tiistai 13. elokuuta 2013

MITÄ VESIMELONISTA?



Texmex från grunden - keittokirja on ollut keittiössämme tänä kesänä kovassa käytössä. Nyt halusin kokeilla kirjan Pickled watermelon rind - ohjetta. Tuohon käytetään tosin vain melonin reunat, joten hedelmälihalle piti keksiä jotain muuta käyttöä. Ja niin syntyi vesimelonisalsa. Idean salsaan sain Jokihaka kokkaa-blogista, jossa vähän samantyyppinen salsa esiteltiin reilu vuosi sitten.




Vesimeloni salsa maistuu esimerkiksi tortillojen täytteeksi lihan, kalan tai halloumin kanssa. Ja tuo säilötty vesimelonin kuori taas toimii hyvin grilliruoan kylkeen tai ihan sellaisenaan leffaillan naposteltaviksi kylmän kaljan kaveriksi.


PICKLED WATERMELON RIND

Näitä tarvitset:
1/2 vesimeloni
• 2 dl väkiviinaetikkaa
• 2 dl vettä
• 2 dl sokeria
• 1 rkl suolaa
• 1 tähtianis
• peukalon kokoinen pala tuoretta inkivääriä

Kuori vesimelonista vihreä kuori.
Leikkaa vesimelonin keskiö pois niin, että sinulle jää melonin kaari/kaaria, josta puolet keltavihreää reunaa ja puolet roosaa hedelmälihaa. (Tuota hedelmälihaa saisi mielellään olla vähän vähemmän, kun minulla tuossa yllä olevassa kuvassa - roosa osa nimittäin imee itseensä aika reippaasti tuota etikkaa).
Leikkaa kapeiksi lohkoiksi ja pilko lohkot vielä 3-4 cm mittaisiksi paloiksi.
Kuori inkivääri ja kiehauta kaikki muut ainekset, paitsi vesimeloni, kattilassa.
Lisää vesimeloni kattilaan ja anna poreilla kevyesti noin 1-2 minuutin ajan.
Nosta kattila levyltä ja anna sen viiletä, siirrä kuumalla vedellä huuhdeltuun purkkiin ja aseta jääkaappiin.
Vesimelonit ovat valmiiita syötäviksi noin tunnin kuluttua ja säilyvät jääkaapissa noin viikon.


VESIMELONISALSA

Näitä tarvitset:
• edellisestä ohjeesta ylijääneet vesimelonin hedelmälihat
• iso nippu lehtipersiljaa
• iso nippu korianteria
• pienehkö kourallinen vahvan mintun lehtiä
• 1 vihreä chili
• suolaa ja pippuria
• oliiviöljyä
• puolikas lime

Halkaise chili ja poista siitä siemenet.
Murskaa yrtit ja chili morttelissa.
Lisää hyppysellinen suolaa ja pippuria ja loraus oliiviöljyä. Sekoita.

Kuutioi vesimeloni ja sirottele vihreä salsakastike päälle. Purista vielä lopuksi limestä mehut kaiken ylle. Tarjoile heti.





2 kommenttia:

  1. Meikä taitaa testata tuon etikoidun vesimelonin.. Kuulostaa hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää on, makean etikkaista, kannattaa kokeilla. Ja tuo vesimelonin keltavihreä osa on ihanan crunchy. Mulla tuli tällä kertaa snadisti liikaa tuota roosaa osaa (hedelmälihaa) mukaan, vähempi olisi parempi...

      Poista