lauantai 27. joulukuuta 2014

SALSA VERDE



Mietitäänkö teillä, mitä tarjota uuden vuoden aattona vieraille tai ihan vaan omalle perheelle? Minä uskallan väittää, että joulun jälkeen vatsaan sopii parhaiten Meksikon maut. Tässä teille samanmielisille vähän inspiraatiota.




Noniin, aiemmin kun oli puhe salsoista, tuli mainittua salsa verde. Eiköhän nyt siis ole aika jakaa ohje myös tämän ihanan, kirpsakan salsan valmistukseen.

Rungon reseptille löysin Texmex från Grunden-kirjasta, josta on tullut minulle eräänlainen texmex- ja mexmex-ruoan raamattu. Se Herra Cramby, se se vaan osaa.
Alkuperäisessä ohjeessa käytetään vähän vähemmän korianteria, oliiviöljyn sijaan maissiöljyä ja hopeasipulia keltasipulin sijaan. Ja tomatilloja!
Mutta tälläpä kertaa minulta löytyi pakkasesta aiemmin syksyllä tehtyä vihreää tomaattimurskaa. Vihreää se oli siis siksi, että se oli tehty raaoista tomaateista. Saanen sanoa, että murska oli kertakaikkisen ihanaa ja siitä sai oivallisen hyvää salsa verdeä.

Ainiin, pieni vihje: älä pullota tätä salsaa, vaikka se kuvassa näyttääkin kivalle.
Salsa verde on parhaimillaan, kun sen syö samantien. Toki salsa säilyy jääkaapissakin jonkun aikaa, mutta siellä se kuitenkin vielä tiivistyy ja kiinteytyy, enkä minä meinannut saada sitä enää parin päivän jälkeen tuosta pullosta ulos. Niin, että joku sellainen hillopurkki tai vastaava olisi varmaan kätevämpi säilytysastia tälle soosille. Tai sitten vaan tarjoilet ja syöt kaiken samantien, sillä silloin se jokatapauksessa maistuu parhaimmalle. Jos on isompi lössi pöydään ympärillä, niin ei pitäisi olla minkäänlainen ongelma.

Salsa verde sopii muuten tosi monen proteiinin kanssa. Oma suosikkini on, kun sitä kaataa tortillan päälle kaalisuikaleiden, tzatzikin tai raita-kastikkeen ja jättikatkaravun pyrstöjen lisäksi. Jättikatkaravunpyrstöt paistan öljyssä valkosipulin, chilijauheen ja savustetun paprikan maustamina. Lämmin suositus.
Patronassa olen syönyt salsa verdeä maissitortillan päällä pulled porkin ja ananassalsan kanssa. Sekin toimii vallan mainiosti!


SALSA VERDE

Näitä tarvitstet:

• 3,5 dl vihreää tomaattimurskaa (pakastettuna)
• 1 sipuli
• 3 valkosipulin kynttä
• 2 vihreää chiliä
• ruukullinen korianteria
• tilkka oliiviöljyä
• ripaus suolaa

Sulata tomaattimurska, mikäli käytät pakastettua.
Kuori sipuli.
Paahda kuorittu sipuli sekä valkosipulin kynnet ja chilit kuorineen uunissa korkealla lämmöllä, kunnes ovat saanet väriä. Valkosipuli ja chili paahtuvat nopeammin, joten posiat ne, kun ovat valmiita ja jatka sipulin paahtamista vielä hetki.
Kuori chilit ja poista niistä varret (älä poista siemeniä). Kuori valkosipuli ja poista kovat kannat kynsistä. Poista sipulista uloin kerros.
Kaada tomaattimurska blenderiin ja lisää paahdettu chili, valkosipuli ja sipuli. Sekoita tasaiseksi.
Lisää korianteri ja hurauta blenderiä vielä kerran.
lämmitä öljyä paistinpannula, lisää salsa pannulle ja hauduta miedolla lämmöllä, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut ja salsasta on tullut mukavan paksua.
Mausta kevyesti suolalla.


Vihreän tomaattimurskan saa kiehauttamlla raakoja tomaatteja. Valuuta ja murska sauvasekoittimella. Mausta miedosti makusi mukaan suolalla, etikalla ja mahdollisilla muilla mausteilla.

10 kommenttia:

  1. Vihreää tomaattimurskaa, en ole kuullutkaan! Heti kauppaan tutkimaan pakasteallasta :) Salsa verde on ihanaa ja sopii niin moneen. Oma ohjeeni on ollut hieman erilainen, joten pakko kokeilla joskus myös tätä tomaattisempaa!

    Ps. Meillä syötiin meksikolaista jo joulupäivänä, se kun oli välipäivä kotona ihan vain kahdestaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä löytyykö kaupoista... meillä mamma teki itse sen tomaattimurskan oman kasvimaan kypsymättömistä tomaateista. Jos löydät jostain raakoja tomaatteja, niin tee niistä oma murska. Tai tomatilloista.

      Löytyykö sun salsa verde ohje sun blogista? Kiinnostaisi testat myös muita versioita!

      Poista
  2. Tuo on tosi ihana salsa,teen vähän samantapaista mutta tuota vihreää tomaattimurskaa on täällä kyllä vaikeaa löytää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No varmasti!
      Suomessa taas raakoja tomaatteja löytää elokuussa kylmähkön kesän jälkeen aika helposti omalta kasvimaalta :)

      Samalla ohjeella voit tehdä vaihtamalla tuon vihreän tomaattimurskan 6ksi tomatilloksi. Sekin on tosi hyvää!

      Poista
  3. Kunpa saisikin tomatilloja - mutta joo meillä on sama raamattu ja vähän samansorttiseksi taitaa menukin kääntyä uuden vuoden juhlinnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä aloin eilen sitten vähän vielä punnitsemaan uuden vuoden tarjoilua Meksikon ja Lähi-idän makujen välillä.
      Paljon tekisi mieli tarjoilla sangriaa, mohitoja, erinäisiä salsoja, tortilloja ja nachoja. Mutta samalla vähän kutkuttais hummus, viininlehtikääryleet ja erinäiset yrttiset salaatit...
      Saiskohan noista kahdesta kulttuurista aikaiseksi jonkun kivan fuusiokeittiön ;)

      Poista
    2. No ainakin sangriat ja mohitot voi yhdistää molempiin ihan kivutta :-)

      Poista