kakan genom att pressa saft från appelsinen på den klippta ytan. Kakan behöver egentligen inte saftas för den är rätt saftig av sig själv, men du kan detta för att få lite appelsinsmak i det hela.
Bred sedan hälften av glacyren emellan kakan och andra hälften på kakan.
Garnera med hackade hasselnötter och appelsinskivor.


6 kommenttia:

  1. Mmmm juuri mietin, että mitähän hyvää tekisi ensi viikonloppuna :) Porkkanakakku on kyllä yksi lemppareista! Vaikka mäkin olen kyllä vähän huono leipomaan, suunnittelen enemmän kuin toteutan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin suunniteltu on puoliks tehty....tosin ei taida ihan päteä keittiössä :D
      Porkkanakakku on kertakaikkisen ihanaa. Ja myös hämmentävän helppo tehdä.

      Poista
  2. Jag skulle kunna baka fast varje dag....men gör det ändå ganska sällan.
    Porkkanakakut ovat niin herkkua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Morotskaka e helt toppen! Den är också rolig att baka, för det e int så noga med allt. Så den sku jag faktiskt också kunna baka, om int nu varje dag eller även varje vecka så åtminstone varje månad. Det sku ren va mycket av mig, det :)

      Poista
  3. Porkkanakakkuun minut tutustutti anoppini - 10 vuotta sitten! Ja ihastuin heti..siihen kakkuun. Anoppikin on oikein ok, maailman paras sellainen! Tykkään kun ei ole liian makea ja sokerin määrää voi itse säädellä. Ihanaa joulukuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah :D
      Kiitos kommentista ja ihanaa joulun odotusta sulle ja anopillesi :)

      Poista