perjantai 4. tammikuuta 2013

SILVIAMUFFINI






Vuosia sitten, kun minua ei vielä ollut, jossain ruotsalaisessa viikkolehdessä (olisiko ollut Hemmets Veckotidning tai Allers) järjestettiin reseptikilpailu tulevan kuningattaren, Silvian, kihlauksen jälkeisen häähumun kunniaksi. Kuningattarelle etsittiin täydellistä kakkua. Voittajaresepti julkaistiin lehdessä ja nimettiin Silviakakuksi. Voiton vei jonkun ruotsalaisen perheenäidin hyvin yksinkertainen, litteä sokerikakku, joka kuorrutettiin voisokerisulalla ja koookoshiutaleilla. Kakku oli täydellinen osoitus siitä, että hyvin usein vähempi on enempi.
Siitä lähtien meillä on syöty tuota kakkua joka vuosi mamman syntymäpäivillä. Kesämökin lehtipinoista poimittu kakkuohje valloitti sydämet tuolloin ja vieläkin.

Syntymäpäiviin, jolloin tuota kakkua meillä perinteisesti nautitaan, on vielä aikaa kolmisen kuukautta. Mutta kun himo iski, niin pakko oli jotain asialle tehdä! Päätin leipoa sitruunamuffineja ja kuorruttaa ne Silviakakun kuorutteella - Silviamuffineja siis!
Lupaan postata myöhemmin keväällä myös tuon itse kakun tänne, sillä se poikkeaa jokseenkin näistä säveltämistäni muffineista.

Aika söpöjähän nuo ovat. Ja suloiselle myös maistuvat.


SITRUUNAMUFFINIT

Näitä tarvitset:

• 125 gr huoneenlämpistä voita
• 1,5 dl sokeria
• 1,5 tl vanilliinisokeria
• 3 kananmunaa
• 1 luomu sitruuna
• 1,5 dl maitoa
• 3,75 dl vehnäjauhoja
• 1,5 tl leivinjauhetta
• ripaus suolaa

Lämmitä uuni 170 asteeseen.
Vatkaa voi ja sokeri sileäksi tahnaksi. Lisää munat yksitellen samalla sekoittaen.
Sekoita kuivat ainekset keskenään toiseen kulhoon ja toiseen maito ja yhdestä sitruunasta raastetut kuoret.
Lisää vuorotellen samalla sekoittaen jauhosekoitusta ja maitoa taikinaan.
Lopuksi purista taikinaan myös kokonaisen sitruunan mehu ja sekoita hyvin.
Lusikoi taikina muffinivuokiin ja anna paistua uunissa noin 25 minuuttia. Voit tarkistaa, että muffinit ovat kypsiä upottamalla yhteen puinen grillivarras ja vetämällä tikun takaisin ylös. Jos tikkuun ei jäänyt taikinaa kiinni ovat muffinit valmiit.
Anna jäähtyä ja poista muffinien vuoat varovasti.


Silviakuorrute

Näitä tarvitset:

• 100 gr voita
• 1 dl sokeria
• 1 munan keltuainen
• 1 tl vanilliinisokeria

• kookoshiutaleita

Sulata voi, sokeri ja vanilliinisokeri kattilassa vispaten.
Lisää munankeltuainen ja vispaa vielä kovempaa, kunnes seos on tasainen.
Ota muffineja vuorotellen kannasta kiinni ja pyöräytä niiden päitä lämpimässä seoksessa niin, että seos kuorruttaa muffinien pyöreät päät tasaisesti.
Voi olla tarvetta vähän väliä sekoittaa seosta lusikalla muffinien kuorruttamisen välissä, jotta seos pysyy paksuna.
Kun kaikilla muffineilla on voisokerisulakuorrutetta päällään, koristele vielä ripottelemalla runsain määrin kookoshiutaleita päälle.

6 kommenttia:

  1. En ollutkaan ennen kuullut Silviakakusta. Aina oppii jotain uutta.:) Yksinkertainen on usein parasta. Muffinit näyttävät ihanan kuohkeilta.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kuohkeita myös olivat :) Tuolla muffini ohjeella saa aina kuohkeita lopputuloksia ja sitruunan voi halutessaan korvata millä nyt milloinkin tekee mieli.

      Poista
  2. Ei herranjumala miten hyviltä noi näyttää!! Tolla kuorrutuksella maunkin on kyllä pakko olla taivaallista. Pakko laittaa to do -listalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja hyviä olivatkin! Ehkä liiankin, sillä hupenivat turhan nopeasti :)
      Vielä parempaa tämä on, jos muffinien sijaan hommasta tekee mahdollisimman litteän kakun, eli perinteisen Silviakakun. Lupaan postata sellaisesta myöhemmin kuvan ja ohjeen :)

      Poista
  3. Hei, oletko listannut Silviakakun reseptin? Tosi mielelläni ottaisin reseptin talteen, olen etsinyt sitä vuosia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Löytyy täältä:
      http://halftenspydderestendog.blogspot.fi/2013/03/kakkukestit.html

      Poista