keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

PASTA ALLA NORMA


Pasta alla norma valmistuu aikalailla itsestään. Suurin osa valmistuu uunissa paahtuen ja pannulla hiljakseen hauduttaen. Sisilialainen herkku on kuulemani mukaan saanut nimensä sisilialaissyntyisen säveltäjän, Bellinin, rakastetuimman oopperan, Norman, mukaan.





Kävin viime lauantaina tiedätte-kyllä-minkä-tavaratalon tiedätte-kyllä-millä-päivillä ja ostin ison kimpaleen manchegoa hyvään hintaan. Sitä päätyi nyt pasta annosten päälle ja ai että, oli hyvää! Oikeastaan tähän perinteiseen ruokaan kuuluu käyttää ricotta salata - juustoa. Se ei ole samaa, kuin ehkä paremmin tunnettu pehmeä ricotta. Ricotta salata muistuttaa koostumukseltaan ja maultaan paljolti parmesaania, mutta on sitäkin hieman voimakkaampi. Tykästyin kuitenkin niin tähän manchegolla tuunattuun pasta alla normaan, että taidanpa mennä sillä jatkossakin.

Näillä määrillä munakoisolla on ironisesti kyllä vähän pienempi rooli tässä munakoisopastassa. Jos tykkää, voi käyttää tähän toisenkin munakoison, mikään ei estä. Paahdoin mukaan myös kirsikkatomaatteeja osittain siksi, että ne ovat nättejä annosten päällä ja osittain siksi, että ne raikastavat ateriaa. Kiva pikku lisä, jonka aion jatkossakin tehdä.


PASTA ALLA NORMA


Näitä tarvitset:
• oliiviöljyä
• suolaa ja mustapippuria
• 1 munakoiso (tai 2, jos haluat)
• pari oksaa kirsikkaterttutomaatteja
• 1 iso sipuli
• 3 suurta valkosipulin kynttä
• 1/2 tl kuivattuja chilihippuja
• tölkki hyvää tomaattimurskaa (esim. Mutti tai Cirio)
• 1-2 tl balsamicoa

• tuoretta basilikaa
• manchego juustoa

• pastaa (Suosin tässä putkilomaista pastaa, kuten penneä, rigatonia tai paccheri pastaa. Pastan on hyvä olla suurta, sillä pienempi pasta jää jotenkin tässä makumaailmassa liian laimeaksi).


Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Viipaloi munakoiso noin 2 cm paksuisiksi siivuiksi ja itketä noin 20 minuuttia painon alla.
Kuivaa neste munakoisojen pinnalta.
Aseta munakoisot uunipellille leivinpaperille ja kaada kevyesti oliiviöljyä päälle. Paahda uunissa noin 45 minuuttia. Lisää vartin jälkeen kirsikkatomaatit ja anna niiden paahtua munakoisojen kanssa viimeiset 30 minuuttia.

Silppua sipuli ja murskaa valkosipuli.
Kuullota sipulit ja valkosipuli hitaasti pannulla keskilämmöllä.
Lisää chilihiput ja sekoittele noin 30 sekuntia.
Lisää tomaattimurska sekä balsamico, sekoita ja anna hautua 30 minuuttia.
Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Pilko kypsenneytyt munakoisot isoiksi kuutioiksi ja lisää valmiiseen kastikkeeseen. Lisää myös kourallinen tuoreita basilikan lehtiä.

Keitä pasta (muista al dente!), valuta ja siirrä kastikkeen sekaan. Sekoita kevyesti. Asettele lautasille, raasta rouheasti ja runsaasti manchegoa päälle, asettele jokaisen annoksen päälle pätkä kirsikkaterttutomaattioksaa ja koristele parilla basilikan lehdellä. Buon appetito!


4 kommenttia:

  1. Pasta alla Norma oli lempparini Sisiliassa! Ja tietty tarjolla oli ainakin kahta hieman erityyppistä versiota (öljyisempi ja tomaattisempi), mutta tykkäsin molemmista :) Mutta mistä sitä oikeaa ricottaa saisi Suomessa? Olen tainnut itse korvata sen parmesanilla, jos oikein muistan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin täällä, parmesaanilla menty tähän asti.
      Paitsi nyt! Suosittelen kokeilemaan manchegoa tomaattisten pastojen päälle. Se on niin paljon voimakkaampaa, kuin parmesan ja toimi ainakin tässä aivan tolkuttoman hyvin :)

      Poista
    2. Olen joskus käyttänyt manchegoa pastassa ja se oli kyllä todella hyvää! Ja sopii muuhunkin, kuten pizzaan. Oma jämäpalani hupeni juuri tänään tomaatti-juustopizzaan :)

      Poista
    3. Oi, manchego pizza kuullostaa jotakuinkin taivaalliselta! Kiitos vinkistä :)

      Poista