keskiviikko 21. elokuuta 2013

PIZZA BIANCO





Pizza Bianco, eli valkoinen pizza, tarkoittaa pizzaa ilman tomaattikastiketta. Biancona pizzaa vedetään useimmiten sienten tai meren antimien kanssa. Toisinaan pohjan päälle asetetaan juustoa ennen muita täytteitä.

Minä teen juuston sijaan öljy-valkosipuli-valkoviinikastikkeen. Ja tällä kertaa kastikkeen kaveriksi pizzan päälle pääsivät voissa kuullotetut kantarellit, kirsikkatomaatit ja uunista otettaessa vielä herneenversoja ja puristus sitruunan mehua. Tämän erikoisemmaksi en muuten sitten pizzojen suhteen ryhdy. Nuo kantarellit ja herneenversot olivat siis mielestäni tässä se 'ei niin perinteinen osa', sillä yleensä pizzani sienet ovat portobelloja ja herneenversot...niin no, yrtit ovat perinteisempi vaihtoehto. Yhdistelmä kuitenkin toimi ja niinpä jaan sen tässä teille.

Oivan, merellisen ja yhtälailla sesonkiin sopivan vaihtoehdon saat vaihtamalla sienet rapuihin (tai jättikatkaravun pyrstöihin) ja herneenversot erinäisiin yrtteihin.

Pizzataikinan ohjeen löydät täältä.


BIANCO (öljy-valkosipuli-valkoviini) -KASTIKE PIZZALLE

Näitä tarvitset:
• 1-2 valkosipulin kynttä
• 2 rkl oliiviöljyä
• 5 rkl valkoviiniä
• ripaus suolaa

Murskaa valkosipulin kynsi/kynnet morttelissa yhden ruokalusikallisen öljyn kanssa.
Valkosipulin murskauduttua ja sekoituttua öljyyn lisää loput oliiviöljystä ja valkoviini. Sekoita.
Mausta ripauksella suolaa.

Kaulittuasi pizzataikinan levitä kastiketta pohjalle, mutta jätä reunat ilman.
Asettele kastikkeen päälle voissa kuullotetut kantarellit (tai ravun lihat/jättikatkaravun pyrstöt) ja puolitetut kirsikkatomaatit.
Paista pizza 300 asteisessa uunissa noin 7-10 minuuttia.
Revi valmiin pizzan päälle herneenversoja (tai ripottele yrttejä).
Purista hieman sitruuna päälle, ripaus suolaa ja mikäli haluat voit vielä lorauttaa hieman jäljelle jäänyttä bianco-kastiketta päälle.
Nauti heti.



8 kommenttia:

  1. Meillä mennään siis pizzojen kanssa samaan tahtiin. Minullakin postausta odottaa pizza bianco. Tosin joudun ehkä tekemään uuden version, ekasta tuli vähän kuivahko. Ihan uudenlainen kastikeidea, olipas kiva oivallus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä, vaikka itse sanonkin, niin tosi hyvää oli. Kastiketta laitoin vain yhteen pizzaan ja sitä jäi vähän vielä yli, vaikka laitoin sitä sekä ennen uuniin menoa että uunin jälkeen....eli reippaasti saa lorautta :)

      Omasta mielestäni mainiota näin, avopuoliso olisi kaivannut parmesaania tai mozzarellaa päälle. Suosittelen kokeilemaan tuota merellistäkin versiota.

      Poista
    2. Ja heh, joo, nyt näyttää olevan aika laajasti ruokablogeissa meneillään pizzakausi :)

      Poista
  2. Mielenkiintoinen pizza :) En ole koskaan kokeillut valkoista pizzaa ilman juustoa, mutta tämä vaikuttaa herkulliselle! Kantarelleja pitäisi käyttää enemmän nyt kun niitä on tuoreena saatavilla. Taidan alkaa suunnittelemaan ensi viikon ruokalistaa sieniä silmällä pitäen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin hyvä suunnitelma. Meilläkin pitäis nauttia enemmän kantarelleista nyt, kun niitä saa.

      Poista
  3. Philadelphian lähellä,erään tutun tutun pizzeriassa,maistoin ekan kerran valkoista pizzaa,ja tykkäsin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä muistaisin maistaneeni ekan kerran Roomassa joitain vuosia taaksepäin. Ei ollut tuttu pizzerian omistaja, mutta hyvää pizzaa oli :) Päällä oli mangoldia ja gorgonzolaa.

      Poista
    2. Nykyään tulee muuten aika usein vedettyä Putte'sin Pizza ai Funghi (valkoinen sekin) - ja taisi olla sen ansiota, että ihan toden teolla valkoisiin pizzoihin rakastuin.

      Poista