torstai 10. tammikuuta 2013

MINESTRONE


Talvi on keittojen aikaa. Etenkin tämä talvi ja meidän huushollissa, vaikka yritänkin epätoivoisesti nopeuttaa kevään tuloa ostamalla roppakaupalla tulppaaneja heleissä väreissä.




Minestronekeitto on siitä mahtava, että siihen voi periaatteessa heittää mitä tahansa kaapista löytyviä jo hieman nahistuneita vihanneksia ja juureksia. Varsinaista "oikeanlaista" minestronea ei taida olla olemassakaan. Italiassa, josta keitto on peräisin, on yhtä monta reseptiä minestronelle kuin italialaisia mammojakin sillä keiton syntytarina on samantyyppinen kuin pizzan - se on jämienkäyttöruoka.

Onhan toki minestronellekin ajansaaton myötä syntynyt eräänlainen pohjaohje. Ja niinpä selleri, tomaatti, valkoiset pavut, kasvisliemi, porkkanat ja pasta on hyvä pitää tämän keiton kohdalla aina mukana, sillä niistä syntyy minestronelle ominainen maku.

Näin minestronea meillä:


MINESTRONEKEITTO

Näitä tarvitset:

1 1/2 dl makaroneja
1-2 rkl oliivöljyä
• 1 sipuli
• 2 valkosipulinkynttä
• 1 porkkana
• 1/2 kesäkurpitsa
• 2 lehtisellerin vartta
• n. 100 gr vihreitä papuja
• 500 gr murskattuja säilyketomaatteja (tomaattisesonkina käytä tuoreita tomaatteja - kalttaa ja survo)
• 1 l kasvislientä
• 2 rkl tomaattipyrettä
• 400 gr cannellinipapuja
• 7 tippaa tabascoa
• suolaa ja pippuria

• sileälehtistä perslijaa
• parmesaania

Keitä makaronit hieman alle ohjeistusajan niin, että ovat al dente.
Valuta niistä vedet ja jätä makaronit sivuun odottamaan.

Lämmitä öljy paksupohjaisessa kattilassa.
Lisää sipuli ja valkosipuli ja kuullota keskilämmöllän noin 3-4 minuuttia.
Viipaloi porkkana ja pilko sellerinvarret siivuiksi. Halkaise kesäkurpitsa pituussuunassa ja pilko puolikuunmuotoisiksi viipaleiksi. Leikkaa vihreät pavut noin 3 cm pituisiksi paloiksi (jos käytät pakastepapuja, lisää ne keittoon vasta loppuvaiheessa).
Lisää porkkanat, selleri, kesäkurpitsa, murskatut tomaatit, kasvisliemi ja tomaattipyre kattilaan.
Kiehauta, laske lämpöä ja anna hautua 15 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Valuta cannellinipavuista neste pois. Lisää lopuksi cannellinit ja makaroni keittoon ja anna papujen ja makaronin lämmetä pari minuuttia.
Mausta suolalla, pippurilla ja tabascolla.

Koristele annokset silputulla sileälehtisellä persiljalla ja parilla parmesan lastulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti