maanantai 22. syyskuuta 2014

TOMAATTIKASTIKE



Onni on puoliso, joka osaa kokata. Oikein erityinen onni on puoliso, joka osaa kokata juuri ne jutut, joissa itse ei ole parhaimmillaan. 




Tykkään pastasta. Ja tomaattikastike kuuluu kaikkien pastasta nauttivien perusrepertuaariin. Minun käsissäni siitä tulee kuitenkin pelkästään ihan hyvää. Huushollimme ylivoimainen pastalle-tomaattikastike-mestari on taloutemme komeampi osapuoli. Hänen käsissään kastike saa syvyyttä, josta makunystyrät hurraavat hurmioituneena.

Tärkeää on laadukas tomaattimurska sekä happo ja makeus ja sen snadisti ärsyttävän tv-kokin sanoin "hyvä suola". Loppujen lopuksi hyvä tomaattikastike syntyy aika nopeasti, vaikkakaan sen kanssa ei missään nimessä pidä kiirehtiä.

Tässä versiossa käytössä oli soijarouhetta. Maltillisesti kuitenkin, joten uskon, että maistuu niillekin jotka eivät rouheesta välittäisikään. Toki sen voi jättää pois tai korvata lihalla. Soijarouhe tuo kuitenkin mukavaa täyteläisyyttää ja pehmeyttä muuten aika tuliseen kastikkeeseen.

Tulisia tomaattikastikkeita suosittelen muuten nauttimaan vähän tuhdimpien pastojen kanssa. Esimerkiksi paccheri toimii tosi hyvin. Rigatonikin on oiva kaveri. Ja tietenkin sellainen rouheapintainen pasta on aina parempi, sillä sen pintaan kastikkeet tarttuvat paremmin.

Meillä muuten syödään aika paljon aurinkokuivattuja tomaatteja ja aina, kun purkki loppuu kaadamme siitä öljyt talteen ja käytämme ne ruoanlaitossa. Suosittelen.


TOMAATTIKASTIKE SOIJARUOHEELLA


Näitä tarvitset:
• oliiviöljyä aurinkokuivattujen tomaattien purkista
• ripaus yrttisormisuolaa
• 1 iso punasipuli
• pätkä purjon valkoista vartta
• loraus paksua balsamicoa (esim. Vernan)
• mehut kahdesta sitruuna lohkosta/siivusta
• 1 punainen chili
• 2-3 valkosipulin kynttä
• 500 gr tomaattimurskaa
•  reilu 1/2 dl soijarouhetta
• 1-2 rkl aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja
• 1 rkl tuoretta rosmariinia
• reilusti mustapippuria
• kuivattua basilikaa
• suolaa
• pieni loraus vaahterasiirappia
• tuoretta oreganoa


Kuumenna öljy pannulla ja mausta sormisuolalla.
Hienonna sipuli ja purjo ja siirrä pannulle. Lorauta joukkoon hieman balsamicoa ja purista yhdestä sitruunaviipaleesta mehut. Kuullota miedolla lämmöllä noin vartin ajan.
Murskaa valkosipuli ja silppua chili siemenineen. Lisää puolet pannulle ja säästä loput myöhemmäksi. Kuullosta vielä hetki.
Pilko aurinkokuivatut kirsikkatomaatit ja silppua kahden rosmariini oksan lehdet.
Lisää pannulle tomaattimurska, soijarouhe, loput chilistä ja valkosipulista, pilkotut aurinkokuivatut tomaatit sekä silputtu rosmariini.
Huuhtele tomaattimurska tölkki vedellä ja kaada pannulle puolikas tölkillinen. Soijarouhe tarvitsee nestettä.
Purista toinen lohko sitruunan mehua kastikkeen joukkoon ja sekoita.
Mausta reilusti mustapippurilla, kevyemmin kuivatulla basilikalla ja suolaa tarpeen mukaan. Lisää pieni loraus vaahterasiirappia ja revi yhden oregano oksan lehdet kastikkeeseen.
Anna hautua noin 10 minuuttia.
Keitä kastikkeen hautuessa pasta. Valuta ja sekoita kastikkeen joukkoon. Annostele ja rouhi päälle kevyesti parmesan juustoa.



4 kommenttia:

  1. Hyvä tomaattikastike on gourmeeta parhaimmillaan. Juuri tänään syötiin pastan kanssa päivälliseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Onneksi asun ihmisen kanssa, joka osaa tehdä hyvää tomaattikastiketta. Muuten olisin kusessa ;)

      Poista
  2. Nerokkaan kuuloinen kastike! Eikä välttämättä tarvitse edes lihaa/soijaa, menee pastan kanssa ihan tuollaisenaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan! Ilman soijaa/lihaa ajaa aikas hyvin al'arrabiatan asiaa. Tulisuuskin on kohdallaan :)

      Poista