Vuohenjuusto-parmesan-rucola täytteiset raviolit ja prosecco-kermakastike täydentävät toisiaan täydellisesti. Kylkeen Soul Kitchenin Annan ohjeen mukaan tehdyt Gambas al Ajillo ja perjantai-ilta oli yhtä makujen juhlaa.
Olen aina jotenkin kuvitellut, että pastan tekemiseen tarvitaan pastakone. Mutta eihän kone ole tässäkään hommassa välttämätön. Se vain helpottaisi asioita, jos sellainen olisi. Kyllä ihan tavallinen kaulinkin kelpaa! Ainakin raviolien tekoon. Tämän opin lukemalla Sillä Sipuli - blogia, jossa aiemmin viikolla oli tehty tattiravioleja savuhilmalla kaulinta, ei konetta, käyttäen. Niinpä, kyseisen blogin kannustamana, päädyin tekemään pastataikinan ja siitä ravioleja ensimmäistä kertaa elämässsäni.
Kokeilin alkuun netin sokkeloista löytynyttä pastataikinaohjetta, mutta sehän meni ihan metsään. Taikina jäi niin tahmeaksi, ettei sitä mitenkään olisi voinut vaivata. Lisäilin jauhoja loputtomiin kunnes taikina oli kova kuin kivi ja pelästyin, josko se maistuisi liiaksi jauhoille ja olisi jotenkin huono. Hetkisen sekoilun jälkeen päätin, että vika ei ollut minussa, vaan ohjeessa ja turvauduin tuttuun ja aina niin luotettavaan Jamie Oliveriin. Ja tälläkään kertaa Jamie ei pettänyt! Herra Oliverin ohjetta seuraten taikinasta tuli ihanan silkkinen ja notkea!
Jamie's Italy kirjan erittäin yksinkertainen pastataikina on suuremmalle porukalle mitattu ja meillä oli suunnitteilla ihan vaan kahden keskeinen perjantai-ilta kotona avopuolison kanssa, joten vähensin ohjeen määriä kahdelle sopivaksi.
Heitin täytteen hieman hatusta yhdistellen vähän sieltä täältä poimittuja ideoita. Suhteessa taikinaan täytettä oli kuitenkin hieman liikaa ja osa sai mennä jääkaappiin odottamaan uutta käyttötarkoitusta. Prosecco-kermakastikkeestakin, jonka englanninkielinen ohje löytyi täältä, olisi riittänyt vielä yhdelle tai parille illallisvieraalle.
PASTATAIKINA
Näitä tarvitset:
• 3 dl vehnäjauhoja (durumjauhojen käyttö suositeltavaa)
• 2 kananmunaa
Laita jauhot kulhoon.
Tee niiden keskelle kuoppa ja riko kuoppaan kananmunat.
Riko munat haarukkaa käyttäen, kunnes keltuaiset ja valkuaiset ovat toisiinsa sekoittuneet.
Sekoita haarukalla jauhot vähitellen muniin, kunnes taikina ei enää ole tahmea.
Kippaa taikina jauhotetulle tasolle ja vaivaa kovalla otteella vähintään 10 min (Jamien mukaan tässä kohtaa on lupa purkaa kaikki patoutuneet tunteet taikinaan).
Lopputuloksen tulee olla silkkinen, pehmeä ja joustava.
Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään puoleksi tunniksi.
JUUSTO-RUCOLA TÄYTE
Näitä tarvitset:
• oliiviöljyä
• 2 shalottisipulia
• rasiallinen (n.70 gr) rucolaa
• rasiallinen (n. 150 gr) pehmeää vuohenjuustoa
• n. 1/2 dl parmesan-raastetta
• suolaa ja pippuria
Hienonna sipulit ja kuullota miedolla lämmöllä öljyssä pannulla noin 10-15 min.
Silppua rucola ja kuullota pannulla kunnes rucola on pehmennyt, mutta niin, että väri on vielä tallella.
Nosta levyltä ja anna viiletä.
Seoksen viilennettyä sekoita sipuli-rucolasekoitus juustojen kanssa kulhoon.
Mausta mustapippurilla ja ihan pienellä ripauksella suolaa (muista, että parmesan on itsessään jo aika suolainen juusto).
Tässä välissä, ennen raviolien tekoa, on hyvä aloittaa kastikkeen valmistaminen. Kastike saa sitten hautua rauhassa raviolien teon ja kypsentämisen ajan.
PROSECCO-KERMAKASTIKE
Näitä tarvitset:
• 1 tl oliiviöljyä
• 1 valkosipulinkynsi
• 1 tl tomaattipyrettä
• 2 dl paksua kermaa
• 0,75 dl Proseccoa - 'Semi Sparkling Wine' (prosecco-rypäleistä tehtyä pirskahtelevaa valkoviiniä. Valitsin Alkon hyllystä kuivinta, mitä löysin - Pasquan Sanzeno Prosecco. Toimi hyvin myös ruokajuomana ja hintakin oli lempeästä alle kympin.)
• suolaa ja pippuria
Murskaa valkosipuli ja kuullota öljyssä keskilämmöllä noin minuutti.
Lisää kerma, tomaattipyre ja prosecco. Sekoita.
Anna kastikkeen kiehahtaa samalla sekoittaen.
Vähennä lämpöä ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes raviolit ovat valmiita.
Mausta pienellä hyppysellisellä suolaa ja mustapippuria.
RAVIOLIT
Ota levännyt taikina jääkapista ja jaa se neljään osaan.
Kaulitse taikinapalat yhtäsuuriksi pitkiksi levyiksi. Yritä saada levyistä mahdollisimman ohuita, kuitenkin niin, etteivät hajoa tai ole turhan läpikuultavia.
Asettele täytettä nokareina (1tl/nokare) kahdelle levyistä sopivin välein niin, että täytteiden ympärille jää ravioleille reunukset.
Kostuta vedellä pastataikina täytteiden ympäriltä (sormea tai sivellintä käyttäen).
Nosta tyhjät pastalevyt päälle ja painele täytteiden ympäriltä saumakohdat huolella kiinni.
Leikkaa raviolit irti.
Kuumenna vesi suuressa kattilassa. Kypsennä raviolit pienissä erissä kiehuvassa vedessä. Raviolit ovat kypsiä noustessaan pintaan (pari minuuttia). Nosta kypsät raviolit varovasti vedestä siivilään reikäkauhalla.
Tarjoile prosecco-kermakastikkeen kanssa. Raasta päälle hieman parmesan-juustoa ja koristele hienonnetulla persiljalla.
* Gambas al Ajillot (valkosipuliravunpyrstöt) on hyvä valmistaa raviolien kypsentämisen kanssa samaan aikaan, jotta ne saa kuumana pöytään. Nämä kannattaa tehdä Soul Kitchenin ohjeen mukaisesti (linkki löytyy tämän postauksen alusta). Tarjoile ravunpyrstöt erillisestä vadista tai suoraan pannulta. Niitä voi poimia käsin suuhunsa suoraan tarjoiluastiasta. Raviolilautasella ne saattavaisivat peittää pastan ja kastikkeen maut alleen.
Nuo Annan gambat on ihan käsittämättömän hyviä. Ja aplodit ekasta omasta pastasta!
VastaaPoistaJep, uskomattoman maukkaita shrimpejä! Ens kerralla laitan vielä vähän lisää valkosipulia ;)
PoistaKiitos ja kumarrus aplodeista! Ravioleista tuli todella hyvän makuisia ja kastikekin sopi tuon täytteen kanssa perfekt.
Vaikka nuo mun pastatyynyt nyt näin ensikerralla olivatkin kaikki vähän eri kokoisia ja muotoisia :D
Muistan itsekkin joskus tehneeni ihan käsipelillä pastaa, mutta nuo sinun Vuohenjuusto-parmesan-rucola raviolit näyttävät kyllä mahtavilta! sitten kun koulu kiireet hellittää niin testailen ehkä näitäkin! ;)
VastaaPoistaJa raviolit ei sitten loppujen lopuksi olleet ollenkaan niin kovin vaikeita tehdä :)
PoistaTsemppiä koulukiireisiin.