sunnuntai 29. joulukuuta 2013

COCKTAIL-PALA UUTEEN VUOTEENMuistan, kun vietin ensimmäistä joulua avopuolison äidin luona joitain vuosia taaksepäin.

Tiedättehän, kuinka jokaisella on omat ruokaperinteensä joulupöytään. Joillain, niin kuin omalla mammallani, joulutarjoilut ovat prikulleen samat vuodesta toiseen. Ne ovat olleet lähes täysin muuttumattomat jo 40 vuotta. Kaikki tietävät mitä odottaa. Jokaisella on oma ikisuosikkinsa, jonka täytyy vuosi toisensa jälkeen aina maistua samalta. Uteliaille kerrottakoon, että oma ikisuosikkini mamman pöydässä löytyy tämän linkin takaa.

Anoppiehdokkaani joulupöydässä tarjoilu hieman vaihtelee vuosittain. Tai ainakin joka vuosi pöydässä on jokin uusi kokeilu. Oma suosikkini uusista kokeiluista oli viime jouluna, kun emäntä loihti alkupalapöytään sinihomejuustolla ja rosmariinilla täytettyjä punasipuleita.
Vanhat perinteet ovat kuitenkin aina myös anoppiehdokkaan pöydässä - loorat, kinkku, rosolli ja lohisörssi. Viimeisenä mainittu sai kälyehdokkaani lähes kyyneliin hänen ollessa raskaana tuona ensimmäisenä siellä viettämänäni jouluna. Graavilohisörsselssön oli pöydässä, eikä odottava nainen saanut siitä nauttia. Maistettuani sörssiä saaristolaisleivän päällä ymmärsin yskän. Olisin minäkin vastaavassa tilanteessa tirauttanut pari suolaista kyyneltä.

Tajusin tänä jouluna kotona itse tätä tehdessä, että tämä herkkuhan soveltuu myös vallan mainiosti uuden vuoden illallisiin alkupalaksi tai kuohuvan kylkeen heti illan alkajaisiksi.


ANOPPIEHDOKKAAN GRAAVILOHISÖRSSELSSÖN

Näitä tarvitset:

• purkki (2 dl) luomu kermaviiliä (luomuna se on paksumpaa, löytyy mm Juustoportilta)
• purkki (n.1 dl) smetanaa
• 150 g graavilohta
• 1 sipuli
• tilliä
• n. 2 tl Herbamare yrttisuolaa
• 1/2 lime
• ripaus suolaa ja pippuria

Leikkaa graavilohen siivut pieniksi paloiksi.
Hienonna sipuli ja silppua tilliä noin 2 ruokalusikallisen verran.
Sekoita kermaviili ja smetana keskenään keskikokoiseen kulhoon.
Lisää lohi, sipuli, tilli ja Herbamare. Purista puolikkaasta limestä mehut joukkoon. Sekoita huolella.
Maista ja mausta vielä ripauksella suolaa ja mustapippuria. Tämä sörssi saa ja pitääkin olla suolainen.

Tarjoile pienten saaristolaisleipäviipaleiden päällä ja kylkeen lasi kuohuvaa.2 kommenttia:

 1. Luulin syöneeni jo tukevasti kaloja - ettei maistuisi hetkeen - mutta tämän nähtyäni tajusin, että menisi taas ;-)

  Meillä mennään tuolla anoppikokelaan metodilla. Tietyt vanhat tutut ja aina uusia kokeiluja, joista parhaat saattavat jäädä pöytään toiseksikin vuodeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kyllä se niin vaan on, että joulun alkupalat, niitä voisi syödä koko vuoden ympäri. Ei niistä ikinä tarpeekseen saa, vaikka joskus hetkellisesti niin luulisikin.

   Poista