tiistai 4. joulukuuta 2012

LAL MACHHALI - KALAA PUNAISESSA CHILI CHUTNEYSSA


"The only book on Indian food you'll ever need" lukee kannessa. Pushpesh Pantin "India Cookbook" on keittokirja, jossa 1000 reseptiä, lyhyt historiikki intialaisesta ruoasta, tarinat Intian alueiden ruokakulttuurisista eroista sekä neuvot intialaisen illlallisen nauttimiseen innostavat tutustumaan uusiin makumaailmoihin.

Sain kirjan 30-vuotis lahjaksi aiemmin syksyllä ja eilen kokeilin erästä sen ohjeistamaa kalareseptiä. Miellyttävä makunautinto, jonka perusteella aion ehdottomasti kokeilla kirjan 999 muutakin ruokaohjetta.

Lal Machhali oli tällainen helpohko alku. Tartun niihin monimutkaisempiin haasteisiin myöhemmin. Tämä kalaohje tulee kirjan mukaan Intian rannikkoalueilta, jossa kalalla ja kookoksella on suuret roolit ruokakulttuurissa. Alkuperäisessä ohjeessa ehdotettiin 6 chiliä. Särähti korvaani! Olin pelkuri ja vähensin puolella. Hyvää tuli. Jos olet rohkeampi, suosittelen kokeilemaan kuutta chiliä.





LAL MACHHALI

Näitä tarvitset:

• 2 suurta tai 4 pienempää siikafilettä (noin 750 gr yhteensä)
• oliiviöljyä
• suolaa

Marinadiin

• 1 tl kurkumaa
• 3 valkosipulin kynttä
• 1 rkl limen mehua
• 1/2 tl sokeria

Punaiseen maustetahnaan

• 3 kuivattua chiliä (rohkeammille 6)
• 1/2 dl kookoshiutaleita
• 1 tl valkoviinietikkaa
• 1 rkl oliiviöljyä

Sekoita kurkuma, murskattu valkosipuli, limen mehu, sokeri ja ripaus suolaa kulhossa.
Aseta kalafileet suureen laakeaan astiaan, suolaa ne huolella ja hiero sen jälkeen fileiden päälle kurkuma sekoitus.
Peitä kala-astia kelmulla ja aseta jääkaappiin maustumaan noin tunniksi.

Poista chileistä siemenet.
Sekoita chilit, kookoshiutaleet, valkoviinietikka ja öljy tahnaksi monitoimikoneessa, pienessä blenderissä tai, kuten itse tein, sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa vettä ruokalusikallisen tai kahden verran.

Kuumenna öliiviöljy pannulla, lisää chilimausteseos ja kypsennä kevyesti noin 1 minuutin ajan, varmistaen ettei seos ruskistu, vaan säilyttää punaisen värinsä.
Vähennä lämpöä, lisää kalafileet pannulle sekä 1/2 dl vettä. Paista fileitä noin 7-8 minuutin ajan tai kunnes ovat kypsiä. Valele fileitä koko paistumisajan pannulla olevalla nestellä ja mausteilla. Käännä fileet viimeisen minuutin ajaksi, jotta myös pintapuoli saa kauniin sävyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti