Parhaita asioita Pariisissa on strollailla kaupunginosissa ilman päämäärää, eksyillä ja löytää. Joissain kaupunginosissa se sujuu kuin luonnostaan. Montmartre on niistä yksi. Kukkula on niin täynnä elämää, historiaa ja kulttuuria, että sinne voisi vaikka jäädä elämään elämäänsä, ikinä sieltä poistumatta. Vähän niinkuin eräs taiteilija aikoinaan teki.
Minulla on tapaaminen alani agentuurin kanssa klo 11.30 ja otan metron Champ Élysées Clemenceaulle, jossa vaihdan turkoosiin linjaan kohti Place de Clichyä. Olen varannut matkaan reilusti aikaa ja istun agentuurin ulkopuolella kadun reunalla odottamassa minuuttien kulumista. Lisään huulipunaa. Punaista. Sillä niin tehdään Pariisissa. Nyt on aika. Astun ovesta sisään rappukäytävään, kipuan portaat toiseen kerrokseen ja koputan oveen. Bonjour! I'm Sofia and here to meet with Christine and Andreas. I have an appointment with them at 11.30. Aikaa on muutettu. Agentti on siirtänyt tapaamisemme kello kolmeen ja pariisittaren kaikki eleet omaava sihteeri on unohtanut ilmoittaa minulle asiasta. No problem! Don't worry, I'll come back at 3 pm then.
Kävelen ulos ja
soitan Samille. "No arvaa vaan! Niin ranskalaista!" Sami hyppää
metroon ja tapaamme kahvilassa lähellä agentuuria. Juomme auringossa cocacolat
sitruunalla. Sitten dallailemme Montmartren katuja ja puhumme
Toulouse-Lautrecista. Hän asui täällä. Hän ei ikinä poistunut Montmartrelta.
Hän maalasi prostituoituja heitä alentamatta. Hän näki heidät ihmisinä,
henkilöinä. Hän periytyi yhdestä Ranskan vanhimmasta aatelissuvusta ja valitsi
asua porttolassa Montmartrella. Inspiroidumme hänen tavastaan kuvata naisia ja
heidän poseerauksiaan, vaatteita ja niiden kankaita. Päätän, että yhtenä
päivänä täällä ollessamme aion istua alas ja piirtää naisia ja vaatteita
Toulouse-Lautrecin tyyliin.
Syömme lounasta
pienessä kahvilassa, jossa nuoret paikalliset viettävät iltapäiväänsä. Juomme
kahvia ruoan kanssa. Kuka on muka sanonut, että niin ei voisi tehdä? Kahvi täällä on erityisen hyvää, samettista ja voimakasta ja barista muistuttaa siitä hautomon omistajasta HBO:n sarjassa Silicon Valley. Tiedättekö, se vähän rasittava tyyppi. Barista ei kuitenkaan ole rasittava, yhdenkaltaisuus on lähinnä vain huvittavaa. Jatkamme kaduilla eksyilemistä. Kaartelemme katuja ylös ja alas, pistäydymme parissa levykaupassa, juoksemme sisään jonkun bistron vessaan, kun nyt vaan on pakko päästä. Strollaamme Montmartren kukkulaa, martyyrien katua, pistämme merkille kivan näköisiä bitsroja, joiden terasseilla ihmiset juovat viiniä ja nauttivat asiette de charcuterietä, käännymme jostain kulmasta oikealle, toisesta vasemmalle, kaarramme sinne ja tänne ja huomaamme kauniin sisäpihan. Musée de la Vie Romantique. Tänne haluamme tulla tapaamiseni jälkeen!
Kello lähenee
kolmea. Astun taas rappukäytävään. Tällä kertaa minut ohjataan
odotushuoneeseen, jossa on pyöreä pöytä ja paljon muotilehtiä. Päätän olla
istumatta odottaessani, jotta en antaisi laiskaa vaikutelmaa. Nostan yhden
muotilehdistä ja selaan sitä kannesta kanteen kerta toisensa jälkeen. Käteni
hikoilevat ja yritän keskittyä hengittämään syvään. Sisään 4. Pidä 7. Ulos 8.
Niin on opetettu joogassa. Se rauhoittaa minua.
Andreas astuu
sisään, kättelemme ja hän pyytää minua seuraamaan hänen työhuoneeseensa. Huone
on suuri ja siinä on erillinen tila sohvapöydälle ja mukaville tuoleille
tällaisia tapaamisia varten. Christine istuu sohvalla. Minä istun sohvan vieressä
olevaan lepolasseen. Tell us about your life. Ja niinhän minä
teen.
Lopuksi Andreas vihjaa minulle illalla olevasta näyttelyn avajaisista
pohjoisessa Marais:ssa. Mannerheim Galleryn omistaa Marsalkka Mannerheimin
sukulainen ja avajaiset ovat taiteilijan, jonka työ on Andreaksen työhuoneen
seinällä.
Sami on mennyt
romanttisen elämän museon puutarhakahvilaan. Hän istuu kukille tuoksuvalla
sisäpihalla, nauttii kylmästä juomastaan ja piirtää luonnoskirjaansa. Pysähdyn
hetkeksi ennen kuin menen hänen luo. Hengitän sisään. Kukkien tuoksu. Aurinko
kasvoillani. Sisäpihakahvila Pariisissa.
Illalla
piipahdamme avajaisissa, juomme lasit shampanjaa ja juttelemme taiteilijan
kanssa hänen töistään. Poistumme avajaisista ja menemme kahden syömään lähellä
sijaitsevaan ravintolaan. Japanilaista ruokaa ranskalaisin vaikuttein. Paikan
nimi on Nanashi. Se vaikuttaa suositulta nuorten aikuisten keskuudessa. Syömme
soba nuudeleita ja riisiä tofulla, kanalla ja pikkeilöydyllä kaalilla.
Jälkiruoaksi jaamme palan juustokakkua. Tarjoilijamme muistuttaa hyvää ystäväämme - leppoisaa savolaista. Paikka tunnetaan pariisilaishenkisistä bentoistaan. Annokset on luotu tasapainoisiksi yhdistelmiksi luomuvihanneksia ja kaikenlaisia terveysvaikutuksia omaavia ainesosia. Keittiömestari, Kaori Endo, yhdistelee ranskalaista torivalikoimaa japanilaisiin elementteihin luoden värikkäitä ja runsaita annoksia. Lopputulos näyttää ja maistuu erittäin maukkaalle ja raikkaalle ollen samalla terveellistä.
Leveät hymyt
kasvoillamme kävelemme joelle päin kohti asuntoamme. Pistäydymme vielä yksissä avajaisissa, jotka huomaamme matkan varrella.
Nanashi
57 rue Charlot, 3e
Kiitos matkakertomuksesta! Pääsinpäs Pariisin minäkin tänä sateisena maanantai-iltana.
VastaaPoistaKiva, jos matkaaminen tänne onnistuu tekstienikin kautta. Aurinkoista kevättä toivoen :)
Poista