maanantai 10. helmikuuta 2014

TOM KHA


Tämä on maallikon kyhäelmä Kaakkois-Aasialaisesta keittiöstä. Erittäin hyvä keitto, vaikka minulta puuttuu tieto siitä, kuinka oikeaoppinen tämä on.





Perinteisesti tähän laosilaiseen ja thaimaalaiseen keittoon käytetään galangalia, mutta sen puutteessa inkivääri kelpaa oikein hyvin. Galangalia en ole itse maistanut enkä nähnyt, mutta jos muiden sanoihin on uskominen se maistuu ja näyttää hieman inkiväärille. Wikipedia, tuo pettämätön ja aina niin luotettava tietolähde, osasi myös kertoa Tom Khan olevan ensisijaisesti kanakeitto. Jos sanaparin perään lykkää kolmannen sanan - tofu, tai laosilaisesti "taohu" - keiton ei tarvitsekkaan sisältää kanaa ollakseen aito ja oikea. Mikä helpotus!

Itseäni viisaammat Kaakkois-Aasian tuntijat saavat mielellään jakaa kommenttiboksissa tietoaan kyseisestä keitosta. Kunhan eivät siteeraa Wikipediaa. Sen luin jo.


TOM KHA TOFU- KEITTO

Näitä tarvitset:

• 2 tl jauhettua sitruunanruohoa
• 71/2 dl kasvislientä (tai vaihtoehtoisesti 7 1/2 dl vettä ja 1 kasvisliemikuutio)
• 1 lime
• miehen peukalon kokoinen pala inkivääriä
• 200 ml kookoskermaa
• 1 pieni sipuli
• 1-2 punaista keskivahvaa chiliä (oman maun mukaan)
• 1/2 kiinteä maustamaton tofu
• rasiallinen herkkusieniä tai siitakesieniä
• 1 pienen parsakaalin nuput
• 1 pieni punainen paprika
• 1 tl ruskeaa sokeria
• korianteria koristeluun

Kiehauta liemi kattilassa.
Viipaloi inkivääri.
Lisää jauhettu sitruunanruoho, inkivääri liemeen. Raasta limen kuori myös liemeen. Laske lämpöä ja anna putruta 10 minuuttia.
Poista chilistä siemenet ja viipaloi. Suikaloi sipuli.
Lisää kookoskerma, chili (kokeile ensin yhdellä ja lisää toinen vasta, jos tulisuus ei tunnu tarpeeksi voimakkaalta) ja sipuli liemeen ja anna putruta toiset 5 minuuttia.
Kuutioi tofu, viipaloi sienet ja paprika. Irrota parsakaalista kukinnat ja pilko ne suuhun sopiviksi paloiksi. Lisää kaikki vihannekset ja tofu keittoon ja anna hautua, kunnes vihannekset ovat kypsiä.
Makeuta teelusikallisella sokeria.
Silppua ruukullinen korianteria ja sekoita keittoon.
Annostele ja purista pari pisaraa limen mehua jokaisen annoksen päälle.



8 kommenttia:

  1. Kuulostaa ja näyttää todella hyvältä! Kookoskermaa kaapista löytyykin, joten täytyisiköhän sitä kokeilla tätä. :)

    http://lifetastesgood-nanne.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeileppa. Ja kerrohan sitten mitä pidit :) Meillä tätä on jo nautittu moneen otteeseen.

      Poista
  2. Tom yum on lempikeittoni ja kun siihen lisätään luraus kookoskermaa/maitoa, tulee siitä tom kha :) Ainakin tom yum on tyypillisimmillään (jätti)katkarapukeitto, mutta näkee sitä kanallakin. Tom kha:ta olen syönyt vähemmän. Näissäkin kyllä pätee varmasti se, että keittoja on yhtä monta versiota kuin kokkejakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi tietoiskusta! Juuri tällaista avartavaa nippelitietoa kaipaan, sillä tämän keiton myötä astutaan sellaiselle ruokakulttuuriselle alueelle, joka on minulle suhteellisen tuntematon.

      Poista
  3. Ihana keitto,olen syönyt thaimaalaisessa ravintolassa:) Ja nyt alkoi tehdä tuota mieli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle tuttu entuudestaan on ollut vain tuo tom yum, jonka Heidi tuossa yllä mainitsi. Mutta tom kha:han tänä talvena tutustuttuani ollaan sitä syöty meillä jo useampaan otteeseen.

      Poista
  4. Nam, tätä täytyy tehdä lounaskeitoksi joku päivä, kuulostaa ihanalta! Ja etenkin tofulla, kanakin tuntuisi jotenkin liian "raskaalta" tähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä raikas keitto sopii juuri erinomaisesti lounaaksi. Kerrohan sitten mitä pidit :)
      Minunkun mielestäni kana kuullostaa jotenkin epäsopivalta tähän soppaan. Mutta tofun lisäksi tai sen sijaan nuo Heidin mainitsemat jättikatkaravut voisivat kyllä myös toimia.

      Poista