lauantai 12. heinäkuuta 2014

TABBOULEH



Tabbouleh on meillä kesän syödyin lisuke. Se käy niin monen ruoan kylkeen ja toimii hyvin myös yksinään. Falafelien ja tzatzikin kanssa se leikkii kuitenkin parhaimmat leikit. Grillijuhliinkin se on erittäin toimiva kaveri.




Pari vuotta sitten kokeilin Liemessä-blogin Jennin Tabbouleh-salaatti ohjetta ja olin kerralla myyty. Parin vuoden aikana ohjeen ainesluettelo ei ole käytössäni muuttunut muutoin, kuin määrien osalta hieman. Yrttejä, persiljaa ja minttua, heitän joukkoon reilusti, sillä haluan tabboulehni olevan ensisijaisesti yrttisalaatti. Vastaavasti olen vähentänyt snadisti bulgurin määrää. Olennaisinta on pilkkoa kaikki erittäin pieneksi - sääntö, jossa ei kannata oikaista.

Viime kesänä ystävämme tarjosivat häissään halloumilla ja omenalla säestettyä tabboulehta, joka maistui yhtälailla taivaalliselle. Niinpä olenkin toisinaan lisännyt omenan ja halloumin tehdäkseni salaatista ruokaisamman.


TABBOULEH


Näitä tarvitset:

• 4 dl vettä
• 2 dl bulguria
• suolaa

• 2 kypsää tomaattia
• 1/2 kurkku
• rasia pinaattia
• 1/2 pieni punasipuli
• 2 ruukullista persiljaa
• vajaat 2 ruukullista minttua (ei vahvaa minttua, ettei tule hammastahnan makua)
• sitruuna
• oliiviöljyä
• 1 tl suolaa

Halutessasi myös näitä:
• 1 halloumi juusto
• 1 omena


Keitä bulgur ohjeen mukaan suolatussa vedessä. Anna viiletä.
(Paista halloumi.)
Pilko tomaatit, kurkku ja sipuli (halloumi ja omena) niin pieniksi paloiksi, kuin vain ikinä pystyt.
Silppua yrtit ja pinaatti.
Siirrä kaikki kulhoon, lisää viilentynyt bulgur ja sekoita.
Purista sitruunasta mehut, lorauta oliiviöljyä päälle ja ripottele suola salaattiin. Sekoita.


SIPULI-JOGURTTIKASTIKE


Näitä tarvitset:

• 2 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
2 rkl silputtua kevätsipulia
• 2-3 valkosipulin kynttä
• 1 tl juustokuminaa
• suolaa


Silppua sipuli ja murskaa valkosipuli.
Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Tarjoile tabbouleh-salaatin kylkeen.



 

5 kommenttia:

  1. Heh, meillä tabbouleh on kesän suosituin ruokalaji. Laitan papuja sekaan niin tulee täysipainoinen ateria. Justiin siitä kirjoittelin. On ihanaa, varsinkin kun helteellä ei viitsi lämpimiä ruokia kovasti harrastaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin tabboulehta on syöty tänä kesänä melkein jokatoinen päivä :)
      On se niin hyvää!

      Poista
  2. Erilaisia bulgursalaatteja syödään meillä kesällä vähintään viikoittain. Kunnon tabboulehta tosin harvoin, koska minä taas tykkään, että salaatissa on kunnolla mm. tomaatteja ja hiukan vähemmän - tosin edelleen reilusti - yrttejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä myös bulgursalaatit pääsevät pöytään monen moisissa eri muodoissa, mutta oma suosikkini on juurikin tämä yrttien täytteinen. Persiljan ja sitruunan yhdistelmä on omaan makuuni aivan valloittava.
      Meillä tehtiin tätä viime viikolla mökillä picnicille mukaan. Mutta koska pienen Koillis-Ahvenanmaan saaristolaiskyläkaupan hyllyltä ei löytynyt bulguria, se korvattiin couscousilla. Toimi niinkin, vaikka ei ollutkaan ihan yhtää hyvää.

      Poista
    2. Aikamoinen valikoima sekin, jos pienestä saaristolaiskaupasta löytyy couscousia.

      Poista