lauantai 13. syyskuuta 2014

TOFUA VIETNAMILAISITTAIN



Vuoden vaihteessa totesin aasialaisen keittiön tuntemukseni olevan hyvinkin kapea. Omassa keittiössä ei vielä viime vuoden puolella syntynyt kyseisen maanosan ruokakulttuurista oikein muuta, kuin intialaishenkisiä makuja, vaikka maailmalla (ja Helsinginkin ravintoloissa) aasialaiset makumaailmat ovatkin lapsuudesta asti tulleet tutuksi. Tutustuminen maanosan ruokaohjeisiin ei ole edelleenkään ollut vilkasta, mutta hiljaa hyvä tulee. Askel askeleelta ravistelen harteiltani pelkoja epäonnistumisesta ja kokeilen itselleni uusia juttuja.




Jo useampaan otteeseen Tastespottingin-sivusto on osoittautunut pohjattomaksi ruokaidealähteeksi. Sieltä löysin myös ohjeen tähän vietnamilaiseksi määriteltyyn tofuherkkuun. Uutta minulle tässä reseptissä on saken käyttö ruoan valmistuksessa. Enpä muuten ollut tofupalojakaan aiemmin jauhottanut.

Tätä on meillä nyt jo pariin otteeseen nautittu ja parilla eri tapaa. Jaan ohjeen täällä teille, sillä se on hyvää. Totean, että vaikka kuvan annoksessa on lehtikaalia koen kiinankaalin toimivan tässä paremmin. Kunhan kokeilin tällä kertaa näin. Toki lehtikaalikin maistuu. Ei hätää siis, jos se on mitä kaapistasi löytyy ja koipi ei tällä kertaa kanna kauppaan asti.


TOFUA VIETNAMILAISITTAIN


Näitä tarvitset:

• maustamaton kiinteä tofu
• 2 rkl maissijauhoja
• 450 gr kiinankaalia (tai vaihtoehtoisesti 300 gr lehtikaalia, varret pois)
• 8 kevätsipulin vartta (tai vaihtoehtoisesti yksi pienehkö purjo)
• 1 punainen chili
• 1 valkosipulin kynsi
• 2 rkl Thai basilikaa
• 2 rkl soijakastiketta
• 1 rkl sakea
• 1 tl vaahterasiirappia
• 2 rkl vettä
• 2 rkl kuumuutta kestävää paistinöljyä (esim rypsi)

• jasminriisiä


Sekoita pieneen kulhoon soijakastike, sake, vaahterasiirappi ja vesi. Siirrä syrjään.

Kuivaa tofu talouspaperilla. Kuutioi ja pyörittele kuutiot maissijauhoissa niin, että jokainen sivu on saanut jauhoja päälleen.
Kuumenna pannu ja lisää öljy. Odota hetki, että öljy kuumenee.
Siirrä puolet tofukuutioista pannulle pihtejä käyttäen, jotta sormillesi ei roisku tulikuumaa öljyä (been there, done that).
Paista tofupaloja välillä kääntäen, kunnes ovat saaneet kauniin kullanruskean sävyn.
Nosta pihtien tai reikäkauhan avulla talouspaperin päälle.
Toista sama lopuille tofukuutioista.

Pilko kiinankaali (tai lehtikaali).
Pilko kevätsipulin varret viistosti. Jos käytät purjoa, viillä siihen ensin pituussuunnassa noin 3 viiltoa ja pilko sitten viistosti.

Laita riisin vesi kuumenemaan ja keitä riisi.

Kun riisin keitin aikaa on jäljellä enää 5 minuuttia kuumenna paistinpannu ja öljy. Lisää kuumalle pannulle kaali ja sipuli. Kuullota n. 3 minuuttia (lehtikaali vaati enemmän aikaa, noin 4-5 min).
Viipaloi ohueksi valkosipulin kynsi ja chili (anna siementen olla mukana).
Lisää chili, valkosipuli, thai basilika ja tofu pannulle. Sekoita ja paista noin 30 sekunnin ajan.
Lisää lopuksi alussa tekemäsi kastike. Pannun kuuluu olla niin kuuma, että kastike kiehahtaa saman tien. Sekoita huolella niin, että kastiketta on kaikkien vihannesten ja tofujen päällä.
Tarjoile samantien riisin kanssa.


Alkuperäinen ohje englanniksi löytyy täältä. Tuossa ohjeessa tofu myös prässätään, mutta jos käytät laillani kiinteää tofua en suosittele prässäämistä, sillä se kuivattaa tofua liikaa.




10 kommenttia:

  1. Tykkään itse kauheasti kaikenlaisista aasialaisista ruoista, mutta ne eivät ole bravuurini keittiössä. Harjoitus tekee varmasti tässäkin asiassa mestarin :) herkullisen näköinen annos!

    Tastespotting on yksi suosikkisivustoistani myös, sieltä saa kyllä hurjasti inspiraatiota!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, uskon, että harjoittelemalla kehittyy. Aika helpoilta monet ohjeet vaikuttavat. Ja aika helppo on tämäkin ohje.

      Edelleen jännittän aasialaisessa keittiössä kevätkääryleiden kasaamista ja tietenkin aina mausteiden saamista kohdallleen. Ja se, että vihannekset ei ylikypsy.

      Poista
  2. Minäkin teen aika harvakseltaan aasialaista, mutta onneksi siitä on helppoa saada hyvää, kun alkuun pääsee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen nyt harjoitellut näiden helpompien kautta. Siirryn dumplingeihin ja muihin haastavempiin kasattaviin stten, kun itsevarmuutta on jo enemmän :)

      Poista
    2. Täälläkään ei ole vielä sen asteista itseluottamusta, että oltaisiin dumplingeissa menossa ;-)

      Poista
    3. Jep, siihen asti mennään vaikkapa tällä tofuohjeella tai muilla vastaavilla - hyvillä ja helpoilla :)

      Poista
  3. Kuulostaa tosi hyvältä! Kastike toimisi varmasti myös vaalean kalan kanssa, me thinks.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että jos frittaat pieniä ahvenpaloja tofun sijaan annos on ihan yhtä toimiva :)

      Poista
  4. "vietnamilaisittain" saa kyllä aina osakseen mun jakamattoman huomion! meillähän taas se perus arkiruoka on yleensä melko aasialaissävytteistä, sen maailmankolkan keittiöt ovat vieneet ihan täysin sydämen. onneksi koluttavaa ja kokattavaa siellä riittää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä, kävin äsken vähän vilkaisemassa tuota sun blogin "aasialainen" tunnisteen takaa löytyvää maailmaa. Aikamoisia herkkuja! Mun täytyykin alkaa aktiivisemmin niitä sun aasialaisia ohjeita kokeilemaan :)

      Poista