torstai 29. marraskuuta 2012

LÄMMIKETTÄ TALVI-ILTOIHIN


No nyt täällä Helsingissä on kylmä! Kaikki mikä menee alle 0 astetta on tälle vilukissalle jo sietämätöntä. Lunta tuli luvatun 20 cm sijaan 2 cm ja tuuli jäädytti ainakin tämän tytön nenänpään ihan kohmeiseksi. Nenää kun ei meinaa millään vaatekappaleella saada kylmältä suojaan. Soul Kitchenin Annan mausteisen linssipadan inspiroimana ja innoittamana väsäsin linssikeittoa lämmikkeeksi.

Linssikeittoa tehdään meillä usein juuri näin vuoden pimeimpään aikaan, kun pakkaset iskevät ensikertaa päin pläsiä. Tällä kertaa sekaan mahtui ensimmäistä kertaa myös ihanan ihanat ruusukaalit. Erityisen hyvää keitto on maustetun ranskankerman kanssa nautittuna. Tuoreella mintulla maustettu ranskankerma ikään kuin sinetöi nautinnon. Alkuperäinen resepti on B.Wahlströmin julkaisemasta 'Veggo mat'-kiettokirjasta, joka on aikalailla vakiokäytössä köökissämme. Vuosien varrella olen tätäkin keittoreseptiä varioinut suuntaan, jos toiseenkin. Mausteet säilyvät silti aina samana!





LINSSIKEITTO MAUSTETULLA RANSKANKERMALLA

Näitä tarvitset:

• 2 rkl oliiviöljyä
• 1 sipuli
• 2 valkosipulin kynttä
• 2 tl currya
• 1 tl juustokuminaa
• 1 tl garam masalaa
• 1 l kasvislientä
• 5 kokonaista maustepippuria
• 2,5 dl punaisia linssejä
• 400 gr bataattia
• 9 ruusukaalia
• 400 gr tomaattimurskaa
• kourallinen parsakaalinuppuja
• 1 pieni porkkana
• 1 dl herneitä
• suolaa
• mustapippuria

Maustettu ranskankerma

• purkki ranskankermaa
2 rkl tuoreita mintunlehtiä
• 1 valkosipulinkynsi
• 3 tippaa tabascoa

Kuumenna öljy isossa kattilassa keskilämmöllä.
Pilko sipuli, murskaa valkosipuli ja kuullota niitä öljyssä noin 4-5 minuuttia.
Lisää curry, juustokumina ja garam masala ja kuullota minuutin ajan tai kunnes tuoksut nousevat.

Pilko bataatti pieniksi kuutioiksi ja puolita ruusukaalit.
Lisää kasvisliemi, maustepippurit, linssit, batatti ja ruuskukaalit kattilaan.
Kiehauta, laske lämpöä ja anna hautua 10-15 minuuttia tai kunnes linssit ovat pehmenneet.
Suolaa ja mausta mustapippurilla.

Lisää keittoon murskatut tomaatit, parsakaali ja porkkanat ja 5 dl vettä. Kuumenna ja anna hautua toiset 15 minuuttia tai kunnes vihannekset ovat kypsiä. Lisää lopuksi herneet ja anna porista vielä noin 2-3 minuuttia.

Tee maustettu ranskankerma murskaamalla valkosipulin kynsi ja silppuamalla mintunlehdet. Sekoita ne ja 3 tippaa tabascoa ranskankermaan. Anna hetken maustua jääkaapissa.

Nauti kuumasta keitosta lisäämällä annoksesi päälle ruokalusikallinen maustettua ranskankermaa. Ja muista, että tämäkin keitto, niin kuin monet muutkin keitot, maistuu seuraavana päivänä vieläkin paremmalta!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti