keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

PAPPAN UUSI AHVENOHJE - PAPPAS NYA ABBORRECEPT



Pappa on kalamiehiä. Ja se ei tarkoita yksinomaan sitä, että hän kalastaa tai pitää kalan syömisestä. Hän on kalamiehiä ihan juurta jaksain ja tekee kaiken pyydystämisestä perkaamiseen ja valmistamisesta ruoan nauttimiseen. Vankumattomaan filosofiaan kuuluu, että kalaa ei pidä missään tapauksessa ostaa kaupasta tai torilta, sillä se on merkki sitä, että ei osaa itse pyydystää kalaa, mikä taas on noloa. 
Noh, helppohan hänen on sanoa, kun asuu 8 kuukautta vuodesta koillisella Ahvenanmaalla!




Saaristo, meri, kalastus. Siinä Helsingin Observatorion villin pikkupojan unelma, joka toteutuu parhaillaan.

Ja hyvä niin! Me muut saamme nauttia ihania kala-aterioita tämän takia. Pappa poimii innolla uusia kalareseptejä milloin mistäkin ja toisinaan hän seuraa niitä orjallisesti, mutta useimmiten soveltaa niitä sen mukaan, mitä milloinkin kaapista löytyy.

Viime viikolla vietimme lomaa mökillä Ahvenanmaalla vanhempieni tykö ja tässä yksi monista nauttimistamme maukkaista kala-aterioista.


________________________________



Ett nytt fiskrecept från min pappa - mannen vars filosofi är, att det är vanvettigt att köpa fisk, då man själv kan lika väl fiska upp den från havet.


 ________________________________



PAPPAN KERMAVIILIAHVENET

Näitä tarvitset:

• 8 ahvenfilettä
• suolaa & pippuria tai pippurimixiä
• 1 kananmuna
• vehnäjauhoja
• voita
• öljyä
• 1 dl kermaviiliä
• 1,5 dl kermaa
• 1 iso punasipuli hienonnettuna
• 1 iso porkkana  hienonnettuna
• 1 tomaatti hienonnettuna

Mausta fileet suolalla ja pippurilla molemmin puolin.
Paneroi fileet pyörittelemällä niitä ensin vadilla, jossa vispattu kananmuna ja sitten vadilla, jossa vehnäjauhot.
Paista ahvenet kullanruskeiksi runsaassa määrässä voita ja öljyä.
Aseta paistetut ahvenet uunivuokaan.
Kuullota hienonnettu porkkana samalla pannulla samassa voissa ja öljyssä, kuin kala n. 1-2 minuuttia. Lisää sipuli ja kuullota, kunnes pehmennyt ja lisää sitten vielä tomaatti.
Kaada vihannesmassa kulhoon ja sekoita joukkoon kermaviili ja kerma.
Kaada kastike kalojen päälle vuokaan.
Pidä ateria lämpimänä uunissa 80-100 asteessa sen aikaa, kun perunat kiehuvat.
Koristele silputulla persiljalla ja tarjoile keitettyjen uusien perunoiden kanssa. Kylkeen sopii mainiosti gammaldagssallad.



PAPPAS GRÄDDFILSABBORE


Det här behövs:

• 8 abborfiléer 
• salt & svartpeppar el. pepparmix
• 1 ägg
• vetemjöl 
• smör
• olja
• 1 dl gräddfil
• 1, 5 dl grädde
• 1 stor rödlök - finhackad
• 1 stor morot - finhackad
• 1 tomat - finhackad

Krydda filéerna med salt och peppar på vardera sida.
Panera aborrarna genom att dippa dem i ett fat med ett vispat ägg och sedan i ett annat fat med vetemjöl.
Stek abborarna till gyllenebruna i rejäl mängd smör och olja.
Lägg de stekta fiskfiléerna i en ugnsform.
Fräs den finhackade moroten i stekpannan i samma smör och olja som fisken i 1-2 minuter. Tillägg löken, fräs till mjuk och lägg till den finhackade tomaten.
Häll den frästa massan i en skål och blanda in gräddfilen och grädde i skålen med massan.
Häll blandningen över fiskfiléerna i ugnsformen.
Håll rätten varm i ugnen i 80-100 grader medan potatisen kokar färdigt.
Garnera med hackad persilja och servera med kokt nypotatis. Det passar utmärkt med gammaldagssallad till.


4 kommenttia: