maanantai 23. tammikuuta 2017

KVINOAA, HALLOUMIA JA GRILLIKASVIKSET - QUINOA, HALLOUMI OCH GRILLGRÖNSAKER




Talvigrillausta väsymystä helpottamaan pimeisiin iltoihin ja Helsingin talveen, joka ei tarjoa parasta lumista itseään. Kesää odotellessa loin yhden illan ajaksi kesäfiiliksen ruoan ja musiikin avulla. Uunissa grillaantuivat vihannekset, pannulla paistui grillijuusto ja olohuoneen kajareissa soi viime kesän festarisuosikit. 




Näin vuoden alussa, kun päivät taas alkavat pidentyä olo reipastuu ja aamuisinkin on helpompi nousta sängystä. Talvi ei tunnu loputtomalta. 

Minulla on tapana tehdä itselleni yhden naisen aterioita sellaisina iltoina, kun olen yksin kotona. Yleensä pyrin siihen, että niissä olisi jotain mistä avopuoliso ei pidä ja jota joudun normaalisti sen takia välttämään ruoanlaitossa. Tällä kertaa otin varaslähdön kesään, sillä puoliso ei nauti kesäaterioista talven kylminä iltoina ja minä taas kaipasin jotain, joka muistuttaisi siitä, että ihan kohta talvi on ohi.

Uunin grillivastukset ovat taloudessamme harvoin käytössä. Grillaamme grillillä mökillä, eikä uuni aja täysin samaa asiaa. Tai näin ajattelen kesäisin. Nyt tammikuun pakkassäillä uunin grillivastus ei joudu niin kovalle vertailulle aidon grillin kanssa ja niinpä koin uunigrillivihannesten maistuvan erityisen kesäisiltä. Halloumi kuuluu myös vakituisena grilliateriaan ja, jotta annos kunnolla täyttäisi talvivatsan, lisäsin ateriaan myös kvinoaa. Raikas kurkkutzatziki muistutti kuumista kesäpäivistä. Nyt jaksaa taas vähän aikaa tätä epäinhimmillistä vuoden aikaa.



_________________________________




Gör en sommarkväll mitt i januarivintern. Grönsaker grillas i ugnen, grillost steks på pannan och sommarens festivalfavoriter spelas från vardagsrummets högtalare. Vem har sagt att man måste lida av vintern varje vinterkväll? Visst är det bra att gynna säsongprodukter, men alltid då och då får man väll lite fuska? Om inte annars, så för att orka vänta på våren.



__________________________________




KVINOAA HALLOUMILLA JA GRILLIKASVIKSILLA
1lle


Näitä tarvitset:

• n. 30 g halloumia (1/3 halloumijuustosta)
• 1/2 pienestä sipulista
• 1/4 punaista suippopaprikaa
• 1/2 kesäkurpitsasta
• n. 80 g ruskeita herkkusieniä
• hiukan oliiviöljyä

• 1/2 dl kvinoaa
• 1 dl vettä
• n. 100g kikherneitä 
• 1 rkl tuoretta persiljaa
• 1 rkl mintun lehtiä


Tzatzikiin:

• 1/4 kurkusta
• n. 80 g turkkilaista jogurttia
• lohko limeä
• pieni valkosipulin kynsi tai puolikas normaalikokoisesta
• 1 rkl tuoretta tilliä
• suolaa ja mustapippuria maun mukaan


Valmista ensin tzatziki.
Kuori kurkku ja poista siitä siemenet. Raasta kurkku kulhoon.
Lisää jogurtti kurkun sekaan. Purista limelohkosta mehut päälle.
Silppua tilli ja murskaa valkosipuli. Lisää kulhoon ja mausta vielä suolalla ja pippurilla.
Sekoita hyvin ja siirrä jääkaappin maustumaan.

Lämmitä uuni grillivastuksilla 250 asteeseen.
Lohko sipuli ja paprika ja leikkaa kesäkurpitsasta puolikuun muotoisia siivuja. 
Puhdista sienet.
Asettele vihannekset ja sienet leivinpaperilla päällystetylle pellille ja ruiskauta hieman oliiviöljyä päälle.
Siirrä uuniin ja kypsennä, kunnes vihannekset ovat pehmenneet ja saanneet kauniin värin. paprikat ja sienet saavat hieman mustua, se ei tapa.

Vihannesten kypsyessä uunissa keitä vesi kattilassa ja lisää kiehuvaan veteen kvinoa. Keitä kunnes vesi on täysin imeytynyt kvinoaan.
Kvinoan kiehuessa leikkaa halloumi paloiks ja paista kuivalla pannulla, kunnes palat ovat rusistuneet kauniisti kummaltakin puolen.

Valuuta kikherneet siivilässä ja silppua persilja ja mintun lehdet.
Kvinoan ollessa valmis sekoita sen joukkoon kikherneet, persilja ja minttu.
Lisää grillivihannekset sekä paistettu halloumi.
Tarjoile tzatzikin kanssa.



_________________________________




QUINOA, HALLOUMIA OCG GRILLADE GRÖNSAKER
1 pers.


Det här behövs:

• ca 30g halloumi (1/3 av en halloumiost)
• 1/2 liten lök
• 1/4 röd paprika
• 1/2 zuchini
• ca 80 g bruna champinjoner
• en skvätt olivolja

• 1/2 dl quinos
• 1 dl vatten
• ca 100 g kikärter
• 1 msk färsk persilja
• 1 msk färsk mynta


För tzatzikin:

• 1/4 gurka
• ca 80 g turkisk yoghurt
• 1 klyfta lime
• 1 liten vitlöksklyfta eller hälften av en i normalstorlek
• 1 msk färsk dill
• salt&peppar


Börja med att göra tzatzikin.
Skala gurkan och gröp ur kärnorna. Riv gurkan i en skål.
Tillägg yogurthen och pressa saften från limeklyftan på.
Finhacka dillen och krossa vitlöken. Lägg dem i skålen med de andra ingredienserna och smaksätt med salt och peppar. 
Blanda väl och lägg i kylskåpet under tiden du framkallar resten av rätten.

Värm ugnen på grillresistans till 250 grader.
Skär löken och paprikan i stora klyftor och zuchini i skivor i form av halvmånar.
Rengör svamparna.
Lägg grönsakerna och svamparna på en plåt med bakplåtspapper och spraya en skvätt olivolja över.
Sätt i ugnen och låt grillas tills det mjuknat och fått en vacker färg. Paprikan och svamparna får lite svartna, det gör inget.

Koka vattnet i en kastrull och lägg quinoan i det kokande vattnet. Låt koka på låg värme tills allt vattnet har sugits i quinoan eller absorberat.
Under tiden quinoaan kokar skär halloumin i bitar och stek på en torr stekpanna tills ostbitarna brynat på varsin sida.

Häll kikärterna i en sil och låt rinna av.
Finhacka persiljan och myntbladen.
Blanda kikärterna och örterna i den färdiga quinoan och blanda väl.
Lägg med det grillade grönsakerna och svamparna samt den stekta halloumin.
Servera med tzatziki.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti