maanantai 29. heinäkuuta 2013

HUMMUS





Hummus on tahnoista maukkain. Lisäksi se on ruokaisaa ja täynnä proteiineja ja kuituja. Parasta hummus on mielestäni silloin, kun se on todella sileärakenteista ja smoottia.

Hummus toimii pitaleivälle dippinä. Ja falafelien kaveriksi pitan yhdeksi täytteeksi. Voit myös korvata majoneesin hummuksella vaikkapa pastasalaateissa saadaksesi terveellisemmän version. Hyvää, sileärakenteista hummusta voi myös kauhia lusikalla sellaisenaan suuhunsa Sinkkuelämää 2:sen henkeen Samanthan tapaan.

Alla oleva ohje on muokattu Ottolenghin (Jerusalem, Ottolenghi &Tamimi) supersmoothista hummus-ohjeesta ja sitä on käytetty huushollissamme tänä kesänä aikalailla. Tai siis "muokattu" ja "muokattu"... määriä ihan snadisti muutettu ja siinäpä se. Tapa, jolla kuoret irroitetaan kikherneistä oli minulle uutta ja todella näppärää. Kuivattujen kikherneiden sijaan voi käyttää myös säilöttyjä kikherneitä. Tällöin voi jättää liottamisvaiheen pois ja vain huuhdella kikherneet ja kuoria ne pikaisesti käsin. Säilöttyjen kikherneiden käyttö toimii varsin hyvin silloin, kun hummushimo iskee yllättäen. Kuivatuilla kuitenkin aina vähän paremman makuista. Jääkylmän veden lisääminen hummukseen auttaa saamaan tahnasta kevyemmän ja raikkaamman.


HUMMUS

Näitä tarvitset:

• 2 dl kikherneitä (kuivattuja)
• 1/2 tl ruokasoodaa
• 3/4 dl tahinia
• 2 valkosipulin kynttä murskattuna
• 1/2 sitruunan mehu
• n. 1 tl suolaa
• 3-6 rkl jääkylmää vettä

• paprikajauhetta
(• oliiviöljyä)

Liota kikherneitä runsaassa vedessä noin 10-12 tuntia. Valuta ja huuhtele.

Aseta herneet keskikokoiseen kattilaan kuumalle liedelle. Lisää ruokasooda ja anna kuumeta noin 3 minuutin ajan samalla koko ajan sekoittaen.
Lisää vettä kattilaan niin, että kikherneet peittyvät kunnolla ja anna kiehua noin 30 -40 minuuttia. Kiehumisen ajan poista kauhalla pinnalle nousevaa vaahtoa ja irtoavia kikherneiden kuoria.
(Mikäli käytät säilöttyjä kikherneitä voit skipata nämä liotus ja kiehumisvaiheet ja vain valuuttaa ja huuhdella herneet ja kuoria ne käsin).

Valuta kikherneet.
Siirrä herneet metaliterällä varustettuun tehosekoittimeen ja anna koneen käydä kunnes herneistä on muodostunut jämäkkä tahna.
Koneen käydessä lisää tahini, valkosipulin kynnet, sitruunan mehu ja suola.
Valuta lopuksi hitaasti 3 rkl jääkylmää vettä koneeseen muiden ainesten joukkoon koneen käydessä.
Anna koneen käydä vielä 5 minuuttia, jotta tahnasti tulee oikein smoottia. Tarvittaessa lisää ruokalusikallinen kerrallaan vettä ja anna koneen vielä pyöriä (kyllä mulla sitten loppujen lopuksi useimmiten menee kaiken kaikkiaan se 6 rkl jäävettä).
Siirrä tarjoilukulhoon ja anna maustua hetki huoneen lämmössä, noin 20 min (sopiva aika kuvien ottamiseen, hehe).
Koristele ripauksella paprikajauhetta (ja halutessasi pienellä lorauksella oliiviöljyä - itse en lorauta hummuksen päälle öljyä, mutta jokainen tehkööt oman makunsa mukaan).
Mikäli et tarjoile hummusta samantien, voit siirtää sen jääkaappiin kelmulla päällystettynä, kunhan muistat nostaa sen huoneenlämpöön noin puolituntia ennen tarjoilua.



2 kommenttia:

  1. Jerusalemia on täälläkin selailtu ahkerasti. Täydellinen ajoitus tälle reseptille, lainasin kirjan pois ja samaan aikaan aloin suunnitella hummusta. Täältä nappaan siis ohjeen tähän hätään.

    Ja kyllä parasta on supersileä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, mulla ei ole koko kirjaa, vaan nappasin reseptin kaverin omistamasta Jerusalemista. Eilen kuitenkin päätin, että on jo korkea aika, että hankin itsellenikin tuon teoksen...Hummusta on tullut ennenkin tehtyä, mutta tämä ehdottomasti sileintä ja parasta, mitä olen saanut omassa keittiössä aikaiseksi.

      Poista