sunnuntai 14. lokakuuta 2012

SYKSYN LOHTURUOKA NR.1: STROGANOFF


Tämän syksyn on kohdallani aikalailla määrittänyt murtunut jalkapöytä. Kyynersauvoilla liikkuminen on rajoittanut selkeästi joitain normaalisti arkeeni kuuluvia askareita. Tavaroiden siirtäminen, saati kantaminen, on ollut lähestulkoon mahdotonta. Hellan äärellä seisominen yhdellä jalalla ei myöskään erityisemmin ole tuntunut houkuttelevalta. Onneksi jalka on selkeästi jo paranemaan päin ja keittiöaskareet saavat taas vauhdilla alkaa!

Tässä pieni kiitos avopuolisolle, joka on ahkerasti jaksanut kantaa viimeisen kuuden viikon aikana lähestulkoon kaiken vastuun arjen aterioistamme.
Lohturuokia on tuotu pöytään useita eri sortimentteja ja tässä niistä ehdoton suosikkini - Stroganoff!




Keittiössämme tämä perinteinen lihakastike muuntuu kasvisversioksi soijasuikaleilla. Muutoin valmistus tapahtuu juuri niin kuin lapsuuden kodissa.

Näin minua hemmoteltiin!


STROGANOFF

Näitä tarvitset:

• perunoita

• pari, kolme kourallista soijasuikaleita
• loraus oliiviöljyä
• pieni nokare voita
• soijakastike
• loraus siirappia
• paprikajauhetta

• 2 pientä sipulia
• 2 valkosipulikynttä
• 1 maustekurkku
• 1-2 rkl vehnäjauhoja suurustukseen
• vettä
• spruittaus sinappia
• vajaa purkillinen smetanaa
• 1 pikku purkki tomaattipyrettä tai 2 tl ketsuppia
• suolaa ja mustapippuria
• ripaus valkopippuria

Laita pestyt perunat höyrystymään. Älä kuori perunoita. On hyvä muistaa, että perunoiden kuorissa on suuri osa niiden vitamiineista. Höyryttäminen säilyttää kuorissa parhaiten niiden ravintoaineet, kun taas keittäessä osa vitamiineista katoaa keitinveteen.

Keitä soijasuikaleet runsaassa vedessä noin 10 minuuttia. Valuta suikaleista vedet siivilän läpi ja purista vielä ylimääräiset nesteet suikaleista pois kauhalla siivilää vasten.
Öljy ja voi kuumalle pannulle. Lisää soijasuikaleet. Mausta kunnon lorauksella soijakastiketta, siirapilla ja anna lisäväriä suikaleille paprikajauheella. Ruskista.
Lisää silputtu sipuli ja valkosipuli. Kuullota.
Ripottele jauhot suikaleiden ja sipulin päälle. Sekoita ja anna ruskistua hieman.
Lisää vettä sopiva määrä, jotta kastike saa hyvän koostumuksen.
Silppua maustekurkku pieniksi kuutioiksi ja lisää kastikkeen joukkoon.
Mausta sinapilla ja tomaattipyrellä. Lisää smetana ja sekoita.
Lopuksi suolaa, mustapippuria ja ripaus valkopippuria oman maun mukaan.
Tarjoile kastike höyrytettyjen perunoiden kanssa.

Lohdullisia ruokahetkiä!

4 kommenttia:

  1. Voi sentään, paranemisia sinne köökkiin!
    Kaikenlaiset pataruuat on aivan ihania näin syksyisin ja stroganoff on kyllä ihan toppen, lihaversio tietty pidempään haudutettuna. Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä tämä tästä pikkuhiljaa...

      Totta, pataruoat ja syksy ne yhteen sopii :)

      Lihaisat padat ovat toden totta toppen ja strogis on sellaisena myös parhaillaan. Soijasuikaleilla siitä saa kuitenkin yllättävän hyvin lapsuudenmuistot heräämään.

      Välillä himoitsen kuitenkin kunnon lihapatojen äärelle, sillä hyvää, runsasta ja aromikasta kasvispadan reseptiä en ole vielä löytänyt. Siis sellaista, jossa en vain korvaisi lihaa soijatuotteilla, vaan joka ihan alkujaan jo olisi runsaan ja syvän aromikas kasvispata. Sellaisista resepteistä saa muuten mielellään hihkaista tänne päin ;)

      Poista
    2. Itseasiassa tiedän yhden sellaisen kasvispadan joka on todella herkkua! Täytyypä kaivaa ohje piirongin laatikosta, kokata ja postata!

      Poista
    3. Ooh mahtia! Juu, kokkaa ja postaa :)

      Poista