keskiviikko 22. elokuuta 2012

MELKEIN HATUSTA HEITETTY


Salaatti sai inspiraatiota Lähi-idän Tabouleh-salaatista. Tosin korvasin perinteisiin aineksiin kuuluvan bulgurin riisillä ja lisäsin reippaasti Välimeren vivahteita. Toimi!
Kylkeen sopi vallan mainiosti kreikkalainen Tzatziki- kastike ja rapea vaalea leipä, italialaista ciabattaa suosittelen.




YRTTINEN RIISISALAATTI

Näitä tarvitset:

• 3 dl jasmin- tai basmatiriisiä
• 6-7 dl vettä riisin keittämiseen (tai riisipakkauksen ohjeen mukaan)

• n. 10 cm pätkä kurkkua
• 4 hyvin kypsynyttä tomaattia
• ruukullinen tuoretta persiljaa
• vajaa ruukullinen tuoretta minttua
• 8-10 aurinkokuivattua tomaattia (Saclan aurinkokuivatut tomaatit oreganoliemessä toimivat hyvin)
• 2 tl pieniä kapriksia
• 1/2 pieni sipuli

Kosteuttajaksi:
• 1/2 sitruunan mehu
• 1 rkl oliiviöljyä

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.
Kuutioi kurkku ja tomaatit.
Silppua sipuli ja yrtit niin pieneksi kuin vain pystyt.
Pilko aurinkokuivatut tomaatit ja kaprikset toistensa sekaan leikkuulaudalla.
Sekoita kaikki ainekset salaattikulhoon.
Lorauta oliiviöljyä päälle ja purista sitruunan mehut joukkoon. Sekoita hyvin.



TZATZIKI

Meidän keittiössä tzatziki syntyy aikalailla samoin kuin aiemmin postaamani intialainen raita-kastike, jonka ohje löytyy täältä. Kreikkalaisessa jogurttikastiikkeessa vaihdetaan periaatteessa vaan juustokumina valkosipuliin, ja siinä se. Alla kuitenkin tzatzikin ohje. Tämä on melko tuju resepti joten, jos on miedompien makujen ystävä, voi valkosipulin ja mintun määrää hieman vähentää.

Näitä tarvitset:
• 4 rkl maustamatonta turkkilaista jogurttia
• n. 5-7 cm pätkä kurkkua
• 1 valkosipulinkynsi
• n. 1,5 rkl silputtua tuoretta minttua
• ripaus suolaa

Raasta kurkku ja purista siivilän läpi pois ylimääräiset nesteet.
Murskaa valkosipulinkynnet ja silppua tuore minttu.
Lisää kaikki ainekset kulhoon ja sekoita.
Siirrä jääkaappiin viilenemään ja maustumaan noin tunniksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti