sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

CAESAR



Ei ehkä mennyt ihan niinkuin Strömsössä ja sallaattikastikemestari joutui turvautumaan valmiskastikkeeseen. Ei siinä mitään vikaa - Felixin herrat ja naiset näyttävät tietävän mitä tekevät ja pelastivat illan. Krutongit tein kuitenkin ihan itse ja hyvä niin, sillä itsetehtyinä ovat yksinkertaisesti tuhat kertaa parempia! Lopputuloksena erityisen hyvä salaatti.




Yleensä en ikinä osta valmiita salaattikastikkeita. Niiden tekeminen itse kun on niin super helppoa, eikä silloin tarvitse pistää sisäänsä mitään teollisia säilöntäaineita, tekaistuja makuaineita ja muita hirvityksiä. Epäonnistuin kuitenkin niin perinpohjaisesti caesar-salaattikastikkeen teossa, että piti soittaa avopuolisolle, joka oli matkalla kotiin työhuoneeltaan "Toisitko kaupasta valmiin caesar-salaattikastikeen?" "Mitä sä oikeen puhut?" Kuulit kyllä, kerron sit."
Voih, tätä nöyryytyksen tunnetta!

Mutta totuus on, että Felixin caesar-salaattikastike oli oikeasti oikein hyvä ja tuhat kertaa parempi, kuin oma täysin pieleen mennyt yritykseni. Ei, tämä ei ole maksettu mainos. Toki aion vielä jonain päivänä tulevaisuudessa yrittää tehdä oman caesar-salaattikastikkeeni, mutta siinä voi mennä tovi. Tästä kokemuksesta en nimittäin palaudu ihan hetkessä.

Oli miten oli, Felix toimi ja saa siis toimia vielä jonkun aikaa. Tämä caesar-salaatti oli nimittäin juuri tällaisenaan tosi hyvää!


_____________________________


Mitt försök at göra en egen caesar-salladsdressing gick inte precis som i Strömsö. Med andra ord, det blev en total katastrof, där både processen och slutresultatet var så förbannat äckligt, att jag måste ringa och be min fästman att hämta från butiken en färdig caesar-dressing. Inget fel på den - herrarna och damerna på Felix vet tydligt vad de gör.

I slutendan var det en riktigt lyckad middag, med en caesar-sallad på tallrikarna, som fick mig att tappa tungan för en stund. Så gott! 


_____________________________



CAESAR-SALAATTI


Näitä tarvitset:

• 10-12 jättikatkaravun pyrstöä (keitetty, kuorittu ja pakastettuna)
• 1 valkosipulin kynsi
• hyppysellinen kuivattuja chilihippuja
• nokare voita
• parmesan-juustoa
• 1-2 ruukullista romaine-salaattia
• caesar-salaattikastiketta


Krutonkeihin:

•  2 viipaletta maalaisleipää
• 2 valkosipulinkynttä
• öljyä
• suolaa 


Sulata ravun pyrstöjä siivilässä noin 30-60 minuttia.

Aloita valmistamalla krutongit.
Leikkaa leipäviipaleet krouveiksi paloiksi.
Murskaa valkosipuli.
Kuumenna öljy pannulla.
Lisää pannulle murskattu valkosipulin kynsi ja leipäpalat, kuullota hetki koko ajan sekoittaen kunnes ovat saanet kaunin sävyn.
Mausta hyppysellisellä suolaa ja nosta talouspaperin päälle odottamaan salaattia.

Kuivaa pannu ja kuumenna se uudestaan.
Sulata voi pannulla.
Murskaa valkosipulin kynsi ja siirrä se pannulle voin sekaan.
Lisää sulaneet ravun pyrstöt ja chilihiput.
Paista ravun pyrstöjä molemmin puolin noin 2-3 minuuttia per puoli.

Sekoita romaine-salaatti ja kastike kulhossa.
Nosta salaatti lautasille.
Asettele paistetut ravun pyrstöt salaatin päälle ja lisää krutongit.
Leikkaa parmesanista lastuja höylällä viimeistelemään salaatti.
Voilà!


_____________________________



CAESAR SALLAD

 
Det här behövs:

• 10-12 scampin (kokta, skalade och frysta)
• 1 vitlöksklyfta
• en nypa torkade chiliflakes
• smör
• parmesan-ost
• 1-2 krukor romainesallad
• caesar-salladsdressing


Till krutongerna:

• 2 skivor lantbröd
• 2 vitlöksklyftor
• olja
• salt



Smält scampina i en sil i ca 30-60 min.

Börja med att tillräda krutongerna.
Skär brödskivorna till rustiga bitar.
Krossa vitlöken.
Hetta upp oljan på en stekpanna.
Tillägg den krossade vitlöken och brödbitarna på pannan och stek tills gyllenebruna. Blanda hela tiden, så de eller vitlöken inte bränner sig.
Smaksätt med en nypa salt och lyft på hushållspapper för att rinna ur tills salladen är färdig.
Torka pannan med hushållspapper och hetta upp på nytt.
Smält smöret på pannan.
Krossa vitlöken och tillägg på pannan.
Tillägg även de smultna scampina och chiliflakes.
Stek scampina ca 2-3 min per sida.

Blanda romaine-salladen och dressingen i en skål.
Lyft portioner av salladen på tallrikar.
Placera de stekta scampinapå salladen och tillägg krutonger.
Skiva parmesanen till stora flak med hjälp av en osthyvel och garnera salladen med dem.
Voilà!

10 kommenttia:

  1. Nyt alkoi kiinnostaa, mikä ihme meni pieleen?
    Ja lohdutan samalla, että tiedän tunteen ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se lähti siitä, että käytin blenderiä sauvasekoittimen sijaan. Varmasti riippuu blenderistä, mutta meidän ei pyöräytä tasaiseksi ellei nesteitä ole riittävästi tai surautettava määrä muuten vaan on pieni. Eli koko hommasta tuli sellanen ällöttävä rakeinen yrjön näköinen seos.
      Luulen myös, että toinen merkittävä ongelma oli sardellien käyttö anjovisten sijaan. Ne vaan on isompia ja "kalamaisempia" - ei hyvä!
      Sit' ihan oikeesti en tiedä mistä johtui, mutta mun kastikkeesta tuli ruskea! Siis ihan kunnolla ruskea, ei lähellekään valkoista.

      Neuvoja otan mielellään vastaan :)

      Poista
  2. Nääh, man lyckas inte varje gång - so what! :-) Och om middagen går att räddas genom att använda"kaupan tädin" såser så är det helt okej, tycker jag.

    VastaaPoista
  3. Been there and done that...; ) Mun mielestä on sallittua käyttää ja jopa mainostaa niitä kaupan tuotteita, kun ne itse kokee hyviksi ja arjessa ei ehdi itse tehdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen sun kanssa samaa mieltä. Tämä vaan oli sellainen pieni kolhu itseluottamukselleni, sillä olen aina kokenut oelvani aika haka salaattikastikkeiden teossa :D

      Poista
  4. Cesarsalaatti on ihan parasta! Älä kuitenkaan heitä hanskoja naulaan kastikkeen osalta, ensi kerralla onnistuu. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, en luovuta. Aion löytää jonkun erittäin luotettavan lähteen ja tykkivarman reseptin ja seurata sitä orjallisesti. Sillä se viimeistään onnistuu ;)

      Poista
  5. Allt ser så gott ut;trots salladsdressingen;D Glad Vappu eller Valborgsdag

    VastaaPoista