torstai 25. kesäkuuta 2015

LONTOO - LONDON


Minulle Lontoo on ruokaa, shoppailua ja gallerioita. Alakulttuurien säestämässä kaupungissa heittäydyn täysin metropolin vietäväksi. Lontoossa ei kiinnostaa ruoalla hienostelu, vaan kaupungin runsaiden ja monipuolisten kulttuuritaustojen tarjonta. 

______________________________________


London erbjuder på mångkulturella smaker, ypperliga gallerier och mångsidiga shoppingmöjlighetet. Nedan mina nyaste tips för dig, som i sommar tänker flyga till denna subkulturernas metropol. 




Ennen matkaa kävi mielessä varata pöytä Hyde Parkin kulmalla olevasta Dinner with Hestonista. Selailin menuta netissä kuola suupielissä ja tutkin pöytävarauksen koukeroita. Loppujen lopuksi tulin siihen tulokseen, että käytän mielummin rahani vaikkapa Dover Street Marketilla tai kuten siinä sitten kävi, MM6:n paitaan ja Acnen kenkiin. Hupsista!

Suhtaudun Lontoon ruokatarjontaan etnisten ruokien mekkana. Kaupunki, jossa suuri osa väestöstä tulee muualta tarjoaa makunautintoja kaikista maailmankolkista. Sellaisia juttuja, jota Suomessa ei vielä saa tai joita täällä ei saa kovinkaan hyvän makuisina. Jotenkin en kuitenkaan tällä kertaa päätynyt kovinkaan moneen ravintolaan, joka olisi tarjonnut makuja Euroopan ulkopuolelta. Ei se kyllä haittaa, sillä söin silti tosi paljon tosi hyvää ruokaa!

Enkä muuten kertaakaan syönyt fish and chipsejä. Se jäi vähän harmittamaan.


Dishoom
7 Boundary Street, Shoreditch

Iranilais-intialainen fuusiokeittiö.
Syöminen täällä on eräänlaista ruokajuhlaa. Tilasimme useita alkupaloja jaettavaksi, joista toinen toistaan maukkaampia. Tarjoilija kertoi heti alkuun, että ruoat tulevat sitten pöytään sitä mukaa, kun ne keittiössä valmistuvat ja niinhän ne tekivätkin. Vähän ehkä ärsytti, että kaikille tuli pääruoat eri aikaan, mutta toisaalta ruoka oli niin hyvää ja meillä sitä oli pöydässä niin paljon, että jokaisella oli joka tapauksessa koko ajan jotain syötävää.
Alkupalojen Bleh-salaatti nousi seurueen ehdottomaksi suosikiksi. Bleh:stä tekee erikoisen se, että siinä on pahdettua riisiä. Siis sokeroimattomia riisimuroja! Ihan sairaan hyvää!
Jonoa riittää iltaisin, mutta se liikkuu aika nopeasti.

Iran-indisk fusion kitchen. Massor av god mat, avslappnad stämning.


Shoryu Carnaby
Tenison Court, Soho
Ramenia puukauhoilla.
Sisälle astuessa mies lyö suurta rumpua ilmoittaakseen uusista tulijoista. Koin itseni tärkeäksi. Joitain muitakin pieniä, tunnelmallisia japanilaisia perinteitä on sisällytetty ravintolaan, mutta ei kaikkea. Ruokailu on rentoa ja palvelu hyvää. Niin myös ramen. Siis ihan oikeasti! Seurueestamme kaksi söi paikan nimikko ramenia, yksi kasvisversion ja minä ramenin, johon oli lisätty valkosipulia. Kaikkia voin suositella.
Annokset ovat valtavia - ei niitä kukaan varmaan jaksa loppuun syödä. Mutta tähän tuli niin kova himo, että jo seuraavana päivänä olisi tehnyt mieli vetää uudestaan napa täyteen.
Myös alkupaloiksi tilaamamme tiikerirapu- ja lohitempurat olivat mainiota kastikkeineen.

Ramen med träsläv. Varning! Orsakar addiktion.


Tonkotsu
63 Dean Street, Soho
Ramenia muovikauhoilla.
Täälläkin ramen on hyvää. Onkohan se missään huonoa?
Shoryun verrattuna ei ehkä yhtä viehättävä paikka (puukauhan ja muovikauhan ero voi tuntua valtavalta), eivätkä keiton maut olleet ehkä ihan yhtä puhtaat, kuin Shoryussa. Hyvää se silti oli.
Alkuun jaoimme dumplingseja, edamamepapuja ja aivan ihania pikkelöityjä kurkkuja. Ihan vaan jo näiden takia voi käydä paikassa.
Jonoa oli illalla jonkun verran, mutta siinä odotellessa sai tilata juoman ja aika menikin yllättävän nopeasti.

Ramen med plastsläv. God ramen, men inte helt lika ren i smakerna som på Shoryu.




Brgr.co
187 Wardour Street, Soho

Burgereita. Sillä lailla oikealla tavalla.
GBK-ketjua ja Byron Proper hamburgers-ketjua löytyy joka kulmalta. Suosittelen välttämään niitä ja suuntaamaan suoraan BRGR.CO:hon. Tilaat burgerin ja määrität pihvin koon. That's it! Sämpylä tulee pihvin ja juuston kanssa (jos tilasit juuston) ja vieressä on salaatin lehti, tomaattiviipale ja maustekurkun siivu, mikäli haluat pilata puritaanisen burgerielämyksesi.
Pihvi kannattaa tietenkin pyytää mediumina (onko niitä edes muita?) ja ei ehkä sitä ihan ohuinta pihviä, sillä se on liian ohut, jotta siihen jäisi kaunis puna.
Ranskalaiset perunat olivat myös erinomaisia. Dipit eivät meille maistuneet, niissä oli kaikissa jotain outoa. Franskikset siis sellaisenaan.
Erittäin puhdas burgerikokemus, josta ei valittamista.

Hamburgare för puritaner. Gott som bara den!


Pizza Pilgrims Dean Street
11 Dean Street, Soho
Taivaallista pizzaa.
Siis nyt tapahtui jotain, jota en ikinä uskonut tapahtuvan. Rakastuin pizzaan, jonka pohja oli puolikypsä ja pehmeä, sellainen pullamainen. Jotenkin tämä mesta taitaa pohjan niin, että se on juuri oikealla tavalla sitkeä, juuri oikealla tavalla kuohkea ja pehmeä ja samalla aika ohut. Pohja oli niin hyvää, että sitä olisi voinut syödä sellaisenaan. Oikeastaan, viereiseen pöytään vietiinkin kulho, jossa oli pelkästään pizzan reunoja, siis sitä taikinaa. Sitä sai siis tilata kulhoittain sellaisenaan!
Olen aika nirso pizzojen suhteen. Tiedän miten haluan ne, eikä yleensä mikään muu kelpaa - ohut, rapea roomalainen. Mutta nyt, nyt löysin uuden ystävän. Tästä lähtien haluan Lontoossa syödä pizzani täällä. Minä söin salamipizzan, pojat margheritat buffala mozzarellalla. Kaikki hyviä ja suositeltavia.
Paikalla on avotuli pizzojen valmistusta varten ja se maistuu...tiedättekö? Ja palvelu oli mukavaa. Kiireistä, mutta mukavaa. Ulkona oli jono - se on hyvä merkki. Tilasimme pöytää odotellessa oluet ja jäimme kadulle niitä juomaan ja tarkkailemaan ohikulkijoita, sillä meille sanottiin, että pöydän saamisessa voi mennä 40 minuuttia. Ei mennyt. Saimme pöydän vartissa. Ei kyllä olisi haitannut odottaa pidempäänkään.

Bästa pizzan jag ätit utanför Rom. Degen är grejen här. Överaraskad över hur fötjust jag blev i dens bulliga, sega konsistens - nå't jag aldrig kunde tänka hända mig.




Dehesa
25 Ganton Street, Soho
Tapas paikka.
Jos täällä päin pyörit sanotaan vaikkapa, että ostoksilla ja mieli tekee kevyttä, pientä lounasta niin Dehesa toimii. Oikein hyviä tapaksia. Erityisesti pidin chorizosta siideri-sipuli pyreellä. Pyree maistui vähän ruskeakastikkeelle...sellaisella hyvällä tavalla. Vihersalaatin vinegrette oli todella hyvää ja prosecco teki täälläkin onneliseksi.
Ei ehkä mikään tosi erityinen paikka, mutta ei kyllä paskakaan.

Tapas. Inte precis nå't ekstra speciellt, men helt gott. Passar bra för en liten paus mitt i shoppingrundan.


Tate Modern Restaurant
Tate Modern, Bankside, 6 krs.
Olimme menossa Tate Moderniin aamupäiväksi katsomaan Sonya Delaunayn näyttelyn ja niinhän siinä sitten kävi, että Taten toisessakin galleriassa oli mielenkiintoinen, jopa parempi näyttely ja sitten olikin jo nälkä ja kokoelmanäyttelyt vielä katsomatta.
Onneksi Tate Modernissa on 6. kerroksessa erittäin laadukas ravintola. Suuntasimme sinne.
Tilasimme kaikki artisokkarisotot, josta voinen sanoa, että oli kesä lautasella. Siis ihan tolkuttoman hyvää. Raikas ja kermainen yhtäaikaa. Olisin voinut syödä sitä koko pöytäseurueen edestä.
Kun emme osanneet valita viiniä ruokamme seuraksi toi tarjoilija meille 3 maistiaista. Valitsin englantilaisen valkoviinin 8sta kukasta, jossa selkeä seljankukan tuoksu. Se toimi kesäisen risoton kanssa todella hyvin.

En ypperlig risotto med ärtskocka. Som dryck engelskt vitt vin av åtta blommor, bl.a fläderblom. Sommarsmaker och bra betjäning. Bör avnjutas efter en rejäl dos av minimalism på Agnes Martins utställning i ett av Tate Moderns gallerier.


Barber & Parlour
64-66 Redchurch Street, Shoreditch
Oiva lounaspaikka, jonka yhteydessä sekatavara putiikki ja parturi.
Idässä shoppailessa kannattaa käydä täällä lounaalla, jos mieli tekee hyviä leipiä. Mussutin erittäin onnellisena kolmioleipiä, joiden päällä oli pikkelöityjä punasipuleita ja sulanutta sinihomejuustoa. Maku oli jotenkin äärimmäisen lohdullinen. Kylkeen join proseccoa ja elämä oli ihanaa. Puoliso nautti lähes yhtä onnelisena avocado-poached egg leivästään. Ystävättäremme tilasi salaatin, joka sai kehuja. Jaettavaksi otimme hummuslautasen, joka oli ok, mutta ei nyt mitenkään tajunnan räjäyttävä. Suosittelen leipiä!

Lunch, shopping och visit hos barberaren, allt på en smäll. Smörgåsarna rekomenderas, speciellt den med blå mögelost.




PUBEISTA
 
Lontoossa pubeja on joka kadun kulmassa (se on syy, miksi en ala niitä tässä erikseen sen kummemin luettelemaan) ja pubeissa on aina jengiä. Työpäivän päätteeksi kaduilla parveilee ihmisiä pubin kuin pubin ulkopuolella. Se on se afterworki. Ja tietenkin lounastauoillakin pubit ovat täynnä. Niin, sillä lounaan jälkeen pukumiehet juovat pubissa oluen, ennen kuin palaavat takaisin työpisteidensä ääreen.
Peruspubeissa on sellanen autenttinen tunnelma, mutta tarjonta on pääsäntöisesti aika suppea. Hanasta saa perus bittereitä ja muita tylsyyksiä. Mutta sitten siinä on se kiva fiilis koko päivän kaupungilla pörräilyn jälkeen, kun seistään isossa jengissä kadulla ja juodaan kylmä olut. Tykkäsin.

Asuimme osan Lontoon reissusta Primrose Hillillä ystäviemme luona. Primrosella oli Kate Mossin lisäksi ihania, kauniita pubeja, joiden tarjonta oli ehkä hieman laajempi, kuin vaikkapa peruspubissa Sohossa. Johtunee alueesta, mene ja tiedä.

Ja yhden todella kivan olutbaarin löysimme. Tai siis ystävämme, jonka luona asuimme, vei meidät sinne. Paikasta oli ollut lehdissä paljon positiivisia juttuja ja työkaverit kuullemma olivat myös kehuneet. Ja siis se oli juurikin enemmän baari, kuin pubi. Valikoimissa oli varmaan noin 30 hanaolutta ja pullosta sitten vielä enemmän, lista oli monen sivun mittainen. Sour:eitakin oli puolikkaan sivun verran. Lämmin suositus kaltaisillemme oluthifistelijöille.
Paikan nimi oli Craft Beer Company ja se löytyy osoitteesta 168 High Holborn, Holbornista. Se on siinä Covent Gardenin pohjoispuolella.



NÄYTTELYISTÄ

Lontoossa kannattaa aina tsekata Tate Modern ja Saachi Gallery.
Tänä kesänä niiden lisäksi on pari oikein oivaa näyttelyä muuallakin.

Timothy Taylor Gallery
15 Carlos Place, Mayfair

Philip Guston 10.6 - 11.7
Kanadassa syntynyt, Yhdysvalloissa asunut taidemaalari. Kuului amerikkalaisten abstraktien ekspressionistien koulukuntaan, muutti maalle ja ryhtyi maalaamaan esittävää. Aikalaiset eivät tätä muutosta ehkä oikein arvostaneet. En ymmärrä miksi eivät. Aivan loistava näyttely!

David Zvirner
24 Grafton Street, Mayfair
Michaël Borremans  13.6 - 14.8
Belgialainen taidemaalari ja filmintekijä, joka ammentaa tekniikkansa muun muuassa 1700-luvulta.
Hienoja töitä hyvässä tilassa. Tätä näyttelyä kanattaa katsoa ajan kanssa. Se koskettaa, kun sille antaa rauhan.

V&A Museum
Cromwell Road, Knigthsbridge
Alexander McQueen - Savage Beauty 14.3 - 2.8
Muotisuunnittelija, joka osaltaan määritteli vuosituhannen vaihdetta. Näyttely on nuorena edesmenneen erityisahjakkuuden ensimmäinen retrospektiivi. Erityisen tunnelmallisesti rakennettu näyttelykokonaisuus, joka kantaa alusta loppuun.
Tate Modern
Bankside
Agnes Martin 3.6 - 11.10
Minimalisti, joka jäi aikansa abstraktien ekspressionistien jalkoihin New Yorkissa. Näyttely viehättää, viettelee ja hengittää kurinalaisuudessaan. Päihittää viereisessä tilassa olevan Sonya Delaunayn näyttelyn mennen tullen ja ylivoimaisesti.


Philip Guston Timothy Taylor Galleryssa 11.7 asti



Pahoittelut siitä, että tämä postaus sisältää jonkun verran kännykällä otettuja kuvia. Ei sitä kameraa jaksa ihan koko ajan mukanaan kantaa.

7 kommenttia:

  1. Ihan mahtavia vinkkejä Sofia, kiitos! Varsinkin tuo pizzapaikka jäi kummittelemaan mieleen.

    PS: kännykuvat reissuista on enemmän kuin ok, isoa kameraa ei todellakaan jaksa kanniskella mukanaan aina. :-)

    VastaaPoista
  2. Ai niin: mitkä Acnen kengät ostit..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos vinkit ovat iloksi :) Se pizzapaikka jäi minunkin mieleen kummittelemaan. On ihan kamala tunne, kun iskee himo johonkin sellaiseen ruokaan, mitä täältä ei saa, eikä tiedä miten tehdä sitä itse. Mulle käy tosi usein niin!

      Ostin Acnen sandaalit, jotka ovat olleet jo jonkun aikaa mun want-listalla, mutta jotka olin jo vähän unohtanut. Siinä ne sitten yhtäkkiä olivat mun edessä, enkä voinut vastustaa ;)
      http://www.acnestudios.com/shop/women/shoes/corda-beige-black-multi.html

      Poista
  3. ooh - meillä just saatiin kuvat editoitua ja edessä on juuri päättyneen Lontoon-reissun postaukset :-) Samoihin tuloksiin tultiin mekin - etninen on Lontoossa ehkä ihan parasta tarjontaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, en malta odottaa sun postausta! Tai ehkä se onkin jo julkaistu....käynkin samantien kurkkimassa :)

      Poista
  4. Ei yhtään alkanut tehdä mieli Lontooseen. Eu. Ei. Ei. (pakko yrittää aivopestä itsensä...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah :D En mäkään yhtään haikaile sinne takas. En. En. En...

      Poista