maanantai 3. syyskuuta 2012

SADONKORJUUMUISTOJA


Suunnitelmat sadonkorjuukaudesta Ahvenanmaalla kaatuivat, kun jalkani murtui. Kainalosauvoilla liikkuminen syyskallioisella pihalla alkoi tuntumaan hieman huonommalta idealta. Päätin jäädä kaupunkiin.

Olenkin tässä viikonlopun yli harmitellut kaikkea sitä, mistä jään paitsi, kun en voi kaivaa pikkupikku sipuleita maasta, pyyhkiä niitä kangasrätillä ja vääntää varret umpeen niin, että säilyisivät pidempään. Myös oreganon poimiminen ja niputtaminen kuivattamista varten, tillikruunujen asetteleminen uunipellille ja muut mökin sadonkorjuun kuuluvat ihanat askareet jäävät tänä alkusyksynä kokematta.

Onneksi on kuitenkin muistoja vuoden takaisesta syysmökkeilystä!
Oregano niputetaan, sidotaan paksulla puuvillalangalla tai narulla ja laitetaan kuivumaan vaikkapa takan viereen. Talvella nipusta on helppo ravistella ja rutistaa kuivunutta oreganoa niin pastakastikkeeseen kuin pizzankin päälle.
Sipuleista putsataan mullat ja irtonaiset kuivuneet kuoret kevyesti kangasrätillä hieroten. Lopuksi varsi väännetään kustakin sipulista tiukasti kiinni. Näin sipulit säilyvät pidemmälle syksyyn.
Tillikruunut saa kätevästi kuivatettua uuniissa. Aseta kruunut uunipelille leivinpaperin päälle ja kuivata 50 asteisessa uunissa.
Ja vaikka en tänä syksynä osallistukaan näihin ihaniin askareisiin, niin ilokseni minulle tuotiin pari viikkoa sitten Ahvenanmaan tämän kauden tuliaisia: uudessa kasvihuoneessa kypsyneitä kurkkuja, tomaatteja ja chilejä sekä aina yhtä maukkaita avomaankurkkuja lasten leikkimökin vieressä sijaitsevalta pieneltä kasvimaalta. Näitä nautittiin ihan sellaisenaan tuoreeltaan, vaikka alkuperäinen ajatus oli kokeilla erilaisia säilöntämenetelmiä. Jotenkin ne tuoreet, juuri maasta poimitut vihannekset vaan tuntuivat liian houkuttelevilta ihan sellaisenaan.
Huomaatkaa muuten tuo EU-direktiivien vastainen täysin käyrä kurkku. Maistui taivaalliselle!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti