lauantai 16. toukokuuta 2015

KULTAREUNUS ARKEEN - EN GULDKANT PÅ VARDAGEN



Helahoidon haastavin osuus on ostaa hyvää tryffelipastaa - se vaatii reissun joko Helsingin Museokadulle tai Etelä-Ranskaan Nizzan lentokentälle. Mutta muutoin homma on niin helppoa, että onnistuu jopa vähän pidemmän ja väsyttävämmän työpäivänkin päätteeksi. Siksipä juuri, vaikkakin tämä pasta-annos sopii myös juhlaan ja erityisesti hyvän ja täyteläisen punaviinin kanssa nautittavaksi, se on myös oivaa arjen luksusta. Juuri sellainen pieni kultareunus, joka tekee arjesta asteen parempaa.




Vierailin taas huhtikuun lopussa Etelä-Ranskassa Hyèresin pienessä kaupungissa eräillä muotifestareilla. Niistä on tullut pienen kaveri-/kollegaporukan kanssa jo eräänlainen perinne. Matkan sisäisiksi perinteiksi on muodostunut monenlaiset kämmit (lukekaa: alusvaatteiden lentäminen hotellin ikkunasta ulos kadulle, ranskalaisesta apteekista ostetun hammastahnan osoittautuminen tekohampaiden kiinnitysliimaksi hampaiden pesuvaiheessa, rintaliivien unohtuminen päälle suihkuun mentäessä, kasvoveden käyttäminen vahingossa suuvetenä ja monet, monet muut). Muotifestareilta ei olla vielä selvitty kertaakaan ilman, että jotain hajamielisyydestä johtuvaa absurdia olisi tapahtunut. Ja jotenkin se sopii hyvin festareiden tunnelmaan - siellä Pariisilaisetkin chicit tyypit päästävät vähän irti ja ovat hetken aikaa ihan oikeasti jopa rentoja.

Toiseksi matkan sisäiseksi perinteeksi on muodostunut kotimatkalla shoppailu Nizzan lentokentän ruokakaupassa. Dijonit, fromaget, macaronsit ja tapenadet tarttuvat joka kerta käteen. Tällä kertaa nappasin mukaani myös Maison de la Truffen Tagliatelles à la Truffe d'Éte:tä. Tryffelipastaa. Kotona valmistin pastalle kermaisen herkkusienikastikkeen, jota ehostin Ranierin tryffeliöljyllä. Kylkeen maistui aivan järjettömän hyvin Alkon loisteliaan ja asiantuntevan myyjän suosittelema täyteläinen ja samettisen pehmeä punaviini.

Minä en tiedä viineistä oikein mitään paitsi sen, että tykkään valkoisissa paljon pirskahtelevista Rieslingeistä, tykkään raikkaista kuohuviineistä, champanjasta ja proseccosta ja punaviineissä maistuu parhaiten erittäin täyteläiset ja pehmeät. Niin, että siinä oma osaamiseni. Ainiin, ja tiedän miten toimia pöydässä viiniä maistellessa niin, että vaikutan siltä, että tiedän mitä teen. Tästä johtuen en ihan tiedä miten kertoa teille "ammattikielellä" mistä punaviinistä oli kyse. Joten, kerron sen näin: etiketti oli musta ja siinä luki isoilla valkoisilla kirjaimilla Regolo. Alla kultaisin kirjaimin Sartori Di Verona ja vuosi taisi olla 2010. Hinta oli hyvä, sellaiset reilu 14€ ja maku sopi kermaisen tryffelipastan kanssa yhteen kuin nappi silmään.

Tähän pastaan tuli himo, joten otin ensi töikseni yhteyttä Museokadun Hella&Herkku kaupan pitäjään ja kysyin josko häneltä löytyisi jotain vastaavaa. Ja kyllähän löytyi! Reissu Museokadulle sateisena tiistai-iltana ja käteen tarttui Savini Tartufin tryffelipastan lisäksi liuta muitakin ihania juttuja. Hella&Herkussa minulle käy aina niin.

En tiedä saako Suomesta mistään tuota Nizzan kentältä ostamaani tryffelipastaa. Enkä tiedä saako muitakaan tryffelipastoja muualta, kuin Hella&Herkusta. Savolainen edesmennyt Ukkini sanoisi tähän, että suattaapi olla, että saa ja suattaapi olla, että ei saa. Oli miten oli, näissä kahdessa on pieniä eroja. Maison de la Truffen pastassa tryffelin maku on voimakkaampi ja koska tykkään voimakkaasta tryffelistä suosisin tätä. Kumpikaan ei ole laisinkaan esanssinen ja niissä on rouhea pinta, joka auttaa kastikkeen tarttumisessa. Siitä kummallekin isot plussat. Niille, joille maistuu miedompi tryffelin maku suosittelen lämpimästi Savini Tartufin pastaa. Jos tykkää voimakkaasta mausta, niin kuin minä, mutta ei saa käsiinsä tuota Maison de la Truffen tuotetta, voi sååsiin lorauttaa vähän reilummin tryffeliöljyä - se on ihan toimiva kikka kolmonen.




_________________________________




Sätt en guldkant på vardagen med denna super enkla tryffelpasta. Det enda krävande med detta recept är att köpa själva pastan. I Helsingfors hittar du Savini Tartufis milda, väldigt goda tryffelpasta med bra konsistens på Museigatan i butiken Hella&Herkku. En god tryffelpasta med starkare smak finns hos Maison de la Truffe. Om det säljs i Finland nånstans, vet jag inte. Men jag kan berätta, att den kan hittas åtminstone på Nice flygfält, ifall vägen för dig ditåt nå't tag. 



_________________________________



TRYFFELIPASTA
2-3lle


Näitä tarvitset:

• tryffelipastaa

• n. 1 rkl voita
• tryffelillä maustettua oliiviöljyä
• 1 banaanishalottisipuli
• rasiallinen herkkusieniä
• reilu 1 dl kermaa
• n. 1 rkl silputtua ruohosipulia
• suolaa ja pippuria
• parmesaania

Laita pastavesi kiehumaan ja mausta vesi suolalla.
Silppua sipuli ja viipaloi sienet.
Sulata voita pannulla keskilämmöllä.
Lisää silputtu banaanishalottisipuli ja kuullota miedolla lämmöllä.
Lisää viipaloidut herkkusienet, loruta päälle n. 1 rkl tryffeliöljyä ja kuullosta kunnes sienet ovat hieman pehmenneet ja ylimääräinen neste haihtunut. (tässä vaiheessa pastan voi heittää keitin veteen)
Lisää pannulle sienten ja sipulin joukkoon kerma ja ruohosipuli. Anna hautua pastan kiehuessa.
Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla. Lorauta vielä päälle hieman tryffeliöljyä.
Valuta keitetty pasta ja kaada valuutettu pasta kastikkeen joukkoon. Sekoita ja tarjoile.
Raasta annosten päälle reilusti parmesaania ja nauti hyvän punaviinin kanssa.


TRYFFELPASTA
För 2-3 pers.


Det här behövs:

• tryffelpasta

• ca. 1 msk smör
• olivolja smaksatt med tryffel
• 1 bananshalottenlök
• 1 ask champinjoner
• en dryg dl grädde
• ca. 1 msk finhackad gräslök
• salt och peppar
• parmesan

Sätt pastavattnet och koka och smaksätt vattnet med salt.
Finhacka löken och skiva svamparna.
Smält smöret på en panna på medelstark värme.
Tillsätt löken och bryn på svag värme tills löken mjuknat.
Tillsätt svamparna och häll på ungefär en matsked tryffelolja. Bryn tills svamparna mjuknat ett slag och överlopps vätskan avdunstat. (i det här skedet kan pastan läggas i det kokande vattnet)
Tilllägg på pannan med svamparna och löken grädde och gräslök. Sjud under tiden pastan kokar.
Smaksätt till slut med salt och peppar och häll på lite tryffelolja enligt smak.
Låt pastan rinna av och häll sedan pastan i såsen, blanda och servera med en rejäl mängd parmesan ost.Njut av med ett fylligt och mjukt rödvin.



7 kommenttia:

  1. Miten kaunis kuva ja mikä pasta! Kiitos tryffelipastavinkeistä, tykkään itse kovasti, mutten esanssisen makuisena..:; )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Aina välillä sattuu hyvä päivä kameran kanssa :)
      No niin, sitten kyllä nämä kummatkin on sulle mieleen. Jos Helsingissä asut tai täällä päin pyörit, niin suosittelen lämpimästi tuota Hella&Herkusta löytynyttä miedomman makuista.
      Ja sieltä saa muuten myös ihania tryffelisipsejä! Aina kuvittelen, että näitä vaan vähän maistan ja säästän loput vieraille ja niinhän siinä sitten käy, että koko pussillinen sujahtaa omaan napaan.

      Poista
  2. Tuo määrä viiinitietoa on juuri riittävästi, samalla oppimäärällä olen itsekin pärjännyt hienosti :-)

    En ole maistanut tuota tryffelipastaa, luulenpa, että jäisin samaan koukkuun. Satsasin Annan kautta yhteen valkoiseen Alban tryffeliin syksyllä. Oli se vaan niin ihanaa! Ja nuo sipsit. Ostan niitä kai aina kun käyn Hella&Herkussa. Se pussillinen todellakin sujahtaa omaan napaan alta aika yksikön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne sipsit! Juuri sopiva määrä rasvaa ja suolaa ja tryffelin makua, rapeita, eirttäin ohuita ja purtaessa se rasvaa ikään kuin pirskahtelee suussa - NAM!

      Miten käytit ostamasi tryffelin? ...mä en osaisi ehkä, tai en tiedä, miten toimia sellaisen kanssa.

      Poista
  3. "Matkan sisäisiksi perinteiksi on muodostunut monenlaiset kämmit" - luin ensin että kännit ja ajattelin wau, Sofia on ihanan rehellinen! :-D

    Tryffelipasta sai sylkirauhaset heräämään jo ihan sanana, huokaus...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, sitäkin! Monenlaiset kännit kuuluu kyllä yhtälailla festarireissuun, mitä sitä kaunistelemaan :D

      Varoitan, tähän tryffelipastaan kermasienikastikkeellaa tulee oikeasti himo! Sitä voisin sydöä monta päivää putkeen kyllästymättä.

      Poista
    2. P.S. Noista festareista ja mm. niiden rantabileistä on kirjoitettu hauskasti Gloria-lehden kesäkuun numeroon ;)

      Poista