maanantai 17. syyskuuta 2012

KØDBYEN





Kööpenhaminassa rautatieaseman lounaisella puolella Vesterbrosta etelään sijaitsee kaupunginosa nimeltä Kødbyen. Vanha teurastamo- ja lihapakkausalue, jonka tyhjentyneet tilat ovat valloittaneet toinen toistaan mielenkiintoisemmat ravintolat toinen toistaan mielenkiintoisemmilla konsepteilla.
Suuri osa ravintoloista sijaitsee Kødbyenin White Meet City alueella Halmtorvet-kadulla ja etenkin sen eteläisellä puolella. Kadun eteläpuolelle levittäytyy myös teurastamo- ja lihapakkaus rakennusten sisäpiha-alueita, joihin useat taidegalleriat ovat avanneet tilansa. Kyse on tunnelmallisesti taidetta, designia ja gastronomiaa sykkivästä alueesta, jossa tilojen, rakennusten ja katujen historiaa ei ole peitetty ja pilattu liiallisella saneerauksella.


BIO MIO

Osoitteessa Halmtorvet 19 sijaitseva luomuravintola BioMio on ekologinen, luomu, terveellinen, maukas, tunnelmallinen ja sopuhintainen. Mitä muuta voisi toivoa?




Ravintolasta löytyy sekä pitkiä korkeita pöytiä baarijakkaroineen että pienempiä matalampia pöytiä seinäsohvineen ja jakkaroineen. Ruoka tilataan suoraan kokilta avokeittiön tiskiltä ja juotavat baarista suoraan sen mikolta. Keittiön näkeminen ja kokilta tilaaminen tuntui mukavalta ja luottamusta herättävältä.
Menu on taitettu suloiseksi vihkoseksi, jossa mainitaan, että ruoan valmistumisessa voi kestää 10, 20 tai jopa 40 minuuttia, mutta, että maku on odottamisen arvoista. Meidän annoksissamme ei kestänyt kauan, mutta oih ja voih, tätä olisin voinut odottaa vaikka kuinka pitkään! BioMio todellakin lunasti lupauksensa hyvääkin paremmasta ruoasta!






Meikätyttö tilasi Marokkanske Kødboller, eli Marokkolaiset lihapullat. Lihapullat - tomaattikastike - punainen riisi, rucola, feta, sipuli - gremolata - oliiveja - kylmä minttutzatziki. Lisäksi annoksen kohdalla oli ruokalistalla merkinnät 'libido enhancer', 'brain booster', 'macho', 'energy booster', 'mineral boost', 'vitamin A' ja 'vitamin B'. Niin tajuttoman hyvää, ettei sanotuksi saa! Ja runsas korianterin määrä annoksen päällä, ah ja nam!
Aperitifiksi tilaamani Mojito maistui muuten tämän kanssa ihan ruokajuomanakin.




Avopuolisolle tuotiin pöytään Chikka Masala - intialaisesta keittiöstä inspiraationsa saanut annos täynnä ihania idän mausteita kermaisessa kookoskastikkeessa  - kanaa - punaista riisiä - chutney - ja raakasalaatti fenkolista, porkkanoista, soijassa paahdetuista manteleista ja rusinoista. Lisäksi annos oli 'brain booster', 'macho', 'energybooster', 'vitamin A', 'vitamin B', 'vitamin C' ja 'vitamin E'. Kylkeen sopi täydellisesti Bombay Pale Ale.




Lopuksi vedettiin puokkiin suklaamousse tuoreilla hedelmillä ja kermavaahdolla - 'vegetar', 'lapsillekin', 'huono omatunto', 'hyvä jaettavaksi, 'libido enhancer' ja 'after shopping release'. 

Niin ja muistinko mainita, että BioMiolla on myös lasten ruokalista. Ja aivan niin, kaikki on luomua!
Ja ruokalista löytyy täältä klikkaamalla sivulla olevaa 'se vores efterårsmenu her' - linkkiä.





MOTHER

Reilun korttelin päässä BioMiosta osoitteessa Høkerboderne 9-15 sijaitsee italialainen pizzeria Mother. Tunnelma on mahtava ihan vaan jo sen takia, että lihapakkaamon vanhoja seinäkaakeleita ei ole korvattu uusilla ja muutoinkin tilan pintamateriaalit ovat kutakuinkin alkuperäiset.
Lisäksi ruokalista on kirjoitettu käsin ja se seuraa hyvin yksinkertaista linjaa - alkuun on tarjolla erinäisiä bruschettoja ja pääruoaksi erilaisia pizzoja. Kieltämättä tuli hieman sellainen olo, että täältäkö se Helsingin Putte's Pizza on saanut inspiraationsa askeettista linjaa seuraavaan konspetiinsa. Eikä siinä mielestäni mitään vikaa ole! Lisää näitä Köpiksen ideoita tänne meillekin, sen verran ihania nimittäin ovat!

Mother seuraa omien sanojensa mukaan orjallisesti italialaisen kokkauksen kulmakivisääntöjä - Carbonaran ei käytetä pekonia, vaan guancialea. Periaate on yksinkertaista, suoraa, kotoisaa ruokaa rakkaudella valmistettu.




Tilasimme perinteiset bruschettat - tomaattia, basilikaa ja valkosipulia. Käsittämättömän hyvää! Miten Pohjoismaissa voi olla saatavilla niin hyviä tomaatteja? Samankaltaisella täytteellä olisi myös ollut saatavilla pizzaa, mutta me päätimme kummatkin kokeilla jotain erikoisempaa. Avopuoliso tilasi pizzan talon omassa keittiössä tehdyllä makkaralla ja minä tilasin pizzan savujuustolla, anjoviksella ja persiljalla.
Bruschetta oli pizzaani parempaa, joten uskon että pizzoista kannattaa valita niitä hieman perinteisempiä joissa seikkailee perinteiset päälliset, kuten tomaatit, mozzarellat, rucolat, salamit ja sen sellaiset. Me kuitenkin päätimme kokeilla itsellemme jotain uutta, eikä sekään mikään huono valinta ollut. Pizzapohja on mainiota ja ymmärtääkseni puulämmiteisessä uunissa paistettu. 
Tätäkin paikkaa siis suosittelen.








GALLERIAT

Toki Kööpenhaminassa gallerioita on muuallakin kuin Kødbyenissä. Etenkin Nyhavnin alueella Bredgadenilla ja sen poikkikaduilla taidegalleriat ovat asettuneet melkein vieriviereen. Tuolta alueelta omaksi suosikseni nousi Bendixen Galleri, joka sijaitsee Bredgadenin poikkikadulla osoitteessa Palaegade 5. Heidän listoiltaan löytyvät muun muuassa Devin Troy Strother ja Lars Bent Petersen.

Mutta, koska tämä postaus pyrkii keskittymään Kødbyenin, niin jätetään puheet Nyhavnista sikseen.
Kødbyenin galleriat ovat yhtä lailla ihania, tilat mielenkiintoisia ja näyttelyt hyviä.
Motherin ja BioMion takana sijaitsee U-mallinen alue nimeltä Flaesketorvet. 
Tällä valtalla 'sisäpihalla' tai mikä sitten lie sijaitsee muun muuassa Galleri Bo Bjerggaard, joiden listoilla on Per Kirkeby, tuo tanskalaisen taiteen suuri ylpeyden aihe. 
Galleri Bo Bjerggaardin vierestä löytyy pienempi V1 Gallery, joka ainakin tämän hetkisten näyttelyjensä perusteella edustaa muun muuassa LowBrow-koulukuntaa. Erityisesti katutaiteen ystäville siis suositeltava. 
V1 Galleryn vierestä löytyy mukava baari/galleria Karriere A/S.

Alla oleva kuva on Mie Mørkebergin teoksesta. Mørkebergiä edustaa Galleri Tom Christoffersen. Teos oli esillä Art Copenhagen-taidemessuilla, jotka järjestetään vuosittain näin syyskuussa. Suositeltava tapahtuma, jos sattuu sopivasti tuohon aikaan kyseiseen kaupunkiin. Ja jos on taiteen ystävä, niin Kööpenhaminaan on mukava matkustaa viikonlopuksi ihan vaan tuon tapahtuman takia. Sillä Art Copenhagenin aikaan järjestetään myös muun muuassa Late Nihgt Galleries, jolloin yhtenä iltana galleriat ovat auki klo 23 asti ja useammassa galleriassa on tuona iltana tarjolla hieman kuplivaa galleriavieraille.

Tämä kyseinen kuva pääsi nyt tähän postaukseen edustamaan tätä galleria osuutta keittiö objektiivinsa takia, mutta onhan se nyt muutenkin ihan sairaan hieno!




4 kommenttia:

  1. Kodbyen on ihan mahtava. Jos Helsingin Teurastamosta tulee puoliksikaan yhtä hyvä, minusta tulee onnellinen vakioasiakas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin. Ensimmäisinä jonossa avajaispäivinä, eikö niin?

      Poista
  2. Brunssien ja kirjoituksesi perusteella voisin kyllä mieluusti mennä BioMioon ja Motheriin illallakin! Kyllä se uuni ihan puulämmitteinen, aito kiviuuni oli.

    Nyhavnin liepeillä oli myös mielenkiintoinen Galleria Eros.

    Köpis on kyllä niin <3!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten mä olen voinut missata Galleria Eroksen?!? Ensi kerralla pitää sitten poiketa siinäkin galleriassa, kuvailusi siitä omassa blogissasi herätti mielenkiinnon :)

      Köpis on ehdottomasti lempikaupunkini Pohjoismaissa, joten uusia visiittejä sinne suuntaan tulee varmasti.

      Poista