tiistai 7. tammikuuta 2014

MUISTIMERKINTÄ VUODELLE 2014 - TYRNITEETämän kertainen postaus ei sinänsä liity tähän meneillä olevaan sesonkiin. Tai no siis, nythän flunssia nujerretaan... joten ehkä liittyy sittenkin. 

Vuosi sitten vannoin tuorepuristettuun tyrnimehuun, jota meidän perheessä on tapana puristaa syksyllä suoraan pensaasta ämpäriin ja pullottaa talveksi flunssaa karkoittamaan. Älkääkä nyt ymmärtäkö väärin. Edelleen vannon sen nimeen. Lisäksi, vannon tyrniteen nimeen. Sen avulla olen onnistunut taltuttamaan useaan otteeseen tänä talvena flunssan, ennen kuin se on kerennyt kunnolla iskeäkään. Tyrnipensaiden lehdet sisältävät kuulemani mukaan vähintään yhtä paljon c-vitamineja, kuin itse marjat. Tämä ei ole tarkistettu tieto, mutta oman kokemukseni perusteella uskon siihen silti.


Muistimerkintä ensi vuodelle: 
Syksyllä puristaessasi tyrnimarjoista mehut talteen muista myös poimia pensaan lehdet talteen, silputa ne, kuivata 50 asteisessa uunissa ja pussittaa. Hauduta tyrniteetä vihreän ja valkoisen teen lailla hieman alhaisemassa lämpötilassa, noin 80 asteisessa vedessä suurinpiirtein 4 minuuttia.
6 kommenttia:

 1. Kerrohan minkälainen makuelämys tuo tyrnitee on? Ensi kesänä suunnittelen kerääväni lehtiä omista pensaistani, ne kun ovat vielä turhan nuoria marjantuottoon, mutta lehtiä kyllä riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maistuu jokseenkin maustamattomalle vihreälle teelle. Ehkä hieman ruohoiselle :) Mutta, maku on todella mieto, joten "ruohoisuus" ei häiritse, vaan maku on oikeastaan aika miellyttävä. Itse tyrnimarjan makua lehdissä ei ole.

   Poista
 2. Kiitos! kuulostaa siis varsin helpolta tapaukselta tuo tyrnitee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain! Poimihan ensi syksynä tyrnipensaasi lehdet talteen ja kerro sitten mitä pidit :)

   Poista
 3. Kiitos näistä tiedoista! lisäksi kiinnostaisi, koska on paras aika lehtien poimimiselle ja ovatko tyttö- ja poikapensaan lehdet samanarvoisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen jostain lukenut, että lehdet olisi paras poimia, heti niiden puhjettua. Tyttö- ja poikapensaiden eroista en tiedä.
   Me kuitenkin poimimme lehdet samaan aikaan marjojen kanssa, eli syys- lokakuussa. Toiminut meillä oikein hyvin näinkin :)

   Poista